Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hororové scény v uliciach Bratislavy: Vrany útočia na ľudí aj zvieratá! Odkaz ornitológa, TOTO má byť dôvod

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Ak sa v týchto dňoch chystáte na prechádzku po bratislavskom Ružinove, buďte opatrný. Mestská časť rieši kuriózny problém, ktorý miestami pripomína kultový Hitchcockov horor Vtáci. Ako nás upozornil jeden z čitateľov, na ľudí ale aj zvieratá v miestnom parku útočia vrany. Tie ich majú dokonca bez milosti ďobať aj do hlavy. Mestská časť nám potvrdila, že o probléme vie.

Ako uviedol čitateľ, útoky vrán majú byť počas týchto dní pravidelné. Vtáky napádajú okoloidúcich ľudí ale aj zvieratá, napríklad psov. Útočia pritom často priamo na hlavu. „Aj na nás sa s týmto problémom obrátila jedna obyvateľka. Požiadali sme o pomoc ornitológov a vymenili sme kôš popri chodníku (taký ten malý na drobné odpadky) za iný typ,“ uviedla hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová.

Hororové scény v uliciach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

„Bohužiaľ, dostávame skôr veľa podnetov, kde obyvatelia domov upozorňujú na svojich susedov, ktorí buď nechávajú tašky s odpadkami voľne položené pri smetných košoch a dokonca viacerí kŕmia už nielen holuby, ale aj vrany, čím ich lákajú bližšie k obydliam,“ upozornila. Dodala, že v prípade, že ľudia vidia neporiadok okolo kontajnerových stojísk pri svojom dome, je potrebné kontaktovať správcu a ten je zo zákona povinný zabezpečiť vyčistenie stojiska.

Vrán u nás ubúda, teraz majú mladé

V súvislosti so správaním vrán sme sa obrátili aj na odborníka. Ten vysvetlil, že v tomto období vyvádzajú mláďatá. „Nejde o útoky na ľudí, ale o obranu mláďat, ktoré bývajú ukryté na miestach, kde ich okoloidúci nemusia vidieť. Často môžu byť skryté v kríku. Na samotných ľudí býva takáto obranná reakcia menej intenzívna ako na psov, ktoré vrany vnímajú ako väčšie nebezpečenstvo. Preto ľudia venčiaci psov môžu nadobudnúť dojem, že vrana útočí na nich, v skutočnosti ide o obrannú reakciu na samotných psov,“ uviedol ornitológ Jozef Ridzoň.

Hororové scény v uliciach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V takomto prípade je podľa neho najlepším riešením nájsť v parku iný chodník, ktorým takto správajúceho sa jedinca obídeme. Takéto správanie bude podľa jeho slov trvať len krátky čas, kým sa mladé vrany naučia poriadne lietať.

„V prípade ak by nešlo len o naznačenie útoku, ale dôjde aj k fyzickému kontaktu s ľuďmi, treba sa obrátiť na Štátnu ochranu prírody aby rozhodla čo s takýmto agresívnym jedincom. V minulosti totiž boli známe prípady, že uleteli vrany chované v zajatí, mali stratenú prirodzenú plachosť a prirodzené správanie a správali sa agresívnejšie. O aký prípad ide, a ako treba postupovať by v tomto prípade mali rozhodnúť experti zo ŠOP SR,“ dodal.

Problém s premnožením na Slovensku rozhodne nemáme. Práve naopak, vrán u nás ubúda. „Výnimkou sú mestá a obce, kde sa časť populácií presunula z agrárnej krajiny, v ktorej nenachádzajú dostatok potravy v dôsledku nevhodne nastavenej poľnohospodárskej politiky,“ uviedol odborník.

Nejde o prvé sťažnosti obyvateľov Bratislavy na agresívne správanie vrán. V rovnakom čase minulý rok poukazovali na útoky obyvatelia mestskej časti Petržalka. 

Viac o téme: OrnitológútokyBratislavaVrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu