Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podvodníci opäť na scéne! Firmám chodia výzvy na úhradu faktúry: Sídlo spoločnosti neexistuje, auditor sa skrýva

Overená spoločnosť Zobraziť galériu (8)
Overená spoločnosť (Zdroj: FB/Overená spoločnosť)

BRATISLAVA - Polícia denne upozorňuje na podvodné telefonáty či maily, ktoré chodia ľuďom za účelom vylákania peňazí. Najnovšie sa roztrhlo vrece s výzvami a fiktívnymi faktúrami od "Overenej spoločnosti". Tá vám mailom alebo listom oznámi, že vykonala audit firmy a žiada jeho úhradu. S konateľmi firmy sa nedá skontaktovať.

Posledný týždeň zaplavili sociálne siete informácie o tom, že malým aj väčším firmám chodia listy a maily, v ktorých ich odosielateľ žiada o úhradu faktúry. Tá sa má týkať auditu firmy, ktorý odosielateľ "Overená spoločnosť" údajne vykonala. Podpísaný je auditor Maroš Hrubčina. 

"Na základe podkladov bol vykonaný účtovný audit spoločnosti xxxx. Aktuálne neevidujeme úhradu predmetnej predfaktúry, resp. až po úhrade budeme zasielať certifikát v písomnej forme. Prosíme vás ju uhradiť a zašleme tzv. ostrú faktúru do účtovníctva," znie začiatok listu. Ten obsahuje aj upozornenie, že ak predfaktrúru nezaplatíte, podajú návrh na vydanie platobného rozkazu s exekučným titulom. Dodávajú, že sú zastupovaní renomovanou právnickou firmou - Sme pripravení sa súdiť. Od konateľov firiem žiadajú úhradu 119 eur, pričom dodávajú, že pôvodná cena je 799 eur. 

Overená Spoločnosť
Zobraziť galériu (8)
Overená Spoločnosť  (Zdroj: Topky.sk)
Overená Spoločnosť
Zobraziť galériu (8)
Overená Spoločnosť  (Zdroj: Topky.sk)
Overená Spoločnosť
Zobraziť galériu (8)
Overená Spoločnosť  (Zdroj: Topky.sk)

Neexistujúce adresy

Overená spoločnosť má mať sídlo v Bratislave. Podľa obchodného registra sa má nachádzať v Novom Meste, avšak na zverejnenej adrese sa nachádzajú len súkromné byty. Meno konanteľa, pod ktorého má firma patriť síce figuruje na zvončeku, avšak nikto nám neotváral. "Nie ste prví, ktorí ich tu hľadajú. Stáva sa to pomerne často," povedal nám jeden z obyvateľov. 

Podvodníci opäť na scéne! Od firiem žiadajú úhrady za audit firmy
Sídlo Overenej spoločnosti, ktoré je uvedené v Obchodnom registri.
Zobraziť galériu (8)
Sídlo Overenej spoločnosti, ktoré je uvedené v Obchodnom registri.  (Zdroj: Topky/Maarty)

So spoločnosťou sme sa snažili skontaktovať aj na nonstop linke, ktorú majú uvedenú na webovej adrese, ale aj na sociálnej sieti. Dovolať sa tam nedá. Odpoveď nám prišla až z mailovej adresy, podpísaný bol opäť istý pán Hrubčina. 

"Chceme pripomenúť, že máme za to, že sa jedná o účelovú antikampaň inej spoločnosti. My sme reálne neposielali žiadnu faktúru, pokiaľ si niekto niečo neobjednal," napísal Hrubčina. Na otázku, prečo sa nedá dovolať na ich nonstop linku, neodpovedal. Neskôr nám zaslal inú adresu v Bratislave, na ktorej sa údajne má nachádzať Overená spoločnosť. Na tej sa však tiež žiadna taká firma nenachádzala. "Dobrý deň, aktuálne som mimo kancelárie na obede v prevádzke Mc Donald. Budem vás čoskoro kontaktovať," znela odpoveď na otázku, prečo spoločnosť nevieme na uvedenej adrese nájsť. 

Údajné sídlo Overenej spoločnosti v Bratislave
Zobraziť galériu (8)
Údajné sídlo Overenej spoločnosti v Bratislave  (Zdroj: Topky/Maarty)

Zablokované komentáre, nahnevaní ľudia

Overená spoločnosť na svojej internetovej stránke uvádza, že nájsť ju môžeme na takmer všetkých sociálnych sieťach. Tam sme ju aj našli, avšak žiadny ich príspevok sa nedá komentovať. Pribúdajú ale negatívne recenzie, ktoré uvádzajú, že ide o podvodnú spoločnosť. 

Overená Spoločnosť
Zobraziť galériu (8)
Overená Spoločnosť  (Zdroj: FB/Overená spoločnosť)

"Podvodníci, nič neplatiť. Zajtra to ide na políciu!" napísal Laco. "POZOR PODVODNÍCI... vyhrážajú sa súdnym konaním, aby im ľudia posielali peniaze za nejaký ich "certifikát spoločnosti"... nechutné ako ešte niekto môže v dnešnej dobe zarábať peniaze strašením," pridala sa Ada. Na sociálnej sieti Facebook môžete nájsť aj pozitívne komentáre. Tie sú však len od užívateľov so zahraničnými menami a často s vymyslenými profilmi. 

Overená Spoločnosť
Zobraziť galériu (8)
Overená Spoločnosť  (Zdroj: FB/Overená spoločnosť)

"Dostala som dnes zaujímavú obálku - odosielateľ Overenaspolocnost.sk. Už rovno pod počiatkou na obálke niekto dopísal POZOR PODVOD! Stručne - oznámili mi, že vykonali účtovný audit. Majú nejakú predfaktúru a mám uhradiť, lebo súd. Aj s príslušnými papiermi to poslali. Tak by ma zaujímalo, či ste boli podctení viacerí takýmto pozdravom," pýtala sa v internetovej poradni Dáša. 

Na podvod upozorňujú aj lekári

Nielen rôznym firmám, ale podvodné maily a výzvy na úhradu fiktívnych faktúr chodia aj lekárom. Slovenská lekárska komora upozorňuje na podozrivú stránku a žiada políciu o súčinnosť. "Slovenská lekárska komora zaznamenala v týchto dňoch viacero upozornení na podozrivú stránku overenaspolocnost.sk. Obchodným spoločnostiam je doručovaná výzva k úhrade faktúry za vyhotovenie auditu účtovnej závierky a jeho zverejnenie na stránke www.overenaspolocnost.sk a to na základe údajného dopytu. Lekári, ktorým boli faktúry doručené, odmietajú, že by si audit objednávali. SLK preto žiada políciu o prešetrenie, či uvedené konanie nenapĺňa znaky trestného činu podvodu," napísala na sociálnej sieti. 

Na podvodné konanie Overenej spoločnosti upozorňuje aj Zväz ambulatných poskytovateľov na svojej stránke. "Dovoľujeme si vás upozorniť na podvodníkov, čo rozosielajú faktúry za fiktívne služby. UPOZORNENIE – www.overenaspolocnost.sk V týchto dňoch je obchodným spoločnostiam doručovaná výzva k úhrade faktúry za vyhotovenie auditu účtovnej závierky a jeho zverejnenie na stránke www.overenaspolocnost.sk a to na základe údajného dopytu. Ak ste si na uvedenej stránke neobjednávali žiadnu službu, výzvu ignorujte a faktúru neuhrádzajte," napísali. 

V prípade sme oslovili aj políciu, článok budeme aktualizovať o jej stanovisko. 

Viac o téme: FirmyPolícia AuditFaktúrySúd Overená spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu