Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odhalenie o budúcom ministrovi školstva! Čelil obvineniu v kauze, ktorá šokovala Slovensko: Zastupoval ho Karas

Horecký mal v minulosti na krku obvinenie. Zobraziť galériu (3)
Horecký mal v minulosti na krku obvinenie. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Gettyimages.com, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Niekedy bol známym riaditeľom jednej zo základných škôl, neskôr sedel aj na lavici obvinených a teraz sa o ňom v kuloároch hovorí ako o novom ministrovi školstva. Práve Ján Horecký má byť mužom, ktorého meno odovzdal premiér Eduard Heger prezidentke Zuzane Čaputovej ako nástupcu Branislava Gröhlinga na post šéfa rezortu školstva, ktorý dočasne vedie Heger. Prečo bol muž, ktorý ešte ani oficiálne nesedí na stoličke ministra školstva obvinený a čo ho spája s novým ministrom spravodlivosti Viliamom Karasom?

archívne video

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala troch nových ministrov, rezort školstva dočasne povedie premiér Eduard Heger (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Práve portál Aktuality.sk dnes prišiel s tvrdením, že novým ministrom školstva by mal byť Ján Horecký, ktorý kedysi pôsobil ako prezident Združenia katolíckych škôl a tiež bol riaditeľom na Základnej škole sv. Františka z Assisi v Bratislave. Táto škola sa, bohužiaľ, v roku 2015 dostala na prvé stránky novín veľkou tragédiou.

Matúško zomrel po páde časti stromu, vedenie školy a zamestnancov potom obvinili

Malý Matúško mal len 7 rokov, keď sa v roku 2015 stala obrovská tragédia. Jeho život ukončil padajúci strom. Všetko sa stalo pri hre na dvore v areáli školy, kedy sa pod ťarchou snehu ulomil konár, ktorý ho zabil.

Vyšetrovateľ Horeckého ako vtedajšieho riaditeľa spolu s dvoma učiteľkami a školníkom obvinil z trestného činu všeobecného ohrozenia.

"Do konca života budem ľutovať, že sme nemohli zabrániť Matúškovej smrti," povedal vo svojej záverečnej reči na súde vtedy ešte obžalovaný Horecký. 

Oslobodenie prišlo o dva roky

Dňa 19. júna 2017 bratislavský okresný súd všetkých štyroch obžalovaných vrátane učiteľky, riaditeľa Jána Horeckého a aj školníka v plnom rozsahu oslobodil. Súd sa uzniesol tak, že učiteľky, ktoré vykonávali dozor vraj nemohli predvídať, čo sa stane. V podobnom duchu to bolo aj u Horeckého ako vtedajšieho riaditeľa a školníka, ktorí vraj neporušili zákon a ani nezanedbali svoju povinnosť.

Súd totiž medzi nešťastným pádom stromu a konaním pedagógov nenašiel prepojenie, ktoré by ich usvedčovalo z tohto trestného činu.

Zvláštne prepojenie na terajšieho ministra Karasa

Zaujímavý je však druhý moment možného vymenovania Horeckého do funkcie ministra školstva. Horecký totiž v prípade spomínaného súdneho pojednávania podľa portálu Postoj.sk využil právne služby vtedajšieho advokáta Viliama Karasa. Toho Viliama Karasa, ktorý bol len nedávno vymenovaný do funkcie ministra spravodlivosti.

O Karasovej prítomnosti na súde v roku 2017 svedčia aj viaceré zábery z televíznych reportáží.

Odhalenie o budúcom ministrovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto TV JOJ)

Karas aj Horecký sa podľa našich informácií zrejme poznajú aj cez viaceré cirkevné spolky, ktoré Karas zastupoval. Karas je tiež členom kresťanského Hnutia fokoláre.

Odhalenie o budúcom ministrovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: SmrťMinisterstvo školstvaRiaditeľChlapčekPrípadSpadnutý stromŠkolaJán Horecký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu