Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Cena pšenice globálne klesá: Zlacnejú konečne aj pekárenské výrobky? Zabudnite, odkázal šéf zväzu

Lapšanský je ohľadom možného poklesu cien chleba a ďalších výrobkov skeptický, a to aj keď klesla cena pšenice. Zobraziť galériu (4)
Lapšanský je ohľadom možného poklesu cien chleba a ďalších výrobkov skeptický, a to aj keď klesla cena pšenice. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Ceny pšenice sú po dlhej dobe konečne na nižších, skoro predvojnových úrovniach a verejnosť sa preto právom pýta, či cena pekárenských výrobkov pôjde konečne nadol. Tieto vysoké očakávania však okamžite zrušil predseda zväzu cestovinárov a pekárov Milan Lapšanský.

archívne video

Po vyplávaní prvej lode s obilím z Odesy je ešte priskoro na oslavu, tvrdí Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

Cena pšenice spadla naspäť, ceny pekárenských výrobkov však nadol nepôjdu

Na viacerých svetových burzách sa cena pšenice od mája prepadla približne o 60 percent a je takmer na úrovni obdobia spred vojny na Ukrajine. Aj keď mnohí po týchto správach čakali zlacnenie pekárenských výrobkov, čaká ich trpké sklamanie. Ceny pšenice totiž nie sú to jediné, že ovplyvňuje cenu finálnych výrobkov v samoobsluhách.

Cena pšenice globálne klesá:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: macrotrends.net)

Pokles cien súvisí aj s dohodou Ukrajiny a Ruska

Mnohí túto priaznivú situáciu na trhu pripisujú aj minulotýždňovej dohode medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko. Rusko potom uvoľnilo blokádu ukrajinských čiernomorských prístavov. To odomklo vývoz miliónov ton obilia.

Cena pšenice globálne klesá:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Zlacňovanie pečiva? Práve naopak! Krotí vášne predseda zväzu pekárov

To že ceny pekárenských výrobkov nadol nepôjdu tvrdí predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Milan Lapšanský. "Práve naopak, očakávame ďalšie zdražovanie. Ceny pšenice sa síce začali stabilizovať, avšak na výrazne vyšších úrovniach ako to bolo v minulom roku. V štvrtom kvartáli 2022 však analytici očakávajú viac ako 100-percentné zdraženie energií. Tie sú pritom už teraz niekoľkonásobne drahšie ako pred rokom. Bez zásahu štátu dôjde čoskoro k ďalšiemu zdražovaniu chleba, pečiva i ďalších potravín. Pekári, cukrári a cestovinári aj pre nulovú podporu zo strany vlády počas pandémie nie sú schopní tieto cenové skoky absorbovať, nemajú žiadne rezervy a musia upravovať svoje odbytové ceny. Premiér Eduard Heger sa s nami stretol presne pred štyrmi mesiacmi, žiaľ odvtedy jeho vláda nespravila žiadne kroky na našu podporu," posťažoval sa Lapšanský.

Cena pšenice globálne klesá:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

Vysoké ceny sa budú musieť premietnuť, aj naši zamestnanci musia z niečoho žiť

Podľa neho budú neustále rastúce náklady určite pekári, cukrári a cestovinári premietať v odbytových cenách, inak by im hrozil krach a prepúšťanie zamestnancov, čomu sa musia vyhnúť. "V našom sektore totiž pracuje viac ako 12 000 zamestnancov a cítime zodpovednosť za ich rodiny," vyjadril sa Lapšanský. "Za posledné mesiace vzrástli doslova všetky vstupy, niektoré v stovkách percent. Aktuálne je najväčším rizikom extrémny rast cien plynu a elektrickej energie. Tie sú kľúčové pre našu produkciu základných potravín," zopakoval Lapšanský.

Viac o téme: CenaChliebPšenicaSlovenský zväz pekárovCukrárov a cestovinárovMilan LapšanskýZvä
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu