Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gröhling bije na poplach: Bizarnosti na katolíckej škole v Nemšovej, vraj netreba psychológa, stačiť musí kňaz!

Gröhling upozorňuje na petíciu z Nemšovej. Zobraziť galériu (2)
Gröhling upozorňuje na petíciu z Nemšovej. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Gettyimages.com)

BRATISLAVA/NEMŠOVÁ - Liberáli v parlamente sa rozhodne netaja tým, že často kritizujú niektoré konzervatívne praktiky svojich veriacich kolegov, a to platí aj mimo pléna. Najnovšie exministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS) vybehol tlak pri prečítaní aktuálnej petície z katolíckej školy v Nemšovej, kde sa diecéza vraj búri proti skúsenému riaditeľovi, ktorý dokonca na škole zamestnal psychológa. Bývalý šéf rezortu školstva po prečítaní petície nemohol uveriť vlastným očiam!

archívne video

Od januára 2023 budú na prípravu jedla v školách väčšie príspevky, oznámil Horecký (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Katolícka spojená škola si zvolila riaditeľa. Ale zriaďovateľ ho nechce vymenovať. Niektorí predstavitelia cirkvi majú totiž podľa rodičov problém s tým, že na škole sú žiaci so zdravotným znevýhodnením. Vadia im aj žiaci z neúplných rodín. Dokonca im prekáža, že na škole pôsobí školský psychológ. Pretože deťom vraj stačí zveriť sa kňazovi," píše exminister s tým, že aj k nemu sa táto petícia dostala z druhej ruky.

Protest diecézy proti riaditeľovi a bizarné dôvody

Autorkou petície je Helena Hudáčeková a subjektívne v nej popisuje údajné dianie na škole po tom, čo bolo vyhlásené nové výberové konanie na riaditeľa Katolíckej spojenej školy v Nemšovej. Hudáčeková popisuje najnovšie starosti riaditeľa, ktorého odmietajú vymenovať. "Do dňa výberového konania pôsobil na poste riaditeľa školy pán PaedDr. Lubomír Král, PhD., ktorý svoju funkciu opätovne obhájil a legitímnou voľbou bol právoplatne znovuzvolený. Aby však riaditeľ cirkevnej školy mohol svoju funkciu aj riadne plniť, aby bol opätovne vymenovaný za riaditeľa školy, potrebuje k tomu súhlas a podpis štatutárneho zástupcu, t.j. Mons. Viliama Judáka. Judák však žiaľ odmietol podpísať dokument, ktorým by poveril PaedDr. Lubomíra Krála, PhD. za riaditeľa Katolíckej spojenej školy v Nemšovej," píše sa v petícii, ktorú už podpísalo viac ako 500 užívateľov.

Gröhling bije na poplach:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: peticie.com)

Školský psychológ? Musí stačiť kňaz!

Na škole podľa listu pôsobí aj školský psychológ. "Ten sa aktívne zapája do procesu vzdelávania, čo jednotliví cirkevní predstavitelia považujú za problém, s odôvodnením, že na katolíckej škole nemusí pôsobiť psychológ, dieťaťu by postačilo zveriť sa kňazovi," píše Hudáčeková v šokujúcich riadkoch, z čoho bol "na prášky" aj exminister. "Toto som nečakal ani v najhoršom sne," napísal Gröhling po prečítaní petície.

 

DETI Z NEÚPLNÝCH RODÍN DO TEJTO ŠKOLY VRAJ NEPATRIA ❗️ Mnohí mi posielate túto petíciu. Katolícka spojená škola si...

Posted by Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny on Wednesday, November 30, 2022

Gröhling to nenechá len tak a osloví Úrad komisára pre deti

Exminister však chce zasiahnuť. "Mrzí ma, že sa stále nájdu ľudia, ktorí chcú deťom odopierať vzdelanie. Alebo ich chcú odsudzovať či šikanovať za to, aké sú či, kde sa narodili. Pevne verím, že sa nájdu cirkevní hodnostári, ktorí prehovoria svojim kolegom do duše a vysvetlia im, ako má škola naozaj fungovať. (..) Komunikoval som s autorkou petície a jednou z rodičov a v tejto veci sa chcem obrátiť aj na Úrad komisára pre deti," píše Gröhling. Úrad však vedie už nový komisár Jozef Mikloško, ktorý je známy aj tým, že ma konzervatívnejší postoj k aktuálnym otázkam.

Viac o téme: PetíciaNemšováBranislav GröhlingLubomír KrálKatolícka škola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu