Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Andruskó na súde usvedčuje veľké ryby: Vedenie polície pracovalo pre mafiu! Pravdu chce dokázať na detektore

Pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku Zobraziť galériu (11)
Pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku (Zdroj: Topky/Maarty)

PEZINOK - Odsúdený Zoltán Andruskó posledné dva dni vypovedal na hlavnom pojednávaní vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a príprave vrážd prokurátorov. Andruskó vo svojej svedeckej výpovedi niekoľkokrát zopakoval, že sa bál o život a jeho strach stále pretrváva. Povedal, že pral peniaze pre nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a spomenul aj expremiéra Roberta Fica či bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Zoltán Andruskó je odsúdený na 15 rokov väzenia za to, že sprostredkoval vraždu novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica Martina Kušnírová. Andruskó bol jeden z prvých, ktorí začali spolupracovať s políciou. 

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa opäť prejednáva vražda novinára potom, čo prípad prvostupňovému súdu vrátil Najvyšší súd. Senát Ruženy Sabovej totiž najskôr rozhodol, že Alena Zsuzsová a Marian Kočner sú nevinní. Prípad vraždy Kuciaka je spojený aj s kauzou prípravy vrážd prokurátorov. 

Zoltána Andruskóa privádzajú na Špecializovaný trestný súd (Zdroj: Topky/Maarty)

Pral peniaze pre Bödöra 

Na štvrtkovom hlavnom pojednávaní pokračovala výpoveď Zoltána Andruskóa. Ten je v procesnom postavení svedka. Adruskó už skôr povedal, že si stojí za tým, že objednávateľom vraždy Kuciaka je Marian Kočner a sprostredkovateľkou Alena Zsuzsová. Svedok na súde povedal, že nikdy netvrdil, že sa môže mýliť a o ich vine je presvedčený. 

Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Dušan Kracina
Zobraziť galériu (11)
Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Dušan Kracina  (Zdroj: Topky/Maarty)
Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Dušan Kracina
Zobraziť galériu (11)
Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Dušan Kracina  (Zdroj: Topky/Maarty)

Andruskó vypovedá aj vo veci prípravy vrážd prokurátorov. V prípade je rovnako obžalovaný Marian Kočner ako objednávateľ, Alena Zsuzsová aj Tomáš Szabó. Ten sa ku skutku priznal v plnom rozsahu, no vypovedať odmietol. Ďalšími obžalovanými sú Dušan Kracina a Darko Dragić. 

Dušan Kracina
Zobraziť galériu (11)
Dušan Kracina  (Zdroj: Topky/Maarty)
Darko Dragić
Zobraziť galériu (11)
Darko Dragić  (Zdroj: Topky/Maarty)

Andruskó na súde vypovedal, že celé bývalé vedenie polície pracovalo pre mafiu. Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar je v súčasnosti obvinený v kauze Očistec, v ktorej figurujú vysokopostavení ľudia, ale aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Práve preňho mal Andrusko prať špinavé peniaze. Ten aktuálne čelí obžalobe v kauze Dobytkár. Andruskó tvrdil aj to, že poznal hierarchiu v zločineckej skupine. "Tvrdím to od začiatku," vypovedal s tým, že sa bál o život a stále sa aj bojí. 

Norbert Bödör a Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (11)
Norbert Bödör a Robert Kaliňák  (Zdroj: TASR)

Zsuzsová sa mu mala vyhrážať

Andruskó vypovedal, že práve vďaka Bödörovi sa zo začiatku vyšetrovania vraždy Kuciaka a Kušnírovej neobával odhalenia. Tvrdil, že nitriansky podnikateľ ho celý čas informoval o priebehu vyšterovania. "Mali informácie až dovtedy, kým nezaregistrovali nejakú dodávku na benzínke vo Veľkej Mači," vypovedal Andruskó. 

Robert Fico a Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (11)
Robert Fico a Tibor Gašpar  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Všetko malo ísť cez Alenu Zsuzsovú, ktorá mu mala posúvať informácie. Andruskó na súde vypovedal, že najskôr sa mal odstrániť generálny prokurátor Maroš Žilinka. Príprava vraždy sa však naťahovala a tak prišlo zadanie na vraždu novinára Jána Kuciaka. Na súde svedok Andruskó spomenul aj deň, kedy Robert Fico, Robert Kaliňák a Tibor Gašpar, všetci vtedy ešte na svojich vysokých postoch, položili na stôl milión eur ako odmenu za informácie o vrahoch novinára. Aktuálne sú všetci traja obvinení zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. 

Práve tým Andruskó vysvetľoval, prečo začal s políciou spolupracovať až niekoľko mesiacov po zadržaní. Tvrdil, že sa bál o život, pretože sa mu vyhrážala Zsuzsová. "Pani Zsuzsová sa mi vyhrážala, že keby sme šli na políciu, tak by oni o tom aj tak vedeli skôr,“ tvrdí Andruskó. Obžalovaná Zsuzsová sa mala Andruskóovi vyhrážať už skôr, keď sa mu nedarilo zohnať vrahov na Žilinku. Na súde povedal, že naňho tlačila a dookola mu vyvoláva. Keď prišla s objednávkou na vraždu Kuciaka, mala mu povedať, že to musí spraviť, inak ho zavraždia. 

Rodiny zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zobraziť galériu (11)
Rodiny zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej  (Zdroj: Topky - Maarty)

Chce podstúpiť detektor lži

Andruskó si stojí za tým, že všetko, čo vypovedá na obžalovaných je pravda. "Som ochotný podstúpiť aj detektor lži," povedal na súde. Výsluch Andruskóa trval dva dni, otázky mu kládol aj obžalovaný Marian Kočner. Ten sa ho pýtal aj na to, či sa mu vyhrážal priamo on. "Priamo vy nie," odpovedal Andruskó. Tvrdil však, že sa mu vyhrážala Zsuzsová v Kočnerovom mene. "Potom som sa od vás začal báť o svoj život," dodal Andruskó. 

Marian Kočner
Zobraziť galériu (11)
Marian Kočner  (Zdroj: Topky - Maarty)

Na štvrtkovom hlavnom pojednávaní mal vypovedať aj Miroslav Marček, ktorý je odsúdený na 25 rokov za vraždu Kuciaka a jeho snúbenice. Marček však vypovedať odmietol. "Už som vypovedal a bolo to pred vyše štyrmi rokmi, nepamätám si to presne a nechcem, aby boli v mojich výpovediach rozpory," povedal na súde. Senát toto odôvodnenie neakceptoval. "Tak potom jeden z obžalovaných je môj príbuzný," povedal Marček, čím myslel Tomáša Szabóa, ktorý je jeho bratranec. 

Miroslav Marček využil svoje právo nevypovedať
Zobraziť galériu (11)
Miroslav Marček využil svoje právo nevypovedať  (Zdroj: Topky/Maarty)

Ani toto odôvodnenie mu však neprešlo. Svedok môže odmietnuť vypovedať v prípade, že s niekým z obžalovaných je v príbuzenskom vzťahu, nepatrí do toho ale bratranec. "Tak potom som sám stíhaný v prípade prípravy vrážd prokurátorov," skúsil Marček do tretice. Tento argument, po krátkej porade senátu, nakoniec zabral. 

Tomáš Szabó sa priznal v prípade prípravy vrážd prokurátorov, vypovedať však odmietol
Zobraziť galériu (11)
Tomáš Szabó sa priznal v prípade prípravy vrážd prokurátorov, vypovedať však odmietol  (Zdroj: Topky/Maarty)

Prečo nechce Marček ani Szabó vypovedať, keď sa ku skutku priznali, je podľa prokurátorov otázka na psychológa. Namiesto výpovedí sa tak budú na hlavnom pojednávaní čítať skoršie výpovede. 

 

Viac o téme: Polícia Robert FicoTibor GašparZoltán AndruskóNorbert Bödör
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu