Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Horúce rokovanie v hoteli Bôrik: Vládny štvorlístok zrejme končí, Sulík je z ponúk, ktoré dostal, sklamaný

Vládna štvorka sa dnes nedohodla na ďalšom pokračovaní. Čaká ich ešte jedno stretnutie o týždeň. Zobraziť galériu (18)
Vládna štvorka sa dnes nedohodla na ďalšom pokračovaní. Čaká ich ešte jedno stretnutie o týždeň. (Zdroj: Topky/Maarty, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Koaličná kríza zrejme vrcholí a ultimátum liberálov z SaS už čoskoro vyprší. Koniec augusta bude v znamení, či bude pokračovať štvorkoalícia, alebo budeme mať na Slovensku menšinovú vládu OĽaNO, Sme rodina a poslancov Za ľudí. OĽaNO pritom vo štvrtok ohlásilo, že sa Igora Matoviča ako ministra v žiadnom prípade nevzdajú, a to ani po 31. auguste. Jedným dychom však zvolali stretnutie na hoteli Bôrik, ktoré bolo akýmsi posledným pokusom o zmier a záchranu štvorkoalície. Vládni lídri sa napokon na pokračovaní nedohodli, no ešte majú v pláne ďalšie stretnutie.

VIDEO Premiér Eduard Heger, minister Igor Matovič a OĽaNO reagujú na dnešné rokovanie:

Matovič má déjà vu spred jedenástich rokov, keď padla Radičovej vláda, Sulík by mal vraj urobiť krok späť (Zdroj: Topky/Maarty)


  • vláda sa na ďalšom pokračovaní štvorkoalície nakoniec nedohodla, stretnú sa opäť na budúci týždeň
  • SaS si dala ako podmienku na zotrvanie v štvorkoalícii odchod Igora Matoviča z vlády, ktorá dnes nebola zohľadnená
  • Matovič po rokovaní oznámil, že 1. septembra bude s istotou stále ministrom financií
  • na stretnutie prišli Eduard Heger, Igor Matovič, Richard Sulík aj Boris Kollár, Veronika Remišová za seba poslala svojho štátneho tajomníka

Aktualizácia 16:21

Matovič naznačuje, že podmienkou na jeho odchod by mohla byť demisia Richarda Sulíka a jeho odchod z ministerskej stoličky. Na tento odchod vraj Matovič čaká už od kedy vznikla vláda Eduarda Hegera, no podľa jeho slov k nemu "akosi neprišlo". "Môžete sa spoľahnúť, že 1. septembra budem ministrom financií," tvrdí skalopevne presvedčený Matovič.

AKTUÁLNE Horúce rokovanie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 16:15

"Pred jedenástimi rokmi som sedel pred rovnakým okrúhlym stolom (pád vlády Ivety Radičovej v roku 2011, pozn. red.). Presviedčali vtedy Sulíka, aby to nerobil, Ak povalia vládu, príde mafia a korupcia. Dnes vieme, že to bolo ťažkých osem rokov. Až potom, keď Ján a Martina (vražda novinára s jeho partnerkou z februára 2018, pozn. red.) boli zavraždení, tak sa prebudili státisíce ľudí, aby sme porazili mafiu. Aj dnešné rokovanie pre mňa bolo tak trochu déjà vu. Opäť mafia, a dokonca spolu s fašistami môžu ovládnuť Slovensko, z ktorého sa môže opäť stať čierna diera ako v 90-tych rokoch. Ak uprednostníme riešenie osobných sporov a nenávisti pred záujmami Slovenska, dopadne to veľmi zle," povedal líder OĽaNO Igor Matovič po rokovaní na Bôriku.

AKTUÁLNE Horúce rokovanie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 16:07

"Už veľakrát sme rokovali o niečom, o čom sme si mysleli, že sa na tom nedohodneme. Verím, preto, že aj na tomto riešení koaličnej krízy sa budeme vedieť zhodnúť," vyjadril svoje presvedčenie Heger.

AKTUÁLNE Horúce rokovanie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Michal Šipoš ako líder klubu OĽaNO povedal, že celý klub stojí za Eduardom Hegerom aj Igorom Matovičom ako ministrom financií. "Táto koalícia nie je o kšeftoch a biznisoch. Sú to tvrdé súboje, no súboje o lepšie riešenia," dodal Šipoš. Pripomenul aj zákony, pri ktorých sa SaS postavila odmietavo ako napríklad prorodinný balíček či zdaňovanie ruskej ropy.

Ten zdôrazňuje podstatný moment, kedy sa vraj všetky štyri strany zhodli na tom, že pri schválení prorodinného balíčka nebola porušená koaličná zmluva.

Aktualizácia 16:05

Premiér Heger ocenil dnešný pokojný charakter rokovania. Apeluje však na svojich kolegov s tým, že momentálne nie je čas na konflikty, ale na jednotu a spoluprácu. "Pri vstupe do tejto koalície sa partneri zaviazali podpisom, že si nebudeme navzájom robiť personálnu politiku. Na dnešnom stretnutí sme si vyjasnili pár pojmov. Som rád, že sa to stalo. Jednou z nich je, že strana SaS nepoužila veto pri prorodinnom balíčku a tiež nikde nepovedali, že ak bude schválený balíček aj po prezidentkinom vete, že z koalície odídu. Nič také nezaznelo, a preto je prirodzené, že pre nás to bolo z hľadiska dohôd prekvapením. Moja vláda bez SaS nebude mať väčšinu a nebude funkčná, a preto je dôležité nájsť tú jednotu, hlavne v týchto časoch, ktoré prichádzajú," povedal Heger s tým, že sa s rokovaním bude pokračovať o týždeň.

Aktualizácia 15:44

Štátny tajomník ministerstva MIRRI Dušan Velič, ktorý na stretnutí zastupuje Veroniku Remišovú hovorí o tom, že SaS si kladie nesplniteľné podmienky. "Pripadá mi to ako exit stratégia," povedal Velič. "Keď raz príjmem tu zodpovednosť vládnutia, tak si myslím, že ju mám niesť 4 roky. Nosné ministerstvo je práve ministerstvo hospodárstva, toto mi príde ako najmenej vhodné obdobie, kedy by mal minister (Sulík, pozn. red.) utekať z boja. Myslím si, že je správne, že Eduard Heger zvolal toto stretnutie, bolo to plodné stretnutie bez emócií," povedala ďalšia predstaviteľka Za ľudí Viera Leščáková.

Strana Za ľudí po rokovaní na Bôriku povedala, že je nezodpovedné utekať z bojiska v čase, keď Slovákov čaká veľké zdražovanie (Zdroj: Topky/Maarty)

Ešte však zrejme nie je všetko uzavreté, keďže si vláda naplánovala ďalšie stretnutie na budúci týždeň.

Aktualizácia 15:25

Minister Sulík predstúpil pred verejnosť. Rokovanie podľa neho trvalo 2 a pol hodiny. "Veľa vecí sme si vysvetlili, no trváme na našej požiadavke. Ak nie je ochota spraviť tento krok, my sa do koalície nevrátime a podáme demisiu," trvá na svojom Sulík, ktorý vraj má záujem s SaS na tom, aby táto vláda pokračovala.

AKTUÁLNE Horúce rokovanie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Je to situácia veľmi bohatá na rôzne varianty," dodal Sulík. "Nič z toho, čo tam bolo povedané, nevyzeralo ako kompromis alebo niečo, pre čo by sme sa vedeli pohnúť ďalej. My sme jasne povedali, aká je naša kardinálna podmienka a ani jedno z ponúknutých riešení ju nezohľadňovalo," priznal Sulík, ktorý nenadobudol dojem, že by sa po dnešnom stretnutí malo na postoji SaS niečo zmeniť.

Sulík hovorí, že rokovanie na Bôriku bolo v pokojnej atmosfére, s riešeniami, ktoré mu ponúkli, však spokojný nie je (Zdroj: Topky/Maarty)

Predseda Sme rodina Boris Kollár medzitým už stihol z hotela odísť.

Aktualizácia 15:11

Poslanec a predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský v týchto chvíľach opúšťa hotel Bôrik a novinárom odkázal, že Boris Kollár sa k situácii verejne vyjadri po skončení stretnutia. Stretnutie koaličných lídrov má v týchto chvíľach otvorený koniec a je otázne, kedy sa dnes vlastne uzavrie.

Pčolinský počas rokovania na Bôriku (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 13:52

Premiér na svojom Instagrame poskytol verejnosti aj náhľad do vnútra hotela a rokovania o štvorkoalícii. Na videu je vidieť, že na stretnutí je prítomný aj predseda parlamentného klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Premiér vo vládnom hoteli Bôrik na rokovaní o budúcnosti štvorkoalície (Zdroj: Instagram.com/eduardheger)

Aktualizácia 13:26

Do hotela Bôrik prichádzajú Eduard Heger, Igor Matovič, Jana Žitňanská, Boris Kollár a za Veroniku Remišovú pre jej neprítomnosť zaskočil jej štátny tajomník.

Vladní činitelia prichádzajú do hotela Bôrik na rokovanie o budúcnosti štvorkoalície (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 12:55

Za Sulíkom prichádzajú do areálu hotela aj spomínaní ministri Kolíková a Gröhling.

Aktualizácia 12:51

Medzi prvými dorazil na stretnutie Richard Sulík, ktorý dodal, že prídu aj Branislav Gröhling a Mária Kolíková. "Ja osobne sem idem preto, lebo ma pozval môj šéf. Ja mám s Eduardom Hegerom dobrý vzťah a keď ma môj šéf pozve na stretnutie, tak sa tam patrí ísť, aj keď neviem, o čom to bude," povedal Sulík.

Sulík prišiel na stretnutie štvorkoalície ku hotelu Bôrik, nateraz však bol skúpy na slovo (Zdroj: Topky/Maarty)

Sulík ešte pred piatkovým stretnutím zopakoval, že požiadavka jeho strany na odchod lídra OĽaNO Igora Matoviča z vlády platí. "Pokiaľ Igor Matovič neodíde z vlády do konca augusta, tak odchádzame my," povedal novinárom v Sliači s tým, že dôvody už jasne  pomenovali. Kritizuje Matoviča za rozvracanie verejných financií za proaktívnej spolupráce s "fašistami" alebo za zamestnávanie 500 úradníkov navyše. "To je pre nás za čiarou. Povedali sme si buď - alebo, lebo takto to už ďalej fungovať nemôže," dodal.

Pokiaľ by SaS nepokračovala vo vláde, podporí podľa Sulíka rozumné návrhy v parlamente. Šéf SaS podľa svojich slov počul mnohokrát o tom, že sa hovorí o budúcom vládnutí jeho strany s mimoparlamentným Hlasom-SD. "Budeme sa snažiť o riadnu pravicovú koalíciu," reagoval s tým, že volič rozhodne.

Aktualizácia 12:42

Pred vstupnou bránou hotela Bôrik, ktorá je určená pre prechod automobilov sa už zhromažďuje značné množstvo novinárov. Tých však nechcú vpustiť s motorovými vozidlami do areálu hotela.

Aktualizácia 12:18

Kollár apeluje na zdravý rozum, vyzval partnerov, aby sa začali správať zodpovedne. Kritizuje, že sa pozornosť sústreďuje len na egá. Upozornil, že Slovensko zažíva rôzne krízy. "Keby boli pokojné časy a nič sa nedialo, tak čert to ber, urobia sa predčasné voľby, zastaví sa chod štátu na pol, trištvrte roka, nič sa nedeje," skonštatoval a zdôraznil, že momentálne nemáme urobenú zmluvu s elektrárňami a nemáme zabezpečenú ochranu domácností. Upozornil na zvýšenie cien energií a plynu. "V tejto situácii odísť a nevedieť zasadať, prijímať zákony, nevedieť pomôcť ľuďom, to je už podľa mňa hraničiace s trestným činom, vykašľať sa na ľudí len pre svoje ego," vyhlásil v piatok.

AKTUÁLNE Horúce rokovanie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 10:57

Vicepremiérka Veronika Remišová za stranu Za ľudí odkazuje, že bude presadzovať pokračovanie štvorkoalície. "Je našou povinnosťou spoločne plniť záväzky voči občanom, ktorých nezaujímajú osobné spory, ale to, čo pre Slovensko urobíme. V strane Za ľudí tento záväzok plníme a očakávame to aj od všetkých partnerov koalície," odkazuje Remišová.

 

Strana ZA ĽUDÍ bude naďalej presadzovat pokračovanie štvorkoalície. Z nášho pohľadu je potrebné investovať energiu do...

Posted by Veronika Remišová on Friday, August 12, 2022

Aktualizácia 10:49

Premiér Eduard Heger pred stretnutím na Bôriku na sociálnej sieti formou videa hovorí o tom, pred akými výzvami stojí Slovensko. "Som presvedčený, že ak na dnešné stretnutie prídeme s ochotou spolupracovať v záujme Slovenska, budeme na dobrej ceste vyriešiť si naše vnútorné problémy. Môžeme tak urobiť prostredníctvom jasnejších a transparentnejších pravidiel fungovania," verí Heger.

Heger pred stretnutím na Bôriku ešte stále verí, že si štvorkoalícia vnútorné problémy dokáže vyriešiť (Zdroj: Úrad vlády SR)

Aktualizácia 10:45

Hnutie Sme rodina ide na piatkové stretnutie koaličných predstaviteľov v súvislosti s riešením vládnej krízy. Zastupovať ho bude jeho predseda a šéf Národnej rady (NR) SR Boris Kollár s predsedom poslaneckého klubu Petrom Pčolinským. Hnutie nateraz nepriblížilo svoje očakávania. "Stanovisko zaujmeme po stretnutí," uviedol Pčolinský. Predstavitelia Sme rodina počas trvania vládnej krízy viackrát uviedli, že ide o spor medzi OĽaNO a SaS. Od partnerov očakávali jeho vyriešenie, nemali voči nim personálne požiadavky.

Tlačový brífing strany Sme rodina po obvinení poslanca Martina Borguľu.
Zobraziť galériu (18)
Tlačový brífing strany Sme rodina po obvinení poslanca Martina Borguľu.  (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Aktualizácia 9:55

Na piatkovom stretnutí predstaviteľov koalície sa zúčastní aj strana Za ľudí. Uviedla to poslankyňa parlamentu zo strany Za ľudí Jana Žitňanská, ktorá potvrdila svoju účasť na rokovaní. Dúfa, že sa štvorkoalícia ešte môže dohodnúť na tom, aby v nejakej podobe dovládla do konca volebného obdobia. Žitňanská by bola podľa svojich slov rada, keby stretnutie nebolo posledným, ale naopak, prvým rokovaním o tom, ako pôjde štvorkoalícia ďalej. "Pevne dúfam, že ešte stále existuje cesta sa dohodnúť, aby sme v nejakej podobe dovládli," uviedla s tým, že prediskutovať to treba vnútri a neobťažovať ľudí možnými konštrukciami.

AKTUÁLNE Horúce rokovanie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Príchod účastníkov sa očakáva na pravé poludnie, no je možné, že niektorí už prídu pred týmto časom.

Aktualizácia 9:32

Na stretnutie príde vyjednávací tím v zložení predsedu SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka, ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a podpredsedu strany a ministra školstva Branislava Gröhlinga. Informoval o tom Gröhling v piatok ráno. "Po včerajšom vyhlásení idem na toto rokovanie kvôli premiérovi Eduardovi Hegerovi, ale idem tam s tým, aby som mu opätovne osobne povedal, že moja demisia je pripravená na podpis," povedal minister školstva na tlačovej konferencii.

Na Bôriku je zatiaľ pokojná atmosféra a očakáva sa príchod účastníkov stretnutia.

AKTUÁLNE Horúce rokovanie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

SaS potvrdila účasť na stretnutí

OĽaNO preto pozvalo predstaviteľov štyroch vládnych strán na stretnutie, ktoré označilo "Zodpovednosť za Slovensko". Rokovať majú v piatok vo vládnom hoteli Bôrik. Strana SaS sa zúčastní na tomto stretnutí. Následne zaujme stanovisko. Potvrdil to hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Interiér rokovacej miestnosti v hoteli Bôrik.
Zobraziť galériu (18)
Interiér rokovacej miestnosti v hoteli Bôrik.  (Zdroj: Topky/Maarty)

OĽaNO sa Matoviča nevzdá

Predsedníctvo hnutia OĽaNO, ako aj jeho poslanecký klub vo štvrtok (11. 8.) informovali, že líder OĽaNO Igor Matovič zostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od strany SaS. "Toto rozhodnutie je nemenné. Igor Matovič vyhral voľby. Dostal mandát na zostavenie koalície pre toto volebné obdobie. Je predsedom strany s najvyšším počtom poslancov v parlamente," odôvodnilo svoje rozhodnutie predsedníctvo a poslanci OĽaNO.

AKTUÁLNE Horúce rokovanie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Slovensko podľa matovičovcov čelí výzvam, ktoré nemajú obdobu

Hnutie upozornilo, že Slovensko čelí bezprecedentným výzvam, ako je pandémia, vojna na Ukrajine, utečenecká kríza, extrémna inflácia či rast cien energií. "Je to čas, keď je potrebné držať spolu, poskytnúť občanom potrebnú oporu a istotu, že ich vláda týmto náročným obdobím bezpečne prevedie," dodalo.

SaS vypovedala koaličnú zmluvu a žiada vypracovanie novej. Jej požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. Ak sa jej požiadavky nenaplnia do konca augusta, ministri za SaS chcú podať demisiu.

Viac o téme: Koaličná krízaIgor MatovičBôrikSaSRichard SulíkBoris KollárOĽaNOSme rodinaVeronika RemišováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu