Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Unikátny zápis do UNESCO pre Slovensko: Tentokrát s nezvyčajnou tradíciou!

Na snímke ukážka drezúry lipicanských koní.
Na snímke ukážka drezúry lipicanských koní. (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

BRATISLAVA – UNESCO zoznam sa rozšíril o tradíciu typickú nielen pre Slovenskú republiku. Na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva sa ocitol spolu s ďalšími siedmimi krajinami chov lipicanských koní.

V tomto prípade ide už o deviaty zápis Slovenska na tento zoznam. Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru o tom informovala dnes na sociálnej sieti Twitter.

Na zozname sme sa tak objavili spolu s ďalšími siedmimi krajinami. Okrem Slovenska je totižto chov lipicanských koní známy aj pre Rakúsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu, Maďarsko, Taliansko, Rumunsko a Slovinsko. Táto tradícia pochádza z habsburského cisárskeho dvora vo Viedni. Dnes sú tieto kone súčasťou spoločenského ale aj kultúrneho života na vidieku, spomenulo vo svojej správe UNESCO.

Pôvodne kone slúžili na prepravu šľachty na dlhé vzdialenosti, na prezentáciu cisárskeho dvora ale aj výcvik jazdenia na koňoch. Na Slovensku sa nachádza štátny žrebčín s lipicanmi v Topoľčiankach. Ten priamo nadväzuje na kultúrne dedičstvo rakúskej školy a kone využíva pri sprievodoch, prehliadkach ale aj na terapiu.

Viac o téme: Kultúrne dedičstvoUNESCOTopoľčiankyLipican
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu