Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Premiér Fiala to povedal jasne: Slovenský vzdušný priestor budú chrániť české stíhačky! Už čoskoro

Petr Fiala Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

KARLOVY VARY - Česká vláda schváli pomoc pri dočasnej ochrane slovenského vzdušného priestoru. V relácii Otázky Václava Moravca v Českej televízii to dnes oznámil premiér Petr Fiala (ODS). V júni o to v Prahe požiadal slovenský minister obrany Jaroslav Naď. Do projektu sa vedľa Čechov zapoja aj Poliaci.

"Nevidím vôbec žiadny problém, určite to vláda schváli," povedal Fiala, podľa ktorého môže Slovensko s pomocou počítať od 1. septembra. "Sme pripravení technicky aj kapacitne," dodal. Podľa slovenského premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) je to dôkazom veľmi blízkeho spojenectva. Bratislava podľa neho bude pomoc potrebovať minimálne rok.

"Je to aj v našom záujme. Nemôžeme dopustiť, aby krajina, ktorá je na hranici vojnového konfliktu, (...) bola akokoľvek ohrozená. Je to naša spoločná úloha," dodal Fiala.

Petr Fiala na summite NATO v Madride
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala na summite NATO v Madride  (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

Po ruskej invázii na Ukrajinu začala Bratislava pripravovať predčasné ukončenie prevádzky bojovníkov ruskej výroby MiG-29. Slovensko si pred štyrmi rokmi objednalo od USA 14 stíhačiek F-16. Pôvodne sa počítalo s tým, že prvé stroje Bratislava dostane už tento rok a zvyšok o rok neskôr, napokon tomu tak bude podľa dostupných informácií až o dva roky. Oneskorenie dodávok slovenské ministerstvo obrany zdôvodnilo problémy so subdodávkami spôsobené epidémiou covidu-19 aj nedostatkom čipov na svetovom trhu.

Česká armáda má dlhoročné skúsenosti s ochranou neba v zahraničí, do stráženia vzdušného priestoru členských štátov NATO sa zapája od roku 2009. Na začiatku tohtoročného apríla české gripeny prevzali dohľad nad vzdušným priestorom pobaltských krajín.

Viac o téme: ČeskoObranaVzdušný priestorNATOPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu