Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Panika na okresných úradoch: Muži zo strachu pred mobilizáciou hromadne podpisujú vyhlásenia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na okresných úradoch v týchto dňoch zažívajú nápor. Dôvodom je inak pomerne nenápadné tlačivo, ktoré je v obehu už niekoľko rokov, no značnú pozornosť si vyslúžilo až teraz. Ide o vyhlásenie, ktorého podpisom sa chcú muži vyhnúť tomu, aby boli v prípade mobilizácie povolaní.

Všetko to začalo hoaxom, ktorý začiatkom roka zaplavil sociálne siete. Dezinformačná stránka Bádateľ vtedy upozorňovala na svojom facebookov účte ľudí, že na Slovensku sa má konať komplexné cvičenie ohľadne mobilizácie. Odvolávali sa pritom na oficiálne dokumenty zverejnené na stránke ministerstva vnútra. Polícia však takéto správy ihneď zmietol zo stola a vysvetlil, že mobilizačné cvičenia nie sú ničím novým a organizujú sa dvakrát do roka. Okrem toho zdôraznili, že celé cvičenie sa vo vzťahu k civilistom týka len administratívnej činnosti. „Do praktickej časti sa zapájajú len profesionálni vojaci. Cvičenie sa vždy týka len niektorých okresných úradov a nie všetkých, ako tvrdí Bádateľ,“ odkázali ľuďom.

Archívne video: Minister obrany Naď o zmenách týkajúcich sa aktívnych záloh 

Minister obrany Naď o zmenách týkajúcich sa aktívnych záloh (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Mnohých však napriek tomu strach z možnej prípadnej mobilizácie zjavne neopustil. Medzi ľuďmi sa totiž vo veľkom šíri "Vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby". V dokumente jednotlivec uvedie existujúcu výhradu vo svedomí, „ktorá spočíva v tom, že podpísaný nedokáže násilne vziať ľudský život alebo akokoľvek inak zabiť človeka za žiadnych podmienok, čo by bolo v prípade vojny alebo vojnového stavu pri výkone mimoriadnej služby nevyhnutné“. Potrebný je úradne overený podpis.

Nejde o žiadnu novinku, tlačivo je možné podať už od roku 2006 a to na okresný úrad v sídle kraja v kalendárnom roku, v ktorom dotyčnej osobe vznikla branná povinnosť alebo v januári každého nasledujúceho roka až do zániku brannej povinnosti. 

Panika na okresných úradoch:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V posledných týždňoch však okolo neho vypukol doslova ošiaľ. Muži sa jeho vyplnením chcú poistiť proti tomu, aby boli v prípade mobilizácie povolaní. Doslova nimi zahlcujú okresné úrady. „Môžeme potvrdiť, že v mesiaci január sme na okresných úradoch zaznamenali zvýšený počet predmetných žiadostí, jedným dychom treba ale dodať, že zvýšený počet obdobných žiadostí je v mesiaci január každý rok,“ uviedlo ministerstvo vnútra. Dôvod na paniku však nevidia. Podľa nich sa totiž žiadna výnimočná situácia nedeje a téma sa stala mediálnou len vďaka zverejneným hoaxom a dezinformáciám. „V prípade, ak by Slovenská republika bola vystavená ohrozeniu, k dispozícii sú profesionálne zložky,“ odkázali.

Okrem toho, odvodu sa podpísaním dokumentu aj tak nevyhnete. Ministerstvo obrany totiž poukazuje na to, že aj registrovaný občan, ktorý podal vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby, bude v čase vojny a vojnového stavu povolaný na odvod, kde bude posúdený jeho zdravotný stav a rozhodnuté o jeho spôsobilosti vykonať alternatívnu službu. „Občan, ktorý podal vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby a ktorého okresný úrad v sídle kraja na základe rozhodnutia zaradí do dokumentácie evidovaných občanov, je povinný vykonať alternatívnu službu u zamestnávateľa, ktorý plní napríklad úlohy v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti, civilnej ochrany obyvateľstva, alebo v oblasti sociálnej pomoci a podobne,“ vysvetlili.

 

Viac o téme: TlačivoVyhlásenieMobilizáciaHoaxOkresný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu