Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Učiteľom dochádza trpezlivosť: Tvrdý odkaz pre Gröhlinga aj Matoviča! TOTO je výsmech, schytal to aj Heger

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel,Pixabay, Getty Images)

BRATISLAVA – Každým dňom sú viac a viac sklamaní z úpadkových krokov vlády. Prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman adresoval ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS) a ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO) v spoločnom vyhlásení komory tvrdé slová. Dôvodom sú opäť peniaze na platy učiteľov.

Podľa komory sa vláda namiesto plnenia svojich záväzkov v programovom vyhlásení spolieha iba na lacnú a spoľahlivú pracovnú silu v školstve. "Ministri školstva a financií sú zodpovední za prepad finančného statusu vysoko kvalifikovaných a nadpriemerne vzdelaných zamestnancov školstva na podpriemernú úroveň. Premiér sa k týmto dvom ministrom pridáva anekdotou o zvyšovaní platov učiteľov prostredníctvom navýšenia daňového bonusu, ako keby boli všetci zamestnanci školstva rodičia,“ píše sa v stanovisku.

Archívne video: Školstvo navrhuje zvýšiť platy učiteľov: Tri percentá nestačia! Gröhling vzniesol päť zásadných podmienok

Školstvo navrhuje zvýšiť platy učiteľov: Tri percentá nestačia! Gröhling vzniesol päť zásadných podmienok (Zdroj: MŠ SR)

Ministerstvo školstva sa podľa učiteľov zabáva organizovaním „mediálnych bublín“ a „PR babysitting akcií“ ako napr. Deň detí v čase, keď je potrebné naliehavo riešiť mnohé zásadné problémy v školstve. „Podpora škôl v otázke masívnej vlny detí z Ukrajiny je až zarážajúco žiadna. Ministerstvo školstva doteraz nepredstavilo systémové kroky v tejto oblasti, ignoruje množstvo detí mimo systému vzdelávania a ich nezamestnaných rodičov. Balík 400 miliónov eur na voľnočasové aktivity detí, schválených vládou a poslancami, vnímame ako mrhanie zverenými prostriedkami štátu a výsmech učiteľov ako hlavných aktérov vzdelávania,“ uviedli. Poukázali na to, že vďaka tomuto opatreniu ešte hlbšie klesne atraktivita učiteľského povolania a tým aj kvalita vzdelávania, kde sme v oboch prípadoch na chvoste krajín OECD.

Vladimír Crmoman
Zobraziť galériu (3)
Vladimír Crmoman  (Zdroj: SITA)

Komora učiteľov vyzvala zároveň všetkých zamestnancov školstva, aby prišli vyjadriť svoju nespokojnosť účasťou na protestnom zhromaždení odborového zväzu školstva. Ten sa má konať 15. júna 2022. „Zároveň vyzývame vládu SR  a osobitne premiéra a ministra financií, aby si s nami sadli za jeden stôl a rokovali o napĺňaní Programového vyhlásenia vlády v oblasti atraktivity učiteľského povolania a prioritizácii vzdelávania na Slovensku. Komora je zároveň pripravená stretnúť sa aj s prezidentkou SR k diskusii o efektivite voľnočasových krúžkov v čase prehlbujúcej sa krízy školstva,“ dodali.

Ministri na proteste proti vláde?!

Otázka zvyšovania platov učiteľov sa na vládnej úrovni rieši už niekoľko mesiacov. Podobne ako v iných otázkach, aj v tejto ide najmä o odlišný postoj k veci medzi stranami SaS a OĽaNO.Výsledkom treníc je zatiaľ iba prísľub, že učiteľom porastu platy o 3 percentá, čo je však pri súčasnej inflácii nepostačujúce. Koncom minulého roka dostali ešte k tomu jednorázovú odmenu vo výške 350 eur. Minister školstva už vtedy vyhlasoval, že sa to pre neho týmto nekončí, zlepšenie však odvtedy nenastalo a s ministrom financií spoločnú reč v otázke zvyšovania učiteľských platov nenašli. Samotní učitelia žiadajú aspoň 10-percentné zvýšenie platov.

Učiteľom dochádza trpezlivosť: Tvrdý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Obaja ministri zároveň prekvapili vyhlásením, že sa zapoja do ohlásených protestov učiteľov, čo je vzhľadom na ich pozíciu vo vláde netradičné riešenie situácie. Obaja sú totiž paradoxne členovia vlády, proti krokom ktorej chcú učitelia v polovici júna protestovať. „Ak budú protestovať, pôjdem asi vpredu s nimi. A pôjdeme na ministerstvo financií,“ uviedol Gröhling.  „Braňo Gröhling povedal, že asi pôjde protestovať, ja pôjdem určite. A navrhnem im, aby sme potiahli na ministerstvo školstva,“ kontroval mu Matovič.

Premiér Eduard Heger v súvislosti so zvyšovaním platov skonštatoval, že finančne si prilepšia tí pedagógovia, ktorí sú zároveň aj rodičia a poberajú daňový bonus. O jeho zvýšení rozhodol tento týždeň parlament, zákon musí ešte podpísať prezidentka. Komora však poukázala na to, že nie každý učiteľ je zároveň aj rodičom.

Viac o téme: PlatyUčiteliaIgor MatovičVladimír CrmomanSlovenská komora učiteľovBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu