Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Schyľuje sa k ďalšej koaličnej kríze? Vlčan sa obul do Budaja: Dôvodom je situácia s medveďmi!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Sú krmoviská najväčším problémom s medveďmi, alebo nie? Ako to teda je? Aj tieto otázky si v súčasnosti pokladajú mnohí Slováci. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) totiž tvrdí, že za nárast populácie môžu krmoviská štátnych Lesov. K celej veci sa však už vyjadril aj šéf agrorezortu Samuel Vlčan (nominant OĽaNO). Ten má na celú vec vlastný názor.

Problémy s medveďmi na Podpoľaní spôsobujú krmoviská a vnadiská pre divú zver, ktoré vytvárajú poľovníci. Nachádza sa tam 28 vnadísk spolu so štyrmi tonami krmiva. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj vo štvrtok 16. júna. Vyzval preto šéfa agrorezortu Samuela Vlčana (nominant OĽaNO), aby okamžite zastavil prikrmovanie zveri na Podpoľaní.    

VIDEO Za nárast populácie medveďov môžu krmoviská, tvrdí Budaj

Minister Ján Budaj nemieni reagovať na status Borisa Kollára, vraj si s ním vie sadnúť osobne a vydiskutovať si to (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Budaj tvrdí, že medveď prestane jesť prirodzenú stravu, ak má k dispozícii krmoviská. "Nedá sa oddeliť prikrmovanie jeleňa a diviaka od medveďa," podotkol. Minister pokračuje, že medvede si na prikrmovanie zvykli, chutí im sladká strava, a preto sa sťahujú do nižších oblastí. Niektoré medvede, ktoré sú na to zvyknuté, budú podľa Budaja musieť byť vyradené z populácie. Povolenky na odstrel podľa Budaja nič neriešia a podporujú trofejný lov. Deklaruje, že všetky medvede, u ktorých sa ukáže strata plachosti či kolízie s obyvateľmi, Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR odstráni. "V období od roku 2015 do 2022 sa 53 percent odstrelov medveďov odohrávalo na Poľane," povedal.

Schyľuje sa k ďalšej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Budaj by chcel nájsť spôsob, ako regulovať medveďov v súlade so zákonom. "Nájdime si spôsob, aby to bolo v súlade aj s našimi záujmami," poznamenal. Štátna ochrana prírody SR informovala v reakcii na riešenie problému s medveďom o posilnení svojho tímu o 11 poľovníkov. Budaj vo štvrtok povedal, že by poľovníkov mohlo byť 50. Minister zároveň poukázal na to, že envirorezort nepozná presný počet medveďov na Slovensku. Momentálne sa uskutočňuje analýza vzoriek, ktoré počet majú určiť. Proces však nemôže urýchliť.

Na slová ministra však zakrátko reagovali štátne Lesy SR. Nárast populácie medveďa nesúvisí s vnadením diviačej zveri na legálne zriadených krmoviskách. Dôvodom je, že medveď hnedý nie je regulovaný. Štátny podnik Lesy SR preto žiada systematický manažment populácie medveďa na Slovensku. Tvoriť by sa mal aj na základe skúsenosti lesníkov a poľovníkov. Informovala o tom hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová. 

 

👆Nárast medvedej populácie nesúvisí s vnadením 🌽 🐻Nárast populácie medveďa hnedého nesúvisí s vnadením diviačej zveri...

Posted by LESY Slovenskej republiky on Friday, June 17, 2022

Tieto vyjadrenia ministra sú podľa Lesov SR zavádzajúce a klamlivé. "Štátny podnik poskytol informácie v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám na základe žiadosti Lesoochranárskemu zoskupeniu Vlk, ktorá bola doručená 23. mája," reagovala Debnárová. Základom riešenia problematiky je podľa Lesov SR poznať aktuálnu početnosť medveďov a stanoviť, aký počet je únosný pre územie Slovenska. Podnik privíta, ak tomu bude envirorezort venovať maximálnu prioritu.

Vlčanov pohľad na vec

Na celú vec následne reagoval aj samotný šéf agrorezortu Samuel Vlčan. Ten však na adresu Budaja zniesol vlnu kritiky. Ako vysvetlil, na jedno vnadisko sa priemerne vysype 350g kukurice denne.

Schyľuje sa k ďalšej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MPRV SR)
Schyľuje sa k ďalšej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MPRV SR)

"V žiadnom prípade neplatí argument, že uvedené množstvo kukurice spôsobilo premnoženie medveďa hnedého. Zdôrazňujeme, že 4 tony kukurice boli rozmiestnené na 28 vnadiskách Podpoľania, čo predstavuje plochu 21-tisíc hektárov. Vnadiská sú využívané s cieľom znížiť počty diviakov, keďže Slovensko tretí rok bojuje s africkým morom ošípaných, ktorý už zlikvidoval niekoľko chovov ošípaných a spôsobil miliónové škody chovateľom aj štátu," vysvetlil Vlčanov rezort. Ako dodali, nejde tak o prikrmovanie zveri, ako to prezentuje minister životného prostredia. "Pre úplnosť uvádzame, že v tomto roku ešte nebola kukurica na vnadiská v oblasti Podpoľanie umiestnená," uzavrel Vlčan. 

Schyľuje sa k ďalšej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MPRV SR)
Schyľuje sa k ďalšej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MPRV SR)
Schyľuje sa k ďalšej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: MPRV SR)

Čo na VLK?

K problematike krmovísk sa však vyjadril aj Juraj Lukáš z lesoochranárskeho združenia VLK. Ten na sociálnej sieti zverejnil informácie od odborníkov z Technickej univerzity vo Zvolene, ktorá problematiku vnadísk a krmovísk rieši. V správe je písané, že medvede pravidelne navštevovali odchytové zariadenie v intravilánoch obcí, čím znemožnili poľovníkom odchyt diviačej zveri a tým pádom plnenie plánov jej lovu.

 

Toto píšu k vnadiskám a medveďom odborníci z TU Zvolen!

Posted by Juraj Lukáč on Tuesday, June 21, 2022

"Každé jedno vnadisko bolo počas roka navštevované 3-7 jedincami medvedej zveri. Nakoľko na základe veterinárnych opatrení proti šíreniu Afrického moru ošípaných môžeme na vnadisko denne len 5 kíl jadrového krminva, je jasné, že drvivú väčšinu krmiva nám skonzumovali medvede. Počas roka pri týchto vnadiskách nastalo mnoho nebezpečných situácií, keď medvede aj po vyrušení odmietali vnadisko opustiť a z kriku a svietenia baterkou poľovníka si doslova robili dobrý deň," uvádza sa v správe. Poukázali aj na to, že počas poľovačiek došlo k mnohým nebezpečným situáciam, napríklad, že na pár metrov stretli jeleňa, prípadne, že ulovenú zver už následne našli načatú a z väčšej časti skonzumovanú, zrejme, medveďom. 

 

Mestské lesy Banská Bystrica. Vnadiská na medveďov.

Posted by Juraj Lukáč on Wednesday, June 22, 2022

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) je pripravený zaviesť reguláciu medveďa hnedého. Potrebuje však na to výsledky zo sčítania medveďov. Predpokladá, že ak by ich mal v septembri, regulácia by sa mohla stihnúť ešte v tohtoročnej sezóne. Budaj to uviedol v stredu na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Výbor v stredu neprijal uznesenie k situácii s medveďmi, stretne sa pre to vo štvrtok ráno (23. 6.).

Na výbore sa zúčastnil aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Od Budaja očakáva riešenie situácie, aby ochránil obyvateľov Podpoľania. Tiež poukázal, že pokiaľ nebudú čísla zo sčítania, o regulácii medveďa sa baviť nemôžu. Až po zistení počtu ju budú riešiť s Európskou komisiou. Ročne by sa malo v rámci regulácie odstreliť 200 až 300 kusov, myslí si Kollár. Sčítanie medveďa sa momentálne realizuje, dva roky sa odoberal trus a Karlova univerzita v Prahe aktuálne robí fázu modelovania početnosti.

Schyľuje sa k ďalšej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO) na výbore zhodnotil, že vnadenie diviakov nemôže mať vplyv na medveďa. To, že problémy s medveďmi spôsobujú vnadiská, ukazujú podľa podpredsedu výboru Jaromíra Šíbla (OĽANO) fotopasce. Členka výboru Anna Zemanová (SaS) reagovala, aby agrorezort zaviedol presnú evidenciu vnadísk pre zver. "Prikrmovanie by malo byť zakázané. Nie je na to v súčasnosti dôvod," povedala. Prirodzený priestor medveďa je podľa Vlčana 1000 až 1500 hektárov na kus. Predpokladá, že Ministerstvo životného prostredia SR po určení početnosti stanoví počet medveďov na územie Slovenska.

Viac o téme: KukuricaJán BudajLesy SRSamuel VlčanProblémy s medveďmiSituácia s medveďmiKrmoviskáLesoochranárske združenie VLK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu