Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kardinál Tomko bude vystavený v Bratislave aj Košiciach: V týchto dňoch si viete uctiť jeho pamiatku!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR / Martin Baumann, Pavel Neubauer, Milan Kapusta)

BRATISLAVA/KOŠICE - Slovenskom v pondelok obletela správa o tom, že najstarší žijúci kardinál a jediný slovenský kardinál v jednej osobe - Jozef Tomko, odišiel na večný odpočinok. Už dnes je známe, že bude mať dva pohreby - jeden v Ríme, kde prežil väčšinu života a druhý v Košiciach. Jeho ostatky však budú vystavené v oboch krajinách. Kedy a kde si tak viete uctiť jeho pamiatku?

Rakva s telesnými ostatkami kardinála Jozefa Tomka bude vystavená aj v Bratislave, a to v piatok a sobotu (12. a 13. 8.). Verejné uctenie pozostatkov bude verejnosti prístupné v čase od 9.00 do 12.00 h v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Vystavenie telesných pozostatkov bude počas oboch dní uzatvorené slávením svätej omše za kardinála so začiatkom o 12.00 h. "Vyjadrime našu vďačnosť Pánovi za dar života pána kardinála Jozefa Tomka našimi modlitbami a prosme pre neho o večné šťastie v nebeskom domove aj obetovaním našej osobnej účasti na svätej omši a na svätom prijímaní," uviedol bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský.

VIDEO S. Zvolenský: Kardinál Tomko bude pochovaný v katedrále sv. Alžbety v Košiciach

S. Zvolenský: Kardinál Tomko bude pochovaný v katedrále sv. Alžbety v Košiciach (Zdroj: TASR / Martina Kriková)

Uctiť si pamiatku môžu aj obyvatelia východu Slovenska. Podľa liturgického harmonogramu budú ostatky kardinála Tomka vystavené k verejnej úcte  v košickej Katedrále sv. Alžbety v nedeľu 14. augusta od 16:00 do 21:00 a v pondelok 15. augusta  od 9:00 do 12:00 dopoludnia. Popoludní bude prenesený do  Kaplnky sv. Michala. Následne budú v utorok 16. augusta so začiatkom o 11. hodine aj pohrebné obrady v Katedrále sv. Alžbety. Hlavným celebrantom bude emeritný arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Dominik Duka
Zobraziť galériu (3)
Dominik Duka  (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer )

Tomko bol najstarším členom kolégia kardinálov. Zomrel v pondelok (8. 8.) v Ríme. Posledná rozlúčka s kardinálom bude vo vatikánskej Bazilike sv. Petra vo štvrtok 11. augusta o 11.00 h. Následne jeho pozostatky prevezú na Slovensko. 

Kardinál Tomko bude vystavený
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann, Pavel Neubauer, Milan Kapusta)

Viac o téme: BratislavaKošiceDóm sv. AlžbetyDóm sv. MartinaJozef TomkoKardinál TomkoSmrť kardinála Tomka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu