Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vraždu Kuciaka by mohli uzavrieť v apríli! Kočnerove mobily vyvolali nervozitu na najvyších miestach, vypovedal Juhás

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka Zobraziť galériu (3)
Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v pondelok pokračovalo hlavné pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka, ktorá je spojená s kauzou prípravy vrážd prokurátorov. Predvolaný bol vyšetrovateľ, ktorý viedol tím Kuciak. Predsedníčka senátu zároveň uviedla, kedy by mohol padnúť verdikt v oboch kauzách.

Už takmer päť rokov uplynulo od vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica Martina Kušnírová. V prípade sú doposiaľ odsúdení traja ľudia - Zoltán Andruskó, ktorý uzavrel dohodu o vine a treste, Miroslav Marček, ktorý sa k vražde priznal a jeho bratranec Tomáš Szabó, ktorý sa tiež priznal k účasti na novinárovej likvidácii. 

Senát pod vedením Ruženy Sabovej najskôr neodsúdil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Najvyšší súd mu však prípad vrátil na opätovné prejednanie. Kauzu spojili aj s prípravou vrážd prokurátorov, z ktorej sú, okrem Kočnera a Zsuzsovej, obžalovaní aj Dušan Kracina a Srb Darko Dragić. Všetci vinu popierajú. 

Pokračuje pojednávanie v kauze vraždy Kuciaka: Vypovedať by mal aj policajný vyšetrovateľ (Zdroj: Topky/Maarty)

Nervozita na najvyšších miestach

Na pondelkové hlavné pojednávanie bolo predvolaných viacero svedkov. Riešili sa zdravotné posudky Darka Dragića. Ten je podľa odborníkov vzťahovačný a rovnako mu nie je cudzia ani agresivita. Pochádza z násilníckej rodiny. Dragićov otec totiž zavraždil jeho matku a odpykáva si doživotie. Darko Dragić má však podľa odborníkov šancu na resocializáciu a má harmonické manželstvo. Doposiaľ nebol trestne stíhaný.

Obžalovaný Darko Dragić
Zobraziť galériu (3)
Obžalovaný Darko Dragić  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Vypovedala aj svedkyňa, ktorá robila účtovníčku Zoltánovi Andruskóovi a mala s ním blízky vzťah. Ako posledný bol predvolaný vyšetrovateľ Peter Juhás, ktorý viedol tím Kuciak. Práve poznatky z tohto vyšetrovania viedli aj k obžalobám z prípravy vrážd prokurátorov. 

Vyšetrovateľ Peter Juhás
Zobraziť galériu (3)
Vyšetrovateľ Peter Juhás  (Zdroj: Topky/Maarty)

Hlavnou témou boli mobily Mariana Kočnera. Tie sú často spomínané v súvislosti s obidvoma prípadmi. To, ze obsahovali dôležité a veľmi citlivé informácie, potvrdil na súde aj Juhás. "Bol som z vedenia upozorňovaný, aby sa tieto dôkazy viedli v utajenom režime, pretože vyvolali nervozitu na najvyšších miestach," povedal svedok na pojednávaní. 

Kočner a jeho obhajcovia tieto dôkazy často spochybňujú a tvrdia, že s telefónmi bolo manipulované. Rovnako aj konverzáciu v aplikácii Threema, ktorá je tiež súčasťou dokazovania. V nej si Kočner vymieňal správy aj s obžalovanou Alenou Zsuzsovou. Podľa znalcov a prokurátora si písali v šifrách aj o vražde Kuciaka. Kočner sa Juhása pýtal najmä to, ako boli mobily zaistené, kto ich odovzdával znalcom a ako sa dostali k heslu v aplikácii Threema.

Prečo predvolali na pojednávanie vyšetrovateľa Juhása? Vyjadrenie prokurátora (Zdroj: Topky/Maarty)

Verdikt by mohol byť v apríli

Hlavné pojednávanie pokračuje tento týždeň aj v utorok a vytýčené je aj na stredu. Dnes sa oboznamujú správy z komunikačných aplikácii a predvolaný je aj znalec z odvetvia kriminalistickej informatiky Dušan Mikulaj. Predsedníčka senátu Ružena Sabová v pondelok uviedla, že rozsudok v oboch kauzách by mohol byť známy v apríli. Dovtedy budú vytýčené ďalšie pojednávania a predvolaní svedkovia.

Otec Jána Kuciaka po prerušení hlavného pojednávanie vo veci vraždy jeho syna (Zdroj: Topky/Maarty)

Otec Jána Kuciaka však tomu neverí. "Rád by som tomu veril, ale myslím si, že v apríli to nebude. Ešte neboli podané ďalšie návrhy na dôkazy, aj tie záverečné reči vždy dlho trvajú. Ja tomu aprílovému termínu moc neverím," povedal po pojednávaní Kuciak. Prokurátor sa vyjadril, že z ich strany predložili všetky dôkazy, ktoré chceli. 

Viac o téme: VraždaSvedokPeter JuhásJán KuciakMarian KočnerPríprava vrážd prokurátorov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu