Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obvinený advokát Lindtner namieta sudkyňu Záleskú: Je zaujatá! Zverejnil jej internú kominikáciu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - David Lindtner je jeden z obvinených sudcov v rámci akcie Búrka. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry naňho nedávno podal obžalobu pre korupciu a ovplyvňovanie súdov. Rozhodovať o ňom má sudkyňa Pamela Záleská, na ktorú sa Lindtner sťažuje.

Akcia Búrka vyvolala zemetrasenie v slovenskej justícii. Počas nej zadržali niekoľko sudcov a medzi obvinenými skončila aj Monika Jankovská. Jedným z obvinených je aj David Lindtner, ktorý aktuálne vykonáva advokátsku prax a prevaźne zastupuje členov politickej strany Smer. 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal nedávno na Lindtnera obžalobu. O advokátovi má na Špecializovanom trestnom súde rozhodovať sudkyňa Pamela Záleská. Tá poslala do väzenia aj bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a bola členkov senátu, ktorý rozhodoval o Pavlovi Ruskovi a Marianovi Kočnerovi. 

archívne video

ŠTS pojednávanie v kauze Dobytkár zrušil, Ľubomír P. ochorel na COVID-19 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Lindtner sa na sudkyňu sťažuje, pričom zverejnil jej internú komunikáciu. Tam sudkyňa pomerne ostro odsúdila zadržaných tesne po akcii Búrka. Ide o internú e-mailovej komunikáciu medzi členmi Združenia sudcov Slovenska. Záleska v nej mala písať o "sviniach, ktoré na celé roky zašpinili justíciu a dlhé roky ju systematicky krivili". "Aká prezumpcia neviny? Tú nech rešpektujú príslušné orgány v rámci trestného konania, ale my musíme vyzvať každého, kto sa špinavo spreneveril sudcovskému poslaniu, aby išiel do čerta z justície preč. Sám. Hneď,“ mala uviesť v súvislosti s obvinenými sudcami.

Obvinený advokát Lindtner namieta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Sudca má právo na slobodu prejavu

Práve tieto vyjadrenia vidí Lindtner ako problematické. Ako sám uvádza, sudca má právo sa vyjadrovať, publikovať či šíriť svoje občianske postoje vrátane názorov otvorene kritických, pričom predmetom kritiky môžu byť napríklad aj pomery v justícii. "Na strane druhej platí však aj to, že prejavy sudcu môžu byť v niektorých prípadoch dôvodom jeho vylúčenia pre pomer k veci,“ citujú advokáta Hospodárske noviny

Tie oslovili aj ministerku vnútra Máriu Kolíkovú, ktorá upozorňuje na obozretnosť. "Pri akejkoľvek takejto komunikácii treba byť obozretný, kto ju šíri, s akým úmyslom, z akého zdroja aj v akom je postavení. V tomto prípade ide o obvineného a možno prirodzene očakávať použitie čohokoľvek v rámci jeho obhajoby,“ povedala ministerka Kolíková

Obvinený advokát Lindtner namieta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Samotná Záleská sa ku komunikácii nevyjadrila. Povedala len, že táto záležitosť sa týka trestnej veci, ktorá jej bola na Špecializovanom trestnom súde pridelená na prejednanie a rozhodnutie ako zákonnej sudkyni. "V dôsledku tejto skutočnosti sa nebudem vyjadrovať k žiadnym medializovaným informáciám," dodala Záleská.

Viac o téme: SudkyňaŠpecializovaný trestný súdDavid LindtnerPamela Záleská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu