Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvé oficiálne čísla sú tu! Systém zálohovania fliaš hlási úspech: Slováci vrátili 440 miliónov obalov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Slováci využívajú zálohovanie fliaš a kovových plechoviek už od začiatku tohto roka a zdá sa, že podľa posledných dát si ho skutočne obľúbili, aj keď boli niektorí kritici zo začiatku skeptickí. Teraz však prichádzajú s novými číslami priamo kompetentní a hovoria o úspechu.

archívne video

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek v predajniach Lidl (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

O pozitívých výsledkoch informuje v tlačovej správe samotný Správca zálohového systému. Podľa výsledkov aktuálnych analýz OZV NATUR-PACK v roku 2022 podľa ich záverov výrazne kleslo množstvo plastových fliaš a plechoviek v triedenom zbere. "Na základe týchto údajov a tiež dát o rastúcom počte odovzdaných zálohovaných nápojových obaloch môžeme konštatovať, že zálohovanie na Slovensku skutočne funguje. Spotrebitelia nápojové obaly nekrčia a nevyhadzujú do nádob na triedený zber, ale ich odovzdávajú na odberných miestach," konštatuje správca.

Prvé oficiálne čísla sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TOMRA)

Klesol počet nádob v žltých kontajneroch o takmer 20 percent

Zálohovanie má však aj ďalší efekt. "Pri hmotnostnom vyjadrení, pri vybraných typoch nápojových obalov z plastov, ktoré sú od 1.1.2022 zálohované, a ktoré boli súčasťou triedeného zberu, tieto poklesli z 21,58 % v roku 2021 na 3,14 % v roku 2022. Tento hmotnostný pokles plastových obalov na nápoje predstavuje 85,45 %. Pri objemovom vyjadrení je to ešte väčší pokles. Kým v roku 2021 zaberali nápojové obaly z plastov v priemere až 30,44 %, do polovice roka 2022 poklesla táto hodnota na 4,15 %, čo predstavuje pokles o 86,37 %. Veľmi podobné hodnoty poklesu boli zistené aj pri nápojových plechovkách," vysvetľuje Marek Brinzík z OZV NATUR-PACK.

Prvé oficiálne čísla sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

K dnešnému dňu sa pritom vyzbieralo takmer 440 miliónov zálohovaných nápojových obalov na približne 2800 odberných miestach po celom Slovensku. "Pri spustení zálohového systému sme sa stretávali aj s postojmi, že zálohovanie na Slovensku fungovať nebude, že spotrebitelia si nezvyknú na zmenu a budú nápojové obaly naďalej vyhadzovať. Aj na základe najnovších dát a analýz však vidíme, že zálohovanie si v krátkom čase našlo svojich podporovateľov. Spotrebitelia obaly chcú vrátiť naspäť na odberné miesta a záloh 15 eurocentov je pre nich dostatočná motivácia na to, aby tak spravili," konštatuje Lucia Morvai, riaditeľka pre komunikáciu Správcu zálohového systému.

Cieľom zálohového systému je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek. Materiál tak koluje v kruhu, čím sa nielen minimalizuje množstvo pohodeného odpadu v prírode, ale šetria sa aj prírodné zdroje.

Slováci zálohujú už od začiatku roka

Systém zálohovania začal fungovať 1. januára 2022. Zálohujú sa všetky plastové a kovové nápojové obaly od 0,1 do 3 litrov, s výnimkou mlieka, nápojov s obsahom mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.  Zálohované obaly majú na etikete veľké „Z“ v recyklačných šípkach a text „ZÁLOHOVANÉ“. Výška zálohy je jednotná pre plastové fľaše aj plechovky, čo je 15 centov.

Do tohto systému je zaregistrovaných takmer 2800 odberných miest, z toho viac ako 1600 malých predajní po celom Slovensku, ktoré odoberajú obaly dobrovoľne.

Viac o téme: FľašeVývojZálohovanieSprávca zálohového systému
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu