Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

ONLINE Prvá skúška pre Matovičov balík: Poslanci ho schválili! TOTO je ďalší postup, ZA boli aj kotlebovci

Igor Matovič Zobraziť galériu (10)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Parlament dnes posunul k tzv. protiinflačný balík z dielne ministerstva financií do 2. čítania. SaS s ním aj naďalej nesúhlasí, no vetovať bude zrejme len mimoriadnu daň z ruskej ropy. Igor Matovič včera na tlačovke uviedol, že podľa predpisov EÚ nie je možné pristúpiť na návrh SaS a veto teda stále ostáva v hre.

EÚ neumožňujú zníženie DPH na motorové palivá. Ministerstvo financií preto nemôže súhlasiť s návrhom SaS využiť mimoriadne zdanenie spracovania ruskej ropy na zníženie DPH na palivá z 20 na osem percent. Strana znížením DPH podmienila súhlas so zdanením ruskej ropy, povedal šéf financií Matovič. 

EÚ neumožňuje zníženie DPH na motorové palivá, s návrhom SaS nemôžeme súhlasiť, uviedol Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

21:43 Na voľnočasové aktivity dostanú deti od piatich do 18 rokov každý mesiac 60 eur. Vyplýva to z návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa, ktorý v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. O návrhu zákona plénum rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Pôvodne sa počítalo s tzv. krúžkovným v sume 50 eur, na základe pozmeňujúceho návrhu z výborov sa však tento príspevok zvýšil na 60 eur.

Suma daňového bonusu sa zvýši. Zabezpečí sa tak vyšší čistý disponibilný príjem v domácnostiach s deťmi, kde pracuje aspoň jeden z rodičov. Zároveň sa zvýši prídavok na dieťa. Cieľom je najmä zmiernenie dosahov aktuálneho zdražovania.

21:40 Matovičov návrh podporili aj Kotlebovci. Proti hlasovala SaS.

Hlasovanie o Matovičovom protiinflačnom balíku.
Zobraziť galériu (10)
Hlasovanie o Matovičovom protiinflačnom balíku.  (Zdroj: NRSR)
Hlasovanie o Matovičovom protiinflačnom balíku.
Zobraziť galériu (10)
Hlasovanie o Matovičovom protiinflačnom balíku.  (Zdroj: NRSR)

21:32 Poslanci schválili protiinflačný balík Igora Matoviča. Podporilo ho 83 poslancov.

Hlasovanie o protiinflačnom balíku Igora Matoviča.
Zobraziť galériu (10)
Hlasovanie o protiinflačnom balíku Igora Matoviča.  (Zdroj: Youtube/NRSR)

21:31 Pozmeňujúci návrh Jany Žitňanskej poslanci schválili.

21:30 Pozmeňujúce návrhy Roberta Fica a Erika Tomáša neschválili. 

21:14 Juraj Blanár vyhlásil desaťminútovú prestávku. Hlasovať sa bude o 21:24.

20:57 Igor Matovič je hrdý na to, že ich návrh podporí ĽSNS a Život - NS. "Mohli nás hodiť cez palubu. Ale tu sa teraz ukázalo kto za koho kope. Po hlasovaní tu budú dve tričká. Tí ktorí sú za rodiny a tí, pre ktorých rodina nemá žiadnu hodnotu." Skutoční fašisti sú podľa neho poslanci z Republiky, pretože robia "mopslíka" Ficovi.

20:43 Záverečné slovo má Igor Matovič. Kritizuje vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho. "Zdierali rodiny, urobili z nich lúzrov Európy. Toto je výsledok budovania sociálneho štátu." Pomoc rodinám za 8 rokov podľa neho navýšili iba o 1,85€. "Deti by sa museli dožiť 200 rokov ako korytnačky, aby sa za Pellerginiho a Ficovej vlády dožilli pomoci, ktorú my ideme teraz schváliť. Takto sa to robí do psej matere." Opozičným poslancom nadáva do hlupákov a tvrdí, že sú trápni. 

19:26 Pozmeňujúci návrh číta Jana Žitňanská. Do rozpravy sú ešte prihlásení Jozef Kanuščák (SaS), Richard Nemec (OĽANO) a Filip Kuffa (Život - NS).

18:59 Martin Beluský (ĽSNS) počas faktickej poznámky vyzval Milana Mazureka, aby povedal pravdu, prečo Republika Matovičov návrh nepodporí. Mazurek mu údajne na chodbe povedal, že návrh nepodporia, pretože ho nepodporí Smer.

17:20 Parlament bude o inflačnom balíčku hlasovať ešte dnes večer. Poslanci si odhlasovali, že budú rokovať až do skončenia tohto bodu a následne budú o ňom hlasovať. V rozprave vystupuje poslanec Erik Tomáš. 

15:30 Šéf rezortu financií zároveň podotkol, že pri krúžkovnom sa zavádza úplne nový systém, ktorý má začať fungovať od januára budúceho roka. Pripustil, že sa to možno nestihne a bude sa musieť posúvať termín.

AKTUÁLNE Poslanci schválili protiinflačný
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Úpravy by mali nastať aj v prípade hendikepovaných detí a krúžkovného, tie by mali byť pravdepodobne predložené v pléne parlamentu. Toto riešenie by malo umožniť, aby tieto deti príspevok čerpali v hotovosti a rodičia by rozhodli, ako ním dokážu dieťaťu pomôcť.

Zároveň by sa mal podľa ďalšieho pozmeňujúceho návrhu odobreného na výbore upraviť systém vyplácania prídavku na dieťa. Ak dieťa nebude chodiť do školy, výška prídavku by mala byť len polovičná. "Je dobré, keď už k takému dramatickému nárastu prídavku na dieťa prichádza, že by sme si od rodín niečo za to vypýtali. A pýtať si, aby rodina zabezpečila aspoň riadnu dochádzku do školy, je adekvátne," poznamenal minister financií.

15:15 Minister financií Igor Matovič na výbore skonštatoval, že viacerí poslanci v koalícii registrovali problémy pri výraznom zvýšení hotovostnej pomoci pre nepracujúce rodiny. Očakáva, že na jeseň bude k tomuto návrhu pripravená novela zákona. Pripustil, že príprava týchto opatrení bola hektická a určite tam budú aj chyby. Dodal, že chcú vytvoriť priestor, aby sa zabezpečili mechanizmy na kontrolu prípadného zneužívania nárastu hotovostnej pomoci. Počas leta by sa tak malo uskutočniť verejné pripomienkové konanie, aby sa v septembri na schôdzi, ak sa príde na prípadné problémy, mohli návrhy pomeniť.

15:00 Sumy tzv. krúžkovného a prídavku na dieťa by sa ešte mali meniť. Príspevok na voľnočasové aktivity dieťaťa by sa mal z avizovaných 50 eur zvýšiť na 60 a prídavok na dieťa sa má znížiť z pôvodne plánovaných 50 na 40 eur. Tieto zmeny v návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa, ktorý v utorok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania, boli navrhnuté v utorok počas parlamentného finančného výboru.

14:15 Poslanci pokračujú v rokovaní o protiinflačnom balíku, ktoré je v 2. čítaní. Matovič v rozprave obviňuje bývalú vládu na čele so Smerom, že za 12 rokov spravili zo Slovenska protirodinný štát.

13:00 Rokovanie výboru skončilo.

12:15 Ak vy nedáte obciam, ale rodinám, tak obce potom tým rodinám aj tak vezmú, hovorí Sloboda. "Toto považuje za strašenie," povedal. "Myslím si, že absolútna väčšina samospráv to zvládne," uviedol. 

12:14 "Ak by sme videli, že sa to míňa účinku a že učitelia majú učiť kvalitne deti počas hlavného času a nie voľného času, tam môžeme debatovať a znížiť príspevky na voľný čas napríklad na euro a to decko tam chodiť nebude. Má to v rukách váš minister (školstva Gröhling, pozn. red.)," uviedol Matovič na námietky Slobodu.

12:06 Aktuálne prebieha zasadanie výboru pre vzdelávanie. Návrh predkladá Igor Matovič. "Výbor odporúča návrh schváliť," uviedol spravodajca. Aktuálne prebieha rozprava, prihlásil sa Radovan Sloboda z SaS.

AKTUÁLNE Poslanci schválili protiinflačný
Zobraziť galériu (10)

11:40 Na voľnočasové aktivity by mali dostať deti od päť do 18 rokov každý mesiac 50 eur. Návrh zákona podporilo 82 zo 133 prítomných poslancov. Návrh poslanci prerokujú v druhom čítaní. Súčasťou návrhu sú aj zvýšené prídavky na deti a vyšší daňový bonus. 

11:24 Igor Matovič si už stihol dať status na sociálnej sieti. "Rodiny : Geissovci... zatiaľ 3:0," napísal. 

AKTUÁLNE Poslanci schválili protiinflačný
Zobraziť galériu (10)

11:17 Poslanci Smeru sa zdržali, proti bol celý klub SaS. Poslanci Sme rodina, OĽaNO, Za ľudí hlasovali za. Návrh mal podboru aj kotlebovcov. Väčšina poslancov Hlasu za zdržala. 

AKTUÁLNE Poslanci schválili protiinflačný
Zobraziť galériu (10)

11:12 Poslanci schválili protiinflačný balík v 1. čítaní. Návrh ide teraz na výbory a potom budú poslanci pokračovať v 2. čítaní. 

AKTUÁLNE Poslanci schválili protiinflačný
Zobraziť galériu (10)

11:09 O mimoriadnej dani z ruskej ropy sa bude hlasovať zajtra. Poslanci to odsúhlasili všeobecným súhlasom. Nasleduje hlasovanie o protiinflačnom balíku v 1. čítaní. 

11:02 Dá sa očakávať aj to, že žiaden sociálny balík nebude, pretože proces je veľmi pochybný a legislatíva môže skončiť na Ústavnom súde SR. V diskusnej relácii TV Markíza to cez víkend povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Myslím si, že tým, ako je ten proces hrubo porušený, je to vec, ktorá na Ústavnom súde môže pristáť," skonštatovala Kolíková.

10:58 SaS pripravila ďalší návrh v prípade zníženia DPH na ruskú ropu, informoval Dennik N. Návrh by znižoval spotrebnú daň benzínu a nafty tak, aby z toho profitovali koncoví užívatelia. “Návrh nie je v žiadnej kolízii s právom EÚ, znížili by sme sadzby spotrebnej dane tak, aby boli nad minimálnou sadzbou," uviedol Viskupič. "Chceli by sme mať odpoveď do 11:00 h. tak, aby sme si vedeli pri najbližšom hlasovaní uplatniť veto."

10:55 O jedenástej prebehne hlasovanie o protiinflačnom balíčku v 1. čítaní. Ak návrh prejde, pôjde na výbory a potom bude nasledovať 2. čítanie. "Uvidíme, možno to bude schválené," uviedol včera Matovič s tým, že možno to schvália poslanci už dnes.

Navrhované zníženie DPH na pohonné látky predpisy EÚ neumožňujú

Matovič upozornil na smernicu EÚ, ktorá upravuje možnosti znižovania DPH. "Môžete hľadať sprava doľava, žiadna možnosť na zníženie sadzieb DPH na pohonné látky tam nie je," povedal Matovič. Upozornil aj na list, ktorý v apríli poslala Európska komisia jednotlivým štátom a v ktorom na tento problém upozorňuje. Podľa Matoviča bol reakciou na zníženie DPH na motorové palivá v Poľsku, no Slovensko by sa podľa neho malo správať "dospelo" a dodržiavať pravidlá.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (10)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Keďže nie je možné znižovať DPH na motorové palivá, navrhol strane SaS, že výnos zo zdanenia ruskej ropy využije na platy zdravotných sestier, lekárov a učiteľov. Podľa prepočtov ministerstva by mala v tomto roku daň priniesť približne 180 miliónov eur a v ďalších dvoch rokoch 300 miliónov eur. Rozdielne údaje prezentované analytikmi vysvetlil minister konzervatívnosťou Inštitútu finančnej politiky. Ten odhaduje výnos dane na 58 miliónov eur v tomto roku a 24 miliónov eur v budúcom.

Od SaS očakáva, že bude s návrhom súhlasiť a nebude blokovať zdanenie Slovnaftu profitujúceho v súčasnosti z lacnejšej ruskej ropy. Pokiaľ sa zákon, o ktorom má rokovať Národná rada SR v nasledujúcich dňoch, neschváli, príde podľa neho Slovensko iba za jún približne o 30 miliónov eur. "Pevne verím, že SaS odloží škriepky bokom, uzná svoju chybu a podá pomocnú ruku sestrám a učiteľom," dodal Matovič s tým, že v prípade, ak Slovnaft zdvihne ceny, ministerstvo financií spustí cenovú reguláciu a ceny zastropuje.

SaS trvá na vetovaní

Stranu Sloboda a Solidarita mrzí, že Matovič svoje výhrady nekomunikoval najprv jej, ale ich používa na to, aby opäť raz verejne útočil na svojho koaličného partnera. Matovič na tlačovke uviedol, že to komunikoval s dvoma predstaviteľmi SaS, nie však Richardovi Sulíkovi.

"Našou snahou bolo znížiť DPH z cien benzínu a nafty na 8 %. Napriek tomu, že k tomuto kroku pristúpilo Poľsko, Igor Matovič je proti. Na koaličnej rade sa dokonca rozprávalo o období do konca roka, čo by sa dalo vyjednať aj s EÚ. Sme samozrejme otvorení zníženiu či pozastaveniu akejkoľvek inej dane. Ak však nebude dohoda na znížení dane v takom rozsahu, ako sme navrhli, zavedenie dane z ropy vetujeme," uviedol predseda SaS Sulík.

Na vyššie platy sestier, lekárov a učiteľov mal podľa SaS myslieť minister financií pri príprave rozpočtu. "Navyše, predtým tvrdil, že z výnosu z dane z ropy chce financovať daňový bonus a voľnočasové poukazy, teraz tvrdí, že tieto peniaze chce dať na vyššie platov učiteľov či sestier. Minister financií jednoducho klame, pretože zvyšovanie platov pre učiteľov a zdravotných pracovníkov blokuje už vyše roka," doplnil predseda finančného výboru Marián Viskupič.

Protiinflačný balíček môže skončiť na Ústavnom súde

Dá sa očakávať aj to, že žiaden sociálny balík nebude, pretože proces je veľmi pochybný a legislatíva môže skončiť na Ústavnom súde SR. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Myslím si, že tým, ako je ten proces hrubo porušený, je to vec, ktorá na Ústavnom súde môže pristáť," skonštatovala Kolíková. Problém je podľa nej v tom, že o návrhu sa rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Viac to nechcela komentovať. Balík sa mal podľa nej nastaviť pre ľudí, ktorí sú naozaj v núdzi, teda aj pre seniorov či nezamestnaných. Nemyslí si, že zameranie na rodiny s obrovským balíkom je správnou cestou.

Viac o téme: HlasovanieProtiinflačný balíkIgor MatovičRichard SulíkParlamentMimoriadna daň z ruskej ropy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu