Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Unikli fámy, že Slovensko zruší nákup stíhačiek F-16! Ministerstvo popiera informácie o výmene za F-35

Šíria sa klebety o tom, že Slovensko by si namiesto stíhačiek F-16 malo zadovážiť ešte modernejšie stroje. Zobraziť galériu (3)
Šíria sa klebety o tom, že Slovensko by si namiesto stíhačiek F-16 malo zadovážiť ešte modernejšie stroje. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, SITA/Senior Airman Joseph Barron/U.S. Air Force via AP, TASR/AP Photo/Ariel Schalit)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany zrejme po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prehodnotilo všetky svoje doterajšie stratégie a nákupy, ktoré malo rozbehnuté a v hre je zrejme množstvo prekvapení. Ani stíhačky, na ktoré už čakáme nejaký ten piatok nemusia byť výnimkou a vraj je tu aj možnosť, že skončíme s úplne inými strojmi, než aké už boli avizované.

VIDEO Naď odmieta dohady, že by Slovensko chcelo nakúpiť stíhačky F-35:

Naď odmieta dohady českého média o tom, že by sme mali vymeniť objednávku stíhačiek F-16 za F-35 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 12:25

"Považujem médiá ako Mladá fronta dnes a iDnes.cz za seriózne média a dnes ešte budem volať šéfredaktorovi tohto média. Napriek tomu, že sme im dali stanovisko, že nič z toho nie je pravda, aj tak si zverejnili vlastný článok," povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) s tým, že nič z tohto článku v oblasti plánov slovenskej armády a nákupov stíhačiek F-35 nie je pravda. Podľa Naďa by tento nákup bol zbytočne drahší a navyše Slovensko má techniku a má už aj objednanú techniku, ktorá sa veľmi blízko blíži k technike strojov F-35.

S týmito úvahami prišiel český portál idnes.cz a hovorí sa o tom, že stíhačky F-16, ktoré malo Slovensko objednané, by mohli nakoniec byť vymenené za ešte modernejší model F-35. Tieto zvesti vraj nepochádzajú len z nášho, ale aj z českého zákulisia v oblasti obrany.

Portál sa odkazuje na niekoľko na sebe nezávislých zdrojov. Tie vraj potvrdzujú, že oddialenie dodávok zo strany Lockheed Martin, ktoré nám už bolo oficiálne oznámené vraj prinútilo časť vysokopostavených slovenských predstaviteľov sa zamyslieť nad alternatívami, a či by nebolo lepšie predsalen výhodnejšie F-16 stornovať.

Situácia by sa však podľa týchto špekulácií vyvrbiť aj tak, že na rozdiel od očakávaného nahradenia F-16 a dlho preferovaným Gripenom, ktorý sa spolu s F-16 nachádzal vo finále výberového konania, že sa v bratislavských armádnych kuloároch začne hovoriť o možnosti lietadiel 5. generácie.

Ovplyvnenie stratégie aj pod hrozbou vojny na Ukrajine

Portál si tieto zmeny myslenia predovšetkým vysvetľuje aj vojnou na Ukrajine, ktorá sa nás týka o niečo viac, ako Česka, keďže máme s Ukrajinou aj spoločnú hranicu. Túto alternatívu pripomínajú aj preto, že nad F-35 uvažuje vraj aj česká strana, ktorá ak by sa rozhodla ísť touto cestou, nie je vraj vylúčené, že sa takto rozhodnú aj Slováci.

Nemecko chce nakúpiť 35 strojov F-35.
Zobraziť galériu (3)
Nemecko chce nakúpiť 35 strojov F-35.  (Zdroj: SITA/Senior Airman Joseph Barron/U.S. Air Force via AP)

Slovenské ministerstvo takéto rokovania poprelo

Portál sa na túto možnosť pýtal aj rezortu obrany. To, že by si bojové lietadlá F-35 za pôvodne objednané F-16 objednalo okrem českej strany aj to naše ministerstvo však hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková odmietla. "Informácia sa nezakladá na pravde a o ničom takom ani nerokujeme," uviedla hovorkyňa Kovaľ Kakaščíková v reakcii na článok českého servera iDNES.cz.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Prvé by mali byť dodané v roku 2024, teda približne o rok neskôr, ako sa predpokladalo.

Stíhačky F-16 nahradia ruské MiG-29. Minister obrany Naď v kontexte agresie Ruska na Ukrajine i problémov s prevádzkou avizoval, že SR má záujem zbaviť sa ich v čo najkratšom čase. Ochranu vzdušného priestoru SR by po ich uzemnení do dodania F-16 mohli zabezpečiť Poľsko a Česko.

Viac o téme: Ministerstvo obranyStíhačkyF-16F-35Jaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu