Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Daňový expert po prezidentkinom podpise len zalomil rukami: Veľké sklamanie, tiché zmeny v druhom pilieri?

Mihál po podpise prezidentky povedal, že je sklamaný. Zobraziť galériu (3)
Mihál po podpise prezidentky povedal, že je sklamaný. (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Každý zákon, ktorý prejde parlamentom logicky nasleduje svoju cestu do prezidentského paláca, kde hlava štátu rozhodne, či ho podpíše, alebo nie. V prípade novely zákona o II. dôchodkovom pilieri však žiadny odpor zo strany Zuzany Čaputovej neprišiel. Z toho neskrýval sklamanie daňový expert Jozef Mihál, ktorý len nedávno potichu odišiel z radov SaS.

archívne video

Prezidentka Zuzana Čaputová: Mier nie je samozrejmosťou (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

Mihál je zo zákona a prístupu paláca sklamaný, popísal dôvody

"Veľké sklamanie," skonštatoval skromne na začiatok na margo kroku prezidentky Mihál, ktorý sa rozhodne neteší zo schválenia zákona o II. dôchodkovom pilieri. Následne vysvetlil jeho dopady na verejnosť. "Ak si po 1.1.2024 pri odchode do dôchodku vyberiete z II. piliera nasporené peniaze formou jednorazového výberu, tak napriek tomu, že budete mať dostatočne vysoký dôchodok, hrozí, že budete musieť zaplatiť daň," varuje Mihál.

Daňový expert po prezidentkinom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: prezident.sk)

Dve strany mince

Mihál však verejnosť hneď upokojil tým, že zákon o dani z príjmov hovorí, že plratenie daní nebude nutné. "Už len to, že v tejto dôležitej veci dva rôzne zákony "hovoria" niečo iné, je podľa mňa silný dôvod na vrátenie zákona do parlamentu," komentuje krok hlavy štátu Mihál.

 

Veľké sklamanie. Pani prezidentka dnes podpísala novelu zákona o II. dôchodkovom pilieri. Ak si po 1.1.2024 pri...

Posted by Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála on Thursday, November 24, 2022

Kremský zrejme ani sám nevie, kto mu čo do zákona podstrčil 

Mihál má však aj ďalší dôvod na to, aby bol tento zákon odmietnutý. Ide vraj o porušenie princípu právnej istoty. "Ľudia si zvolili II. pilier aj preto, že majú takúto možnosť a nikto im pri vstupe do II. piliera nepovedal nič o akomsi zdanení úspor. Tretí dôvod je proces prijatia takejto kľúčovej a znepokojujúcej zmeny, ktorá je proti záujmu ľudí. Zdanenie dôchodkových úspor sa do zákona dostalo na základe veľmi pofidérneho a chaotického pozmeňovacieho návrhu poslanca Kremského, ktorý v prvých dňoch ani sám nevedel, čo mu to ktosi podstrčil," myslí si Mihál.

Daňový expert po prezidentkinom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Neobišiel ani Krajniaka

Hrozba zdanenia dôchodkových úspor podľa odborníka na dane donúti veľkú časť ľudí si už dobrovoľne alebo nasilu vybrať spôsob výplaty dôchodku, ktorú zákonne a vraj jednosmerne vybral sám minister práce Milan Krajniak. "To znamená, že približne počas 10 rokov po dosiahnutí dôchodkového veku budú musieť ponechať svoje úspory v správe dôchodkových spoločností, ktoré im pomaličky budú vyplácať ich dôchodkové úspory v mesačných splátkach. A to - na prekvapenie - nebude zadarmo. Správcovia si za túto sofistikovanú službu zoberú svoj poplatok: 0,4 % z výšky dôchodkových úspor ročne," obáva sa Mihál.

Ak vraj bude mať priemerný slovenský sporiteľ pri odchode do dôchodku nasporenú sumu okolo 30-tisíc eur, za každý rok takejto správy jeho majetku nechá správcovskej spoločnosti 60 až 120 €. "Za 10 rokov to bude okolo 900 € ... a vo výpočtoch by sme mohli pokračovať ... na Slovensku máme 1,7 mil. sporiteľov atď," uzavrel.

Viac o téme: SklamanieZákonPodpísanieJozef MihálZuzana ČaputováII. dôchodkový pilier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu