Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

AKTUÁLNE Poslanci prelomili veto prezidentky: Matovičov balík prešiel! Skončí však na Ústavnom súde

Rozhoduje sa o vete prezidentky v prípade prorodinného balíka Matoviča. Zobraziť galériu (4)
Rozhoduje sa o vete prezidentky v prípade prorodinného balíka Matoviča. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci dnes rozhodli o prelomení prezidentkinho veta v prípade prorodinného balíčka, s ktorým prišiel Igor Matovič (OĽaNO). Zuzana Čaputová ho vetovala v jednej z jeho dôležitých častí, ktoré majú platiť od nového roka ešte začiatkom júna. Dnes sa zákonodarcovia vyslovili, no len veľmi krehko. Čaputová už skôr avizovala, že ak bude veto prelomené, je odhodlaná tento zákon poslať Ústavnému súdu na preskúmanie, čo sa napokon aj chystá urobiť.

archívne video

Zuzana Čaputová vracia do parlamentu prorodinný balík Igora Matoviča, prekáža jej hlavne skrátený legislatívny proces (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 13:32

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje prelomenie jej veta poslancami v prípade protiinflačnej pomoci. Obráti sa však na Ústavný súd SR so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu prijatého balíčka zákonov. Potvrdil to hovorca Prezidentského paláca Martin Strižinec.

Skrátené legislatívne konanie bolo v tomto prípade podľa prezidentky použité v rozpore s ústavou, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie. Vo vetovaných častiach tak nebol daný ani jeden z dôvodov na skrátené legislatívne konanie, poukázala.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža
Zobraziť galériu (4)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Aktualizované 11:42 - poslanci prelomili veto prezidentky

Hlasovanie prebehlo s miernym oneskorením. Veto však bolo prelomené. Dá sa teda očakávať, že prezidentka zákon posunie Ústavnému súdu. Zákon prešiel len veľmi tesne, keďže na prelomenie veta bolo potrebných minimálne 76 poslancov a za bolo 77.

Ukazuje sa však, že poslanec Vladimír Zajačik z OĽaNO hlasoval tiež za, len mu nefungovalo zariadenie, a teda za zákon hlasovali až 78 poslanci.

AKTUÁLNE Poslanci prelomili veto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TV NR SR)

Matovičovcom opäť pomohli hlasy členov ĽSNS, zdržali sa však predstavitelia strany Za ľudí

Za návrh nehlasovali kluby SaS a ani Smer-SD. Podporili ho však aj predstavitelia ĽSNS. Hlasovania sa však zdržali účastníci Za ľudí ako Jana Žitňanská, Alexandra Pivková, Miriam Šuteková či Juraj Šeliga. Návrh nepodporili ani predstavitelia Hlasu-SD.

AKTUÁLNE Poslanci prelomili veto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NR SR)

Prezidentka Zuzana Čaputová ešte začiatkom júna vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho v častiach, týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Nespĺňajú podľa nej dôvody na skrátené legislatívne konanie. Svoje rozhodnutie oznámila počas utorkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR.

Na skrátený legislatívny proces nebol dôvod

Zákon však nebol vetovaný v celej svojej šírke. "Pomoc rodinám po 1.7.2022 predstavuje zhruba 30 eur na dieťa. Pre mnohé rodiny vystavené chudobe ide o sumu, ktorá im pomôcť môže, preto som sa rozhodla nevetovať zákon v tejto časti," vyhlásila. Prekáža jej, že ustanovenia, ktoré majú platiť od nového roka, boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní. Pri týchto častiach podľa nej neboli naplnené podmienky pre zrýchlený režim.

Poslanci dnes doobeda o prelomení tohto veta, na ktoré majú poslanci z ústavného zákona právo, hlasovali.

Parlament prvýkrát schválil protiinflačnú pomoc z dielne ministerstva financií ešte koncom mája. Opatrenia v rámci návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 60 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa. Zákon podporilo 83 zo 131 prítomných poslancov.

Balík kritizovali zástupcovia samospráv i sociálni partneri. Naopak, prorodinné organizácie vyzývali prezidentku právnu úpravu podpísať. Koaličné strany avizovali, že v prípade vrátenia legislatívy do parlamentu svoj postoj nezmenia.

Viac o téme: VetoIgor MatovičSaSOĽaNOZuzana ČaputováParlamentProrodinný balík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu