Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Letné radovánky sú za nami: Je čas bilancovať, ktoré zmrzlinárne podľa ÚVZ pohoreli? Z týchto FOTO vám nebude dobre

Niektoré prevádzky boli v katastrofálnom stave. Zobraziť galériu (5)
Niektoré prevádzky boli v katastrofálnom stave. (Zdroj: ÚVZ SR)

BRATISLAVA - Každý rok sa jednotlivé hygienické zložky po lete mobilizujú, aby sa pozreli na výsledky z letných kontról zmrzlinární po celom Slovensku. Aj to, že na týchto prevádzkach sa musí udržiavať určitý hygienický štandard, zrejme netuší každý prevádzkar. Úrad verejného zdravotníctva priniesol šokujúce zábery z niektorých zariadení, no našli sa aj takí, ktorí prekonali očakávania!

archívne video

ÚVZ: V súčasnej dobe nie sú v Slovenskej republike namerané zvýšené hodnoty radiácie (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) vykonali počas letnej sezóny 2022 celkovo 1732 kontrol v 957 prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny.

Oproti minulému roku je to mierne zlepšenie stavu

Nedostatky našli v 244 prevádzkach, čo predstavuje 25,5 % skontrolovaných prevádzok. Ide o mierne zlepšenie oproti minulému roku, kedy bol tento pomer 26,6 %. Kontroly v jednotlivých zmrzlinárňach sa zamerali na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označenie.

Letné radovánky sú za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Kde bola situácia vynikajúca?

Najlepšia situácia bola v okresoch Michalovce a Sobrance, kde už druhý rok po sebe RÚVZ nezistil v prevádzkach žiadne nedostatky. Rovnako bez nedostatkov boli aj prevádzky v okresoch Bytča a Žilina. Najmenej prevádzok so zistenými nedostatkami sa nachádzalo v Žilinskom kraji (16 prevádzok, čo predstavuje 10,5 %) a v Bratislavskom kraji (10 prevádzok, čo predstavuje 12 %).

Letné radovánky sú za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Banskobystrický a Nitriansky kraj sa veľmi nevyšvihli

Naopak, nedostatky vo všetkých 13 kontrolovaných prevádzkach zistil RÚVZ Zvolen (okresy Zvolen a Krupina). Porovnaním krajov sa najviac prevádzok so zistenými nedostatkami nachádzalo v Banskobystrickom kraji (48 prevádzok, čo predstavuje 46 %), v Nitrianskom kraji (46 prevádzok, teda 31 %) a v Prešovskom kraji (41 prevádzok, čiže 32 %).

Letné radovánky sú za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Čo boli najväčšie nedostatky?

  • neodobraté a neodložené vzorky vyrobených zmrzlín na dobu 48 hodín – zistené v 50 prevádzkach,

  • nedostatky v prevádzkovej hygiene: napr. nezabezpečená tečúca teplá voda, znečistené mraziace zariadenie na uchovávanie vyrobenej zmrzliny, výskyt hmyzu v prevádzke (vo výrobných priestoroch a v predajnej časti), nezabezpečený záchod a šatňa pre zamestnancov, znečistené podlahy) – zistené v 25 prevádzkach,

  • nevedená evidencia o výrobe zmrzliny (s dátumom a hodinou jej výroby), takže nebolo možné overiť dobu predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení – zistené v 23 prevádzkach,

  • predaj zmrzliny po dobe spotreby – zistené v 21 prevádzkach,

  • nezabezpečený kalibrovaný teplomer – zistené v 17 prevádzkach,

  • chýbajúca informácia pre zákazníkov o prítomnosti azofarbív a/alebo alergénov v predávanej zmrzline – zistené v 16 prevádzkach.

Letné radovánky sú za
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Nevyhli sa trestu

Za zistené nedostatky RÚVZ pri kontrolách uložili na mieste spolu 159 blokových pokút v celkovej sume 13 650 eur. Najviac a v najvyššej celkovej sume v Nitrianskom kraji – 49 blokových pokút v celkovej sume 4 786 eur.

Zároveň RÚVZ začali 25 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 12 300 eur. Najviac správnych konaní vo veci uloženia pokuty a v najvyššej celkovej sume bolo začatých v Prešovskom kraji. Správne konania začali RÚVZ v prípadoch, kde zistili závažnejšie hygienické nedostatky v kontrolovaných prevádzkach.

Viac o téme: HygienaKontrola ZmrzlinárneRÚVZ SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu