Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V parlamente zrušili saunu! Poslanci chodili do nej relaxovať roky: Toto je dôvod jej konca

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Pixabay)

BRATISLAVA – Parlament, to nie je len rokovacia sála, miestnosti, kde zasadajú výbory či dobre známe foajé. Možno ste to doteraz netušili ani vy, no poslanci mali ešte donedávna k dispozícii aj saunu. S tou sa však museli pred pár dňami rozlúčiť – dôvodom je šetrenie.

 

Archívne video: Ministerstvo hospodárstva predkladá kľúčové opatrenia na riešenie cien energií

Ministerstvo hospodárstva predkladá kľúčové opatrenia na riešenie cien energií (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na to, že poslancom vypli saunu, upozornila poslankyňa Romana Tabák. „Dokonca niektorí poslanci žiadali zapnúť saunu aspoň na 2 hod/denne alebo na rezervovaný čas,“ uviedla s dodatkom, že takáto požiadavka bola zamietnutá. Ona sama zatvorenie sauny privítala, no našli sa aj takí poslanci, ktorí až doteraz o jej existencii nemali ani šajnu. „Ani neviem, že tam je sauna. Prezraď, kto tam najviac chodil," pýtal sa jej poslanec Tomáš Taraba.

Ako sme zistili, sauna v parlamentných priestoroch fungovala pekných pár rokov. Nenachádza sa však priamo v budove parlamentu, ale v ubytovacích priestoroch, ktoré slúžia pre poslancov, ktorí sú takpovediac „cezpoľní“ a v hlavnom meste nemajú počas rokovaní iný nocľah.

V parlamente zrušili saunu!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„V objekte Ubytovacieho zariadenia NR SR je zriadené od počiatku (90. roky min. storočia) tzv. relax centrum ako doplnková služba k ubytovaciemu účelu. V r. 1995 bola  v relax centre sprevádzkovaná aj sauna, ktorú môžu využívať okrem ubytovaných poslancov v ubytovacom zariadení aj zvyšní neubytovaní poslanci NR SR,“ vysvetlili z tlačového odboru parlamentu.

K odstaveniu sauny v relax centre pristúpili v súvislosti s opatreniami, ktoré schválila vláda s cieľom znížiť spotrebu energií. Okrom uzatvorenia sauny zaviedol parlament aj ďalšie obmedzenia. Medzi ne patrí napríklad skoršie odstavenie prevádzky fontán v areáli Bratislavského hradu a areáli budovy parlamentu či skrátenie doby svietenia verejného a slávnostného osvetlenia. Skrátila sa tiež doba svietenia vo vedľajších a podružných priestoroch inštaláciou spínania a vypínania osvetlenia prostredníctvom senzorov pohybu. Upravila sa tiež teplota vnútorného vzduchu pre vykurovanie a chladenie tak, aby bolo zachovaní hygienické minimum a u niektorých objektoch bolo pozastavené chladenie vo vybraných priestoroch.

V parlamente zrušili saunu!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay)

„Kancelária Národnej rady sa neustále snaží o zlepšovanie energetickej efektívnosti a úsporu energie. Kancelária NR SR participuje na pláne energetickej efektívnosti s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a v prípade, že sú pridelené finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu na významnú obnovu následne realizuje obnovu technických a technologických zariadení s cieľom zníženia energetickej náročnosti a zvýšenia energetickej efektívnosti,“ doplnili.

Viac o téme: SaunaEnergieŠetreniePoslanciNR SRParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu