Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Sulík oznamuje veľkú novinu: Piata automobilka na Slovensku, Švédi svoju fabriku postavia pri Košiciach!

Sulík avizuje novú automobilku na Slovensku, svoju fabriku postaví na východe. Zobraziť galériu (79)
Sulík avizuje novú automobilku na Slovensku, svoju fabriku postaví na východe. (Zdroj: MH SR, Topky/Vlado Anjel)

KOŠICE/BRATISLAVA - Švédska automobilka Volvo Cars postaví pri Košiciach závod na výrobu elektromobilov za 1,2 miliardy eur. Výberom Slovenska ako lokality na svoj nový výrobný závod Volvo vytvára európsky výrobný trojuholník, ktorý zahŕňa závody v Gente (Belgicko) v západnej Európe a v Torslande (Švédsko) v severnej Európe. V piatok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.  

VIDEO Tlačová konferencia Eduarda Hegera a ďalších členov vlády:

Spoločnosť Volvo oznámila veľkú investíciu na východnom Slovensku v priemyselnom parku Valaliky pri Košiciach (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Volvo Cars má ambíciu posunúť sa v polovici tohto desaťročia k úrovni 1,2 milióna predaných automobilov ročne. Štart výstavby košického závodu je plánovaný na rok 2023, s inštaláciami zariadení a výrobných liniek v priebehu roku 2024. Sériová výroba ďalšej generácie čisto elektrických automobilov Volvo Cars je plánovaná na rok 2026.

MIMORIADNE Sulík oznamuje veľkú
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sulík sľubuje, že okrem samotnej fabriky vznike popri nej aj vzdelávací park a iné inštitúcie na podporu ďalších pracovných miest v tejto fabrike.

MIMORIADNE Sulík oznamuje veľkú
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

Silný signál pre Slovensko, hovorí Heger

"Slovensko aj v takých ťažkých časoch dokáže byť exkluzívnym partnerom pre významné investície a prinesie to tisíce pracovných miest na východné Slovensko. Prichádza tam veľmi významný investor. Na toto sme veľmi dlho čakali," povedal po podpise investičnej zmluvy premiér Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že ide o veľmi silný signál.

MIMORIADNE Sulík oznamuje veľkú
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

 

🇸🇰 NA VÝCHOD SLOVENSKA PRÍDE INVESTOR, KTORÝ PRINESIE TISÍCE NOVÝCH PRACOVNÝCH MIEST 🇸🇰 Historická chvíľa. Dnes sme...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Friday, July 1, 2022

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) ešte aj v statuse zopakoval formulku z tlačovej konferencie o tom, že Volvo si vybralo tých správnych ľudí - na východnom Slovensku.

MIMORIADNE Sulík oznamuje veľkú
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Závod bude v súlade s ambíciou Volvo Cars mať do roku 2025 klimaticky neutrálne výrobné procesy, využívať iba klimaticky neutrálnu energiu. Bude tiež nadizajnovaný ako najlepší príklad udržateľnej a efektívnej výroby prémiových elektrických vozidiel s optimalizovanou štruktúrou a logistickými tokmi, pričom ním Volvo Cars cieli na najvyššie globálne štandardy energie a environmentálnej efektivity.

MIMORIADNE Sulík oznamuje veľkú
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Až 13-tisíc pracovných miest

Nový závod pri Košiciach je plánovaný na produkciu do 250.000 vozidiel ročne a očakáva sa, že vytvorí v regióne niekoľko tisíc pracovných miest. Podľa ministra práce Milana Krajniaka pôjde o 13-tisíc pracovných miest.

MIMORIADNE Sulík oznamuje veľkú
Zobraziť galériu (79)
 (Zdroj: Facebook/Milan Krajniak)

Lokalita zároveň umožňuje jeho ďalšie rozšírenie v budúcnosti. Zriadenie košického závodu znamená prvú novú produkčnú fabriku Volvo Cars v Európe za takmer 60 rokov. Závod v Torslande bol otvorený v roku 1964, zatiaľ čo závod v Gente o rok neskôr. Spoločne dokážu výrobné závody vyprodukovať 600.000 vozidiel ročne.

Viac o téme: AutomobilkaZávodIgor MatovičRichard SulíkElektromobilyVolvoEduard HegerValaliky pri KošiciachJavier Varela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu