Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Analytici nad Hegerovým nápadom znárodniť elektrinu len krútia hlavou: Myslíte si, že tá sa nosí v bandaskách?

Hegerov nápad znárodniť elektrickú energiu sa u dátových expertov nestretol s pochopením. Zobraziť galériu (4)
Hegerov nápad znárodniť elektrickú energiu sa u dátových expertov nestretol s pochopením. (Zdroj: Gettyimages.com, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger (OĽaNO) už počas tohto týždňa viackrát prekvapil analytikov aj verejnosť, keď pre zahraničný portál hovoril o hrozbe kolapsu našej ekonomiky. Hneď na to ale začal svoje výroky korigovať a teraz sa ponúkol s riešením, ktoré zavedie, ak nám Brusel s cenami energií nepomôže. Konkrétne ide o elektrinu a Heger sľúbil, že ak pomoc nepríde včas a nebude adresná, tak elektrinu ako štát znárodníme. Tento nápad síce znie jednoducho, no podľa expertov z Dát bez pátosu to tak vôbec nie je a Hegera upozorňujú, že celá vec je oveľa komplexnejšia.

archívne video

Premiér apeluje na ľudí, aby neverili hoaxom a overovali si informácie (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Plán B? Znárodníme si elektrinu, tvrdí Heger

Heger v sobotu v Rádiu Slovensko povedal,, že vláda nedopustí, aby slovenská ekonomika v dôsledku energetickej krízy skolabovala a že ak EÚ nepomôže Slovensku uvoľnením nevyčerpaných eurofondov alebo dobrovoľným prerozdelením výnosov z mimoriadneho zdanenia ziskov energetických spoločností, SR má pripravený plán B. A to v podobe znárodnenia na Slovensku vyrobenej elektriny. "Všetkým európskym krajinám som musel povedať, že ak nebude pomoc z Bruselu, elektrickú energiu si budeme musieť ponechať na Slovensku," podotkol. Výnosy z mimoriadneho zdanenia ziskov energetických spoločností totiž podľa neho skončia najmä v Nemecku.

Analytici nad Hegerovým nápadom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovensko sa môže dohodnúť na dobrovoľnom prerozdelení výnosov z mimoriadneho zdanenia. "Preto som volal s nemeckým kancelárom a jasne som povedal, že sú dve možnosti. Buď budú schopní na svojom trhu zdaniť firmy a pošlú nám nadmerný profit, alebo im v opačnom prípade nebudeme schopní poslať našu elektrickú energiu," podotkol premiér v relácii.

Premiér zopakoval, že ceny energií sú do konca roka zastropované a regulované budú aj na ďalší rok. Ohrozeným skupinám obyvateľstva, ktorých sa nárast cien výrazne dotkne, avizuje adresnú pomoc.

Toto nemyslíte vážne, pán premiér

Nápad sa rozhodne nestretol s pochopením číselných expertov z organizácie Dáta bez pátosu, Tí tvrdia, že celý proces znárodnenia výroby elektrickej energie nie je taký jednoduchý a zďaleka to nie je riešenie celého problému. Ako hlavný dôvod uvádzajú porovnávací graf importovanej a exportovanej elektrickej energie u nás, pričom import je vyšší ako export. Hegerovo vystúpenie v rádiu ich šokovalo. "Zazneli aj vážne nepravdy a z nich ste dedukoval závery, ktoré nás zneistili a v pondelok v predkladaných monitoringoch tlače v krajinách EÚ mnohých vašich kolegov aj vydesia, ak im rovno nepadne sánka," píšu analytici Hegerovi.

Analytici nad Hegerovým nápadom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Podľa vás sa elektrina vozí v bandaske či krabičke?

"Pán Heger, Ktorú, kedy, komu, koľko energie a ako im nepošleme? V noci trochu a cez deň veľa? Nikdy nič? Na Vianoce možno, ale na tri krále nie? Elektrina sa vozí v bandaske alebo vo frigoboxe ako desiata a jablčná šťava? Málo v malej a veľa vo veľkej bandaske / krabičke?" pýtajú sa rétoricky analytici.

Premiéra kritizujú a odkazujú mu, že jeho svet je príliš jednoduchý, ale energetika je komplexný svet. "Od výroby, cez prenos, obchod, burzy, zmluvy až po reguláciu. Dajte ruky preč od tém, ktorým v mnohých aspektoch nerozumiete a prenechajte priestor (aj v TV a v rádiu) odborníkom. Zažili sme aj vás a vaše dvojičky v predchádzajúcej kríze s vírusom a nepotrebujeme "záchranu krajiny" vašimi rukami a vašou hlavou zažiť znovu. Pokoj vám," odkazujú šéfovi vlády.

Na archívnej snímke dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce.
Zobraziť galériu (4)
Na archívnej snímke dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce.  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Podľa Dát bez pátosu Slovensko stále vyrába menej elektriny, než koľko spotrebuje. "Slovensko potrebuje elektrickú energiu dovážať. Nie, nevyrábame dosť a už vôbec nie v časoch špičky. Napríklad dnes (včera, pozn.red.) nám chýbalo doobeda skoro pol gigawatu - to je viac ako 1 mochovský reaktor," uvádzajú dôvod.

Politici by mali vážiť slová na túto tému

Podľa nich nie je pravda ani to, že si "vieme vyrobiť dosť elektrickej energie a nepotrebujeme cudziu". Padajú často aj otázky ako "Načo kupujeme niečo za 500 eur alebo za 1000 eur ak vyrobíme za 40 eur alebo sme predali za 100 eur?". Celý problém je však postavený inak. "My nie sme exportér, my sme importér. Je potrebné veriť dátam. Za 40 eur nič priemerne nevyrábame a za 1000 nič priemerne nenakupujeme. Je potrebné upozorniť všetkých politikov vyjadrujúcich sa k cenám elektriny od koaličných a pokračujúc opozičnými politikmi=strašiakmi, že spotová cena 1000 eur bola chvíľu koncom augusta," prízvukujú analytici. 

"Určite sme boli krajinou, ktorá prispievala k nedostatku elektrickej energie v Európe a iné krajiny sa museli hecnúť, aby nám potrebnú energiu dodali. Táto situácia sa pravdepodobne zmení na prelome rokov 2022 a 2023 vďaka nábehu tretieho reaktora v Mochovciach - veľmi postupne - odstaveniu spotreby v Slovalco - viac ako 100 MW výkonu - šetreniu v domácnostiach, inštitúciách a aj v priemysle," upozorňujú.

Ako išiel čas ...

Na porovnanie pridávajú aj situáciu s priebehom rokov od 2019 do 2021:

2021: Výroba elektriny na Slovensku dosiahla v roku 2021 spolu 30,9 TWh. Nakoľko spotreba Slovenska bola 31,6 TWh, bolo treba zo zahraničia doviezť (netto) 0,727 TWh.

2020: Výroba elektriny na Slovensku dosiahla v roku 2020 spolu 30 TWh. Nakoľko spotreba Slovenska bola vyššia ako 30 TWh, bolo treba zo zahraničia doviezť (netto) pár sto tísíc MWh. Vďaka pandémii klesla spotreba o takmer 1 TWh oproti roku 2019 a výroba narástla o 400 tisíc GWh.

2019: Výroba elektriny na Slovensku dosiahla v roku 2019 spolu 28,4 TWh. Nakoľko spotreba Slovenska bola 30,1 TWh, bolo treba zo zahraničia doviezť (netto) 1,7 TWh.

Viac o téme: ElektrinaPremiérOĽaNOEduard HegerDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu