Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Z plánu obnovy sa bude financovať výstavba Rázsoch a nemocnice v Martine

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Z plánu obnovy sa bude financovať výstavba nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine. Informoval o tom premiér Eduard Heger spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Ďalšie plány oznámia na jeseň.

V piatok o tom rozhodla mimoriadna vláda, ktorá zasadala v prvý prázdninový deň. Ako prvé budú z plánu obnovy financované nemocnice v Martine a Bratislave, v mestách, ktoré podľa premiéra vychovávajú najviac lekárov. Ďalšie plány s nemocnicami prídu na rad na jeseň.

Z plánu obnovy sa bude financovať výstavba Rázsoch a nemocnice v Martine, výstavba bude stáť viac ako 600 miliónov eur (Zdroj: Topky/Maarty)

Výstavba bude stáť spolu vyše 600 miliónov eur

Výstavba hrubej stavby bratislavskej univerzitnej nemocnice na Rázsochách má stáť 281 miliónov eur. Má mať 653 lôžok. Postavenie martinskej univerzitnej nemocnice so 660 lôžkami si vyžiada 330 miliónov eur. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) po tom, ako vláda schválila ich financovanie z plánu obnovy.

AKTUÁLNE Z plánu obnovy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kompletná nemocnica v Martine a hrubá stavba nemocnice na Rázsochách sa majú dokončiť do druhého kvartálu roku 2026. Nemocnica na Rázsochách už má podľa Lengvarského vysúťaženého projektanta. "Proces sa ukončil koncom minulého mesiaca, v najbližšej dobe bude vystavená zmluva," priblížil.

AKTUÁLNE Z plánu obnovy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Minister ozrejmil, že ďalšie výzvy na čerpanie zdrojov z plánu obnovy na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc ohlási vláda v septembri. "Vláda schváli metodiku, podľa ktorej sa budú vyberať ďalší adepti," dodal Lengvarský. Premiér Heger skonštatoval, že v rámci jesennej výzvy sa bude pokračovať smerom na východ. "Na jeseň oznámime ďalšie rozhodnutie o nemocniciach na východnom Slovensku, ktoré budú čerpať peniaze z plánu obnovy," uviedol Heger.

"Predkladané investičné projekty sú vytvorené na účel výstavby hrubej stavby (vyhotovení 'shell and core') novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave v lokalite Rázsochy a stavby vo vyhotovení 'full fit out' Univerzitnej nemocnice svätého Martina v Martine," uviedlo ministerstvo zdravotníctva v návrhu.

Výstavbu nemocníc mala vláda riešiť už skôr

Návrhom výstavby nemocníc sa mala vláda zaoberať už skôr, pôvodne sa predstavenie plánu očakávalo ešte v polovici júna. Lengvarský už skôr ozrejmil, že uznesenie spúšťa iba stavby štátnych nemocníc. Všetky ostatné projekty, ktoré sa týkajú či už stavby menších nemocníc nie v pôsobnosti štátu alebo rekonštrukčných projektov, pôjdu cez výzvu v septembri.

AKTUÁLNE Z plánu obnovy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Celková alokácia plánu obnovy v rezorte zdravotníctva je približne 1,3 miliardy eur bez DPH. Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci Next Generation EU, čo je najväčší stimulačný balík v histórii Európskej únie. Cieľom je obnoviť Európu po pandémii. Kľúčovou súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR je už schválená reforma siete nemocníc. Reformy sa dotknú aj ambulantného sektora, akútnej starostlivosti, následnej a dlhodobej starostlivosti, ako aj starostlivosti o duševné zdravie.

Viac o téme: BratislavaMartinRázsochyEduard HegerVladimír LengvarskýPlán obnovyVýstavba nemocníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu