Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Toto budú veľmi drahé Vianoce: Slováci pred sviatkami siahnu hlboko do peňaženiek, TABUĽKA vám otvorí oči!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, 365.bank)

BRATISLAVA - To, čoho sme sa len pred pár týždňami obávali je odrazu tu a udrelo to naplno. Inflácia je za posledný rok najväčším strašiakom Slovákov a Európanov všeobecne. Navyše sa blížia vianočné sviatky a ceny sa vyšplhali poriadne vysoko, čo sa určite pretaví v predsviatočných nákupoch. Do peňaženiek budete musieť siahnuť poriadne hlboko už pri bežných potravinách.

archívne video

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jasnou rečou hovorí analýza Jany Glasovej z 365.banky. Je viac ako zrejmé, že tohtoročné Vianoce budú o dosť drahšie ako tie minuloročné.

Najväčší rast cien za posledných 20 rokov

Pred tohtoročnými sviatkami si pri nákupe vianočných darčekov poriadne priplatíme. "Oblečenie a obuv vychádza v priemere o 7 % viac ako vlani. Ide pritom o časté a obľúbené darčeky pod stromček. Napríklad za dámsku sukňu, sveter či sako zaplatíme síce len o 4 % viac, ale napríklad zimný kabát, bunda, blúzka či nohavice nás vyjdú o 9 až 11 % drahšie ako vlani. Podobne je to aj s pánskym oblečením. Pánsky pulóver či rifle sú drahšie o zhruba 4 %, ale za nohavice, košeľu, sako a oblek si priplatíme 8 až 11 %. Približne rovnako sa zvýšili aj ceny detského oblečenia. Drahšie sú aj kožené topánky, čižmy a športová obuv, a to o 4 až 8 %," tvrdí analytička Glasová v hodnotení.

Banka pri tejto príležitosti prichystala aj prehľadnú tabuľku potravín, ktorých sa zdražovanie dotkne najviac. Je jasné, že na prvých miestach vedú olej, cukor kryštálový, pšeničná múka polohrubá, margarín, cukor práškový, paradajky či slepačie vajcia. To všetko sú tovary, ktorých percentuálny cenový rozdiel s minulým rokom predstavuje viac ako 40 percent. Najviac je to však pri spomínanom rastlinnom oleji, kde je rozdiel až 73,8 percent.

Toto budú veľmi drahé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: 365.bank)

Lacnejší petržlen či kiwi

Na druhej strane je možné pozorovať, že zlacnenie pozorujeme len pri troch druhoch tovarov, a to kiwi, cesnak a petržlen, no zďaleka nejde ani o porovnateľné zníženie ceny, ako v prípade spomínaných nárastov na opačnom konci tabuľky.

Toto budú veľmi drahé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: 365.bank)

Potraviny boli v októbri medziročne drahšie až o 26 %. Dvojciferné tempo rastu podľa analýzy banky dosahujú ceny potravín už od marca tohto roka, pričom z mesiaca na mesiac toto tempo zrýchľuje. "Aj keď štatistiky ešte nie sú známe, očakávame, že ceny potravín budú rásť aj pred Vianocami podobným tempom. Môžeme teda povedať, že vianočné nákupy potravín nás tento rok vyjdú v priemere o štvrtinu viac ako vlani. Samozrejme ale záleží aj na tom, ktoré potraviny zvykneme nakupovať," konštatuje Glasová.

Pri elektronike je nálada zmiešaná, kým za foťáky a mobily priplácame, pri notebookoch ušetríme

Častým darčekom pod stromček je u Slovákov aj elektronika. "Ceny elektroniky vytlačila už vlani smerom nahor čipová kríza a vysoký dopyt vyvolaný pandémiou. Takže ceny väčšiny výrobkov išli výrazne smerom hore už počas vlaňajška a súčasné zdražovanie preto nie je až také markantné. Najvýraznejší nárast evidujeme pri digitálnych fotoaparátoch, ktoré si pripisujú až 20 %, a smartfóny vychádzajú v priemere drahšie o 16 %. Za tablety si oproti vlaňajšku priplácame 8 % ale za LED televízor iba 2 %. Nájde sa však aj taká elektronika, ktorá je dnes lacnejšia – napríklad notebook je lacnejší o cca -3 % a smart hodinky až o -11 %," píše sa v analýze.

Toto budú veľmi drahé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: PotravinyTabuľkaInfláciaVianoceDraženie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu