Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vláda napumpuje ďalšie peniaze: Rekordná suma pre dôchodcov, nevyhli sa novelizácii štátneho rozpočtu!

Vláda chce ďalšími peniazmi ochrániť dôchodcov pred vplyvom inflácie. Zobraziť galériu (6)
Vláda chce ďalšími peniazmi ochrániť dôchodcov pred vplyvom inflácie. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerstvo financií si podľa vlastných vyjadrení v týchto ťažkých časoch vraj plne uvedomuje náročnú situáciu, v ktorej sa dôchodcovia, ale aj iné skupiny obyvateľstva ocitli. Práve dôchodcovia sú témou číslo jeden, ktorej sa dnešný brífing premiéra a ďalších ministrov týkal. Zdražovanie cien energií, ako aj inflačná kríza predstavuje pre mnohých existenčné problémy, a preto vládna trojkoalícia chce pumpovať ďalšie peniaze do ich peňaženiek ako ochranu pred infláciou.

VIDEO Tlačová konferencia o pomoci dôchodcom:

Vláda podľa premiéra Hegera oznámila bezprecedentnú pomoc dôchodcom, ide o desiatky miliónov eur (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

To je vraj hlavný dôvod, prečo začal rezort financií spolupracovať s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Ide totiž o ďalší balík pomoci formou 14 dôchodkov vo výške 200 miliónov eur. "Tejto ohrozenej skupine obyvateľov sme tak v tomto roku uvoľnili sumu 750 miliónov eur nad rámec dôchodkov, čo predstavuje najväčšiu pomoc za poslednú dekádu," argumentuje rezort Igora Matoviča.

Vláda napumpuje ďalšie peniaze:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Novembrový príspevok pre dôchodcov v celkovej sume viac ako 207 miliónov eur sa dotkne približne 1,4 milióna ľudí. Okrem starobných dôchodcov dostanú príspevok napríklad aj invalidní dôchodcovia či siroty. Na tlačovej konferencii k pondelkovému rozhodnutiu vlády to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Vláda napumpuje ďalšie peniaze:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ministerstvo financií vníma potrebu pomôcť v tejto ťažkej situácií aj iným skupinám obyvateľov, preto prednieslo na vládu novelu zákona o štátnom rozpočte, ktorá nám umožní zmierniť vplyvy energetickej a inflačnej krízy. V súčasnosti pripravujeme ďalšie opatrenia na pomoc v boji s krízou.

Vláda napumpuje ďalšie peniaze:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pomoc v čase troch veľkých kríz

"Som veľmi rád, že napriek dopadom pandémie, vojny na Ukrajine a zvyšujúcej sa inflácie, vyčlenila vláda SR tento rok už spolu tri štvrtiny miliardy eur na mimoriadnu pomoc pre našich dôchodcov," povedal štátny tajomník MFSR Marcel Klimek.

Vláda napumpuje ďalšie peniaze:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ide o historicky najvyššiu sumu, akú vláda kedy uvoľnila pre túto zraniteľnú skupinu obyvateľov. Suma 750 miliónov, ktorou sme dôchodcom pomohli tento rok, je desaťkrát vyššia ako v roku 2018," povedal minister financií SR Igor Matovič.

Vláda napumpuje ďalšie peniaze:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Najväčšia pomoc vo výške 210 eur bude spadať pre ľudí s najnižšími dôchodkami," priblížil Krajniak. Dôchodcovia s dôchodkom 300 eur dostanú 193 eur, seniori s priemerným dôchodkom 515 eur dostanú približne 139 eur a pre dôchodcov s príjmom 927 eur navrhol rezort práce príspevok 35 eur. Minister dodal, že vyplácanie inflačnej pomoci bude pokračovať. Ďalší balík má smerovať napríklad matkám s deťmi, ktoré majú problém s vymáhaním výživného.

Aby mohla vláda vyplatiť inflačné príspevky, musela zároveň prijať novelu zákona o štátnom rozpočte, kde zvýšila príjmy aj výdavky približne o 1,5 miliardy eur. Štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek vysvetlil, že legislatíva bez zmeny zákona o štátnom rozpočte neumožňuje využiť zvýšené daňové príjmy na výdavky aktuálneho roka. Okrem 207 miliónov eur pre dôchodcov bude zvyšných približne 1,3 miliardy alokovaných v kapitole všeobecná pokladničná správa. Zatiaľ totiž nie je jasná detailná štruktúra a následné použitie výdavkov prostredníctvom jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu. Navrhovanými úpravami sa nemení hotovostný schodok štátneho rozpočtu.

Viac o téme: PomocInfláciaDôchodcovia Milan KrajniakMarcel KlimekVeronika RemišováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu