Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nočný primátor Bratislavy: Na policajnej stanici by sa dala napísať dizertačná práca z psychológie. Pri opitých deťoch „lietajú“ aj facky!

Nočný primátor Bratislavy Martin Královič Zobraziť galériu (2)
Nočný primátor Bratislavy Martin Královič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nočný život v hlavnom meste sa po pandémii vrátil do normálu a je už porovnateľný s letom 2019. Mestská polícia opäť čelí opitým mladistvým, porušeniam nariadení zo strany cudzincov, ktorí sa k nám chodia lúčiť so slobodou. Na Obchodnej ulici nafúkalo dve promile len 15 ročné dievča, ktoré tvrdilo, že vypilo len jedno pivo. S nočným primátorom Bratislavy Martinom Královičom sme sa rozprávali agresii pod vplyvom alkoholu, o nedávnom videu, kde sa ženy na verejnosti bili, ale aj o certifikáte bezpečného podniku.

Koronavírus je za nami, opatrenia zrušené. Ako sa mesto a nočná Bratislava zmenila počas pandémie?

  • Viem hodnotiť situáciu od októbra 2020, kedy som nastúpil ako poradca primátora pre bezpečnosť a nočný primátor Bratislavy. Všetky lockdowny zásadným spôsobom narušili „zábavnú“ a gastronomickú oblasť mesta. Máme štatistiky priestupkov, najmä na Obchodnej, kde vznikla zásahová jednotka, ktorá situáciu v teréne kontrolovala a pri zistení porušenia dávala aj pokuty. Tie klesli, ľudia neboli v uliciach a väčšinou dodržiavali opatrenia. Ak aj boli, išlo o nelegálne párty, pozastierané podniky.

Keď sme s vami boli na výjazde počas jedného z lockdownov, majiteľ podniku na Židovskej ulici ignoroval opatrenia a mal otvorený podnik.

  • Áno. To máte pravdu. Ten sa už presunul do inej časti Starého Mesta a naďalej porušuje platné všeobecne záväzné nariadenia. Nebolo to teda dané lokalitou a ani podnikom, ale majiteľom. Voči takýmto ľuďom postupujeme nekompromisne.

Dá sa vo všeobecnosti povedať, že hlavné mesto dodržiavalo opatrenia počas pandémie?

  • Áno. Ak aj niekto organizoval nelegálnu párty, tak sa snažil, aby bol kľud a neprišli policajti. Dá sa skonštatovať, že Bratislava bola pokojná a bezpečná. Za posledné mesiace sa na Obchodnú ulicu a do centra mesta vracajú turisti, návštevníci. Vracajú sa legendárne rozlúčky so slobodou, čo je veľmi špecifická skupina ľudí. Reagujeme na to zvyšovaním hliadok. Stále posilňujeme kamerový systém.

Máte už prehľad, koľko pokút ste vyzbierali počas pandémie za priestupky?

  • Drvivá väčšina sa odstupovala do priestupkového konania a neriešila sa namieste blokovou pokutou. Odstupovalo sa to na regionálny úrad verejného zdravotníctva. Bežné poriadkové pokuty sú limitované 33 eurami. Policajti vystavovali 20 – 30 eurové pokuty. Prihliadali a stále prihliadajú na okolnosti spáchania priestupku, ale aj na osobu priestupcu. Je úplne iné, keď človek nie je v databáze a je iné, keď sa priblížite k človeku a už viete o koho ide. Lebo je to legenda, ktorú vidíte aj šesťkrát za noc.

  • Nočný primátor Bratislavy Martin Královič
    Zobraziť galériu (2)
    Nočný primátor Bratislavy Martin Královič  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vrátil sa už naplno nočný život do mesta?

  • Áno. Je už na úrovni leta 2019.

Spomenuli ste, že cudzinci sa k nám chodia lúčiť so slobodou. V Bratislave je už pomerne veľká komunita Ukrajincov. Ktoré národnosti porušujú najviac naše zákony a nariadenia?

  • Neexistuje dôvod, prečo by sme si mali štatisticky viesť národnosti priestupcov. Pristupujeme ku každému ako k priestupcovi. Pri zahraničných turistoch, najmä Angličanoch pri rozlúčkach so slobodou, sa však dá hovoriť o istom vzorci správania.

Čo to znamená?

  • Mnohí majú veľmi slabo naštudované naše nariadenia a zákony, napríklad že po desiatej hodine je nočný kľud, konzumácia alkoholu je na verejnosti zakázaná. Aj keď by ste si mysleli, že zdravý rozum by na to úplne stačil... No treba zdôrazniť, že nie všetky skupiny sú problémové. A čo sa týka Ukrajincov, sú v Bratislave už súčasťou života a jazyková bariéra je minimálna. Niekoľko mesiacov sme veci riešili dohovorom, vysvetľovali sme im pravidlá a podobne. Dnes sa už nemôžu vyhovárať, že niečo nevedia. Aj upozorňovanie má svoje hranice. Pre nás je každý priestupca rovnaký bez ohľadu na národnosť.

Ako je to s priestupkami pri mužoch a ženách? Pred pár týždňami sa ženy bili pred jedným bratislavským podnikom a mnohí ľudia si v médiách pozerali ich video.

  • Nedovolím si tvrdiť, že ženy páchajú viac priestupkov. Ani štatisticky to nie je podložené. Rozumiem, že video, ktoré spomínate bolo veľmi sledované a vizuálne zaujímavé pre nejakú skupinu.

Videli ste ho?

  • Áno. Mne osobne pri tom nebolo do smiechu. Na Obchodnej ulici bola vytvorená zásahová jednotka Mestskej polície aj pre tragické udalosti, ktoré sa tam stali. Napriek tomu, že toto video dvoch dám v bielom oblečení mohlo na niektorých pôsobiť vtipne, boli len centimetre od toho, aby jedna z dám prišla k zraneniu s fatálnymi následkami. Ani jeden z tých ľudí, čo stál okolo, nevolal ani mestskú a ani štátnu políciu. Predpokladám, že keby došlo k fatálnym zraneniam, všetkých by smiech prešiel. Dalo sa tomu zabrániť. Veď nešlo o dvoch agresívnych mužov, ku ktorým sa niekto bojí priblížiť.

Musím povedať, že tej jednej „dámy“ by som sa teda bála.

  • Chápem.

Mnohí, ktorí navštevujú večerné podniky tvrdia, že v poslednom čase je viac agresívnejších mladých žien ako mužov.

  • Ak sa ženy bijú, je to viditeľnejšie. Keď sa bijú muži, tak sme si na to nejakým spôsobom povedzme zvykli.

Nemáte pocit, že ľudia po skončení opatrení sú v meste viac uvoľnenejší?

  • Je to ekvivalent leta 2019.

S mestskými policajtmi ste po nociach chodili kontrolovať dodržiavanie opatrení. Boli pokusy vás fyzicky napadnúť?

  • Boli asi tri situácie, ktoré neboli úplne bezpečné, no stáli pri mne mestskí policajti. Je to súčasť môjho povolania. Poviem to tak, že zatiaľ som zamestnávateľovi nemusel predkladať žiadny pracovný úraz.

V minulosti ste predstavil návrh, že podnikom budete dávať certifikát bezpečnosti, keď budete školiť ich zamestnancov. Podarilo sa rozbehnúť tento projekt?

  • Školenia boli súčasťou väčšieho projektu a išlo o certifikát bezpečného podniku. Nechcem, aby to bola výhovorka, ale naozaj nám korona skrížila plány. Viacero podnikov, s ktorými sme mali rozbehnutú spoluprácu, už neexistuje. V tejto chvíli zvažujeme, či sa k projektu vrátime počas letných prázdnin, alebo ho presunieme na jeseň. Aktuálne pracujeme na novom projekte, na službe nočnej pomoci. Je to jeden z ďalších bezpečnostných projektov súvisiacich s nočným životom v lokalite Obchodná a Námestie SNP, ktorý má ešte viac ukľudniť situáciu. Pôjde o dobrovoľníkov, ktorí pomôžu ľuďom v krízových situáciách. Už čoskoro prezradíme viac.

Problémom nočnej Bratislavy sú aj mladiství pod vplyvom omamných látok alebo alkoholu.

  • Netajíme sa, že je to problém. Najmä v lokalite Obchodná ulica, kde sú podniky s lacnejším alkoholom a prístupnejšie. Ak vidíte mladých ľudí pod 18 rokov, tak ich vidíte práve na tejto ulici.

Na Obchodnej ulici je predsa veľká stanica Mestskej polície. Pod lampou je najväčšia tma?

  • Netvrdím, že každý podnik na Obchodnej ulici nalieva ľuďom pod 18 rokov, ale žiaľ sú tam podniky, ktoré to robia opakovane.

Čo s tým robíte?

  • Je to veľmi ťažko dokázateľné. Keď príde razia a takmer 20 mladistvých nafúka, tak nemôžu to obhajovať tým, že opití už prišli. Alebo, že na bare im alkohol kupoval starší kamarát. Ak podniku záleží, aby nemal opité deti, tak vie s tým niečo urobiť. Presne vieme, o ktoré podniky ide.

Dostávajú prevádzkovatelia pokuty?

  • Odstupuje sa to vyšetrovateľom, či nejde o porušenie § 175 trestného zákona - Podávanie alkoholických nápojov mládeži

Aké najmladšie dieťa nafúkalo?

  • Išlo o 15 ročné dieťa s dvomi promile.

Koľko musela vypiť?

  • Tvrdila, že jedno pivo. Vedela rozprávať.

Čo robíte s mladistvými pod vplyvom alkoholu?

  • Eskortujeme ich na policajnú stanicu na Obchodnej ulici. Robia sa s nimi protokoly, spisujú záznamy. Keby v rohu stanice sedel študent psychológie, dokáže tam napísať celú dizertačnú prácu. Je to proces od skupinovej chémie, kedy sú na začiatku všetci machri, potom znova fúkajú a nakoniec im veliteľ jednotky oznámi, aby zavolali rodičov... To by ste mali vidieť tú zmes emócií.

Ako reagujú rodičia, keď si vyzdvihujú svoje opité deti?

  • Naozaj stretnete rôznych ľudí a rodičov s rôznym prístupom. Od takého, že hneď lietajú výchovné facky až po takých, ktorí do posledného momentu nechcú uveriť, že ich slušné 16 ročné dievča si toto dovolilo. Mama nechápavo pozerala a pýtala sa: Veď si mi hovorila, že ideš do kina s kamarátkami?! Potom sú takí, ktorým je to veľmi ľúto až po takých, čo pozrú na policajtov a povedia, veď aj vy ste boli mladí. Reakcie rodičov sú skrátka rôzne.

Má Bratislava už dostatok mestských policajtov?

  • Aktuálne, v druhom kvartáli 2022 máme historicky najviac mestských policajtov. Je to výsledok aj veľmi silnej aktivity náčelníka Mestskej polície pána Antala. Vďaka nemu máme v Bratislave opäť vlastné vzdelávacie stredisko pre policajtov. Keď som nastúpil, tak sme ich na tri mesiace posielali do Nitry, kde bolo najbližšie školiace stredisko. Našťastie už máme vlastné v Dúbravke. Školíme ich na hlavné mesto, teda na situácie, ktoré zažijú iba v hlavnom meste, v kontexte bezpečnostnej situácie, turizmu a všetkých ostatných aspektov, ktoré sú pre Bratislavu špecifické. Tento rok máme ambíciu nabrať ďalších približne 30 nových policajtov. Zvyšujú sa dopyty pre hliadky a mestských policajtov. Po prázdninách by mala byť otvorená nová stanica mestskej polície v Pentagone. Zintenzívnili sme aj enviropolíciu v lesoparkoch. Ako pribúdajú policajti, pribúdajú aj ďalšie úlohy. Aktuálne ich prezbrojujeme, budú mať nové uniformy. Spolupráca medzi mestskou políciou a magistrátom je veľmi intenzívna. Ďaleko lepšia ako v minulom období.

Viac o téme: BratislavaNočný primátorMartin Královič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu