Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Para, Kaliňák či Fico: Obvinený zastupuje obvineného! Advokáti známych klientov čelia sami trestnému stíhaniu

Advokáti známych klientov sami čelia trestnému stíhaniu Zobraziť galériu (8)
Advokáti známych klientov sami čelia trestnému stíhaniu (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Trestnému stíhaniu čelí napríklad advokát Marek Para, ktorý je v súčasnosti väzobne stíhaný a má pozastavenú činnosť. Obvinený je aj exminister vnútra, ktorý zastupuje nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

Asi najznámejším advokátom je v súčasnej dobe Marek Para. Ten zastupoval viacerých mediálne známych obvinených. Medzi nimi je napríklad Marian Kočner, ale aj Tibor Gašpar či nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Para však pro bono zastupoval aj napadnutú maloletú Andreu z Miloslavova. Zaujímavosťou je, že Para obhajoval aj Filipa Rybaniča, ktorý si v banke nezákonne pozrel účty exministra vnútra Roberta Kaliňáka. 

V poslednej dobe sa často objavoval na tlačovkách predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý na nich obhajoval neprávoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ale aj obvineného Norberta Bödöra. Paru poslal do väzby Najvyšší súd potom, čo Špecializovaný trestný súd rozhodol o jeho stíhaní na slobode. 

Najvyšší súd rozhodol o väzobnom stíhaní advokáta Mareka Paru.
Zobraziť galériu (8)
Najvyšší súd rozhodol o väzobnom stíhaní advokáta Mareka Paru.  (Zdroj: Topky - Maarty)

Obvinený advokát Marek Para putuje do väzby (Zdroj: Topky - Maarty)

Z uznesenia o vznesení obvinenia prominentnému advokátovi Marekovi Parovi, ktoré majú Topky k dispozícii, vyplýva, že obvinený Para vedome napomáhal členom zločineckej skupiny. "Skupina bola formovaná minimálne od roku 2012 a zosnoval ju Ing. Norbert Bödör za súčinnosti Tibora Gašpara a ďalších, kde cieľom tejto skupiny bolo páchať najmä trestné činy korupcie, zneužívania právomoci verejného činiteľa, ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, za účelom priameho aj nepriameho získania finančných a iných výhod pre jej členov," píše sa v uznesení.

Galéria: AKTUÁLNE Najvyšší súd rozhodol: Advokát Marek Para ide do väzby!

Obvinený Kaliňák

Trestnému stíhaniu čelí aj exminister vnútra Robert Kaliňák. Toho vyšetrovateľ viní zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny s polu s opozičným poslancom a predsedom Smeru Robertom Ficom. Kaliňáka poslal Špecializovaný trestný súd do väzby a po niekoľkých dňoch Najvyšší súd rozhodol, že bude stíhaný na slobode. 

Len pár dní po jeho prepustení z väzby bol Kaliňák na súde v Banskej Bystrici. Tentokrát však ako objahca Norberta Bödöra. Kaliňákovi vrátili licenciu len deň pred pojednávaním a aj preto požiadal o odročenie konania. 

Robert Kaliňák požiadal o odročenie pojednávania v kauze Dobytkár (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

"Môj klient mal dvoch obhajcov, obaja sme boli prednedávnom vzatí do väzby. Mňa prepustili v piatok poobede s tým, že Najvyšší súd SR konštatoval, že moja väzba bola nezákonná. Marek Para je naďalej väzobne stíhaný. Nejde o obštrukcie, nebolo možné riadne sa pripraviť na hlavné pojednávanie," reagoval vtedy pred senátom Kaliňák.

Norbert Bödör a Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (8)
Norbert Bödör a Robert Kaliňák  (Zdroj: TASR)
Para, Kaliňák či Fico:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Podľa neho tak v prípade jeho zatýkania i Paru ide o likvidáciu akejkoľvek kritiky a v ich prípade aj o likvidáciu právneho zastúpenia Norberta Bödöra. "Väzba Paru je nezákonná. Obhajobu Norberta Bödöra nemožno riadne vykonávať, chceme sa seriózne pripraviť, preto som žiadal odročenie. Nerobíme obštrukcie, obhajoba má byť efektívna a každý v tíme advokátov má svoju úlohu a je na niečo špecializovaný," zdôraznil Kaliňák. Exminister vnútra patril aj do advokátskeho tímu obvineného Miroslava Výboha.

Galéria: MIMORIADNE Sudca rozhodol, že exminister vnútra Robert Kaliňák ide do väzby!

Robert Fico a Dávid Lindtner

Aj bývalý premiér a v súčanosti opozičný poslanec Robert Fico čelí trestnému stíhaniu. Obvinený je spolu s Robertom Kaliňákom, s ktorým ho vyšetrovatelia vinia zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Obaja si do kľúčových funkcií mali dosadi't svojich ľudí a tí sa mali podieľať na diskreditácií exprezidenta Andreja Kisku. 

Dávid Lindtner
Zobraziť galériu (8)
Dávid Lindtner  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Fico je stíhaný na slobode, pretože vďaka vtedajšej členke Matovičovho Oľano Romany Tabak a Kataríne Hatrákovej, ho poslanci nevydali súdu, ktorý by rozhodol o tom, či bude Fico stíhaný na slobode alebo vo väzbe. Zatupuje ho advokát Dávid Lindtner, ktorý sám čelí obvineniu. 

Obvinený Robert Fico hovorí o svojom výsluchu na NAKA (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Lindtner je obvinený zo zasahovania do nezávislosti súdov, aj z nepriamej korupcie. Niekoľko mesiacov strávil vo väzbe a mal aj pozastavenú advokátsku činnosť. Najprv ho obvinili v marci 2020 v rámci mediálne známej akcie Búrka. Ďalšie obvinenie mu pribudlo na jeseň 2020 po akcii Víchrica, keď už skončil aj vo väzbe, z ktorej sa dostal po zhruba polroku na slobodu.

Právni zástupcovia Roberta Fica David Lindtner (vľavo) a Svetozár Chabada (vpravo).
Zobraziť galériu (8)
Právni zástupcovia Roberta Fica David Lindtner (vľavo) a Svetozár Chabada (vpravo).  (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Robert Fico
Zobraziť galériu (8)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Maarty)

Druhým advokátom Roberta Fica je jeho švagor, manžel Ficovej sestry Lucie, Svetozár Chabada. Chabada donedávna šéfoval Okresnej prokuratúre Bratislava II. Nedávno ho bez vysvetlenia odvolal generálny prokurátor Maroš Žilinka. Chabadovi nedávno Krajská prokuratúra v Žiline rozšírila obvinenie. Pôvodne bol obvinený z marenia úlohy verejným činiteľom, teraz už čelí obvineniu z marenia právomoci. Hrozí mu trest odňatia slobody až desať rokov.

Viac o téme: ObvinenýAdvokátiRobert FicoRobert KaliňákMarek ParaDavid Lindtner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu