Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Záhadné spojenie nového šéfa RTVS s ministrom Budajom: Boli v jednej firme, je to dávna minulosť, reaguje Machaj

Nový šéf RTVS Machaj má minulosť so šéfom rezortu životného prostredia Budajom. Zobraziť galériu (4)
Nový šéf RTVS Machaj má minulosť so šéfom rezortu životného prostredia Budajom. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Neprešlo veľa dní od konca júna, kedy poslanci v parlamente zvolili nasledovníka Jaroslava Rezníka na pozíciu šéfa RTVS - Ľuboša Machaja. Aj v tomto prípade pôjde o úplne inú osobnosť, než akou bol Rezník. Je však na mieste hovoriť aj o podnikateľskej minulosti nového vedúceho človeka verejnoprávnej inštitúcie. Jeho meno sa totiž spája s aktuálnym ministrom za OĽaNO a niektorí sa dokonca domnievajú, že ide o zásadný problém.

archívne video

Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľuboš Machaj (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

O Machajovej minulosti totiž hovoria verejne dostupné informácie, ktoré svedčia o tom, že nový šéf RTVS kedysi pôsobil v jednej firme, kde sa nachádzal aj aktuálny minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

Niekoľko rokov v jednej firme a záhadný prepis?

Protikorupčný aktivista Jaroslav Tupár dokonca upozorňuje na to, že mohlo dôjsť ku konfliktu záujmov v súvislosti s Machajovou novou funkciou. "Spoločnú firmu mal dlhé roky totižto s ministrom životného prostredia Jánom Budajom. Firmu Regional spolu zakladali v roku 1992. Machaj v roku 2005 vo firme ako konateľ a spoločník skončil. Budaj na začiatku tohto roka firmu prepísal na svojho rodinného príslušníka Daniela Budaja. Otázkou je, či to súviselo práve s voľbou šéfa RTVS. Firma sa zároveň premenovala na 1 Solution s.r.o.," pripomína Tupár.

Potomok odboja proti Mečiarovi z 90. rokov

S týmito závermi bol konfrontovaný sám minister Budaj. "Spoločnosť Regional bola dieťaťom doby odboja voči Vladimírovi Mečiarovi. Založil som ju v dobe, kedy som predpokladal útok na novinárov, ktorí nesúhlasia s odklonom Mečiara od demokratickej cesty začatej v novembri 89. Naším cieľom bolo vydávanie tlačeného periodika, prinajmenej regionálneho – Meridian, čo sa na čas aj podarilo. Tlak nového režimu pod vedením HZDS tomu ale v krátkej dobe zamedzil," vysvetľuje vznik spoločnosti Budaj. Šéf rezortu dokonca odkazuje aj na to, že spoločnosť bola následne nečinná, a to niekoľko rokov. Dokladá to majetkovými priznaniami.

Záhadné spojenie nového šéfa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Machajov odchod na papieri prišiel až v roku 2005

Ľuboš Machaj svoj podiel na neaktívnej spoločnosti prenechal Zápisnicou z valného zhromaždenia v roku 2005. "Podpora nezávislého hlasu v časoch mečiarizmu zaznievala od  februára 1993 cez rádio Twist, ktorého spoluzakladateľom bol Ľuboš Machaj a kde pôsobil až do zániku rádia, teda do apríla 2006," dodáva Budaj.

"Pokiaľ ide o naše osobné vzťahy, Ľuboša Machaja som spoznal ako novinára, ochotného zaujímať sa a dokonca podporovať moje protirežimné aktivity ešte počas totality. Napr. zápas proti zničeniu historických cintorínov v Bratislave (1980 – 1981). Neskôr bol sympatizantom ochranárskych občianskych iniciatív a „Bratislavy nahlas“. V novembri 89 sme sa spoločne ocitli v Umeleckej besede a v hnutí VPN," popisuje Machajovu a svoju cestu Budaj.

Záhadné spojenie nového šéfa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Machaj podľa neho vtedy mohol, ale nakoniec nevstúpil do politiky. "Za dlhé roky, čo ho poznám, sa venoval médiám, často práve verejnoprávnym. Preukázal osobnú integritu, ktoré je v našich končinách skôr vzácnou. Verím preto, že bude dobre viesť RTVS," vyjadril svoje presvedčenie Budaj.

Machaj potvrdzuje Budajov výklad

S rovnakými informáciami sme konfrontovali aj čersto zvoleného šéfa RTVS Ľuboša Machaja. Ten o spoločnosti hovorí v podobnom tóne ako Budaj. "Išlo o vydávanie časopisu Meridian, ktorý mal po revolúcii, v období silnejúceho mečiarizmu, poskytovať čitateľom objektívne a nezávislé informácie," odôvodňuje založenie spoločnosti Machaj. Ten navyše potvrdil svoj odchod v roku 2005. "Medridian zanikol ešte v roku 1994. Ja som už v tomto čase pôsobil v rádiu Twist," popisuje svoje ďalšie pôsobenie Machaj.

Nový generálny riaditeľ však nemá žiadne informácie o prepise firmy na Budajovho brata. Rovnako tak nevidí medzi týmto a výberovým konaním na šéfa RTVS nijaký súvis.  

Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľuboš Machaj
Zobraziť galériu (4)
Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľuboš Machaj  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Machaj tiež nehodnotí svoju minulosť ako konflikt záujmov v súčasnej situácii. "Pre mňa sa táto aktivita uzatvorila už v roku 1994. Vystúpenie zo spoločnosti (v roku 2005, pozn. red.) bolo už iba formálnym krokom," podrobnejšie popísal Machaj. Svoj pozitívny vzťah s Budajom však dodnes nepopiera a ani netají. "Poznáme sa viac ako štyridsať rokov. Takže je logické, že udržiavame priateľské vzťahy," priznáva Machaj.

Viac o téme: RiaditeľRTVSJán BudajĽuboš Machaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu