Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Slovensko nakúpi pásovú techniku od Švédska za 1,6 miliardy eur: Ide o zatiaľ najväčší nákup!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko nakúpi pásovú techniku od Švédska. Za 152 pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel CV9035 by vrátane nákladov na infraštruktúru malo zaplatiť vyše 1,6 miliardy eur. Obstaranie techniky pre Ozbrojené sily SR v utorok schválila vláda. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Obstaranie pásovej techniky považuje rezort za najvýznamnejší krok k naplneniu záväzku vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu. "Urobili sme zásadný krok v dvojročnom procese akvizície nových pásových bojových obrnených vozidiel v prospech Ozbrojených sil SR," povedal Naď na úvod. 

Slovensko nakúpi pásovú techniku od Švédska za 1,6 miliardy eur (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ide o najväčší nákup za toto volebné obdobie

Návrh na obstaranie vozidiel CV-90 schválila na dnešnom rokovaní vláda. Cena za dodávku 152 vozidiel v prvej fáze by mala dosiahnuť necelých 1,7 miliardy eur (bez servisu). Z objemu financií ide o najväčší nákup za toto volebné obdobie. 

AKTUÁLNE Slovensko nakúpi pásovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Je to reálna potreba, ktorú ozbrojené sily majú a vidíme to aj na základe skúseností na Ukrajine, že pozemné sily sú alfou a omegou v prípade obrany proti prípadnému útočníkovi," ozrejmil. "Všetci sme sa zhodli na tom, že uvedená ponuka je z mnohých aspektov najlepšia," uviedol s tým, že v najbližších dňoch sa začne konkrétne rokovanie so Švédskom na podpísanie kontraktu. Cena je nižšia než očakávali.

Do infraštruktúry budeme investovať veľa

Pri vyhodnotení ponúk sa prihliadalo na celkovú cenu vozidla a integrovanej logistickej podpory, prevádzkové náklady, splnenie technických požiadaviek, percento zapojenia slovenského obranného priemyslu, termíny dodávok a interoperabilitu s NATO. Ministerstvo obrany SR dostalo po oslovení krajín päť ponúk od štyroch krajín, Maďarska, Švédska, Španielska a Poľska, ktoré sa do užšieho výberu nedostalo.

AKTUÁLNE Slovensko nakúpi pásovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, generál Daniel Zmeko predpokladá, že tieto vozidlá budú slúžiť trom mechanizovaným práporom. "Tie vozidlá by mali pomôcť ozbrojeným silám, ktoré sú v relatívne skromných počtoch, aby sme prípadnú kvantitu vyvažovali kvalitou. Preto sme hľadali to, čo je momentálne najlepšie na trhu a odskúšané," poznamenal. Zmeko dodal, že staré vozidlá budú postupne vyradzované, nebudú však ani predané, ani zničené. Mali by sa uložiť, aby boli v prípade potreby pripravené na obranu.

Minister Naď priblížil, že ide o nové vozidlá a preto bude pre ne potrebné pripraviť aj infraštruktúru, ako sú garáže či miesta na státie a opravu. "V najbližších rokoch budeme veľa investovať do infraštruktúry," podotkol Naď. Primárnym subkontraktorom bude štátna spoločnosť ZTS - Špeciál. Z projektu budú podľa neho dlhodobo profitovať ďalšie desiatky slovenských štátnych a súkromných spoločností. Ministerstvo obrany SR dostalo po oslovení krajín päť ponúk od štyroch krajín, Maďarska, Švédska, Španielska a Poľska, ktoré sa do užšieho výberu nedostalo.

Viac o téme: SlovenskoŠvédskoJaroslav NaďPásová technika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu