Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Deň D pre Dušana Kováčika: Najvyšší súd rozhoduje o osude bývalého špeciálneho prokurátora

Dušan Kováčik na Najvyššom súde
Dušan Kováčik na Najvyššom súde (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na Najvyššom súde sa začal odvolací proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Špecializovaný trestný súd v Pezinku ho vlani v septembri neprávoplatne odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku. Kováčik opakovane odmietol vinu. Na štvrtkovom pojednávaní je prítomný.

Aktualizované o 15:00 Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odmieta, že by pomáhal zločineckej skupine takáčovcov. Rovnako odmieta, že by sa pričinil o prepustenie údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby za úplatok, ako aj ďalšie skutky, za ktoré ho vlani neprávoplatne odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku na 14-ročný nepodmienečný trest a trest prepadnutia majetku. Vyplýva to z odvolania na Najvyšší súd, z ktorého sudca čítal na štvrtkovom pojednávaní. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek navrhol odvolanie zamietnuť ako nedôvodné.

Obhajoba v odvolaní žiada NS SR o zrušenie rozsudku a oslobodenie Kováčika, prípadne aby vec vrátil na súd prvého stupňa a pridelil ju Krajskému súdu v Banskej Bystrici, nie ŠTS. Navrhla tiež vypočuť viacero svedkov a niektorých vzájomne konfrontovať. Rovnako by chcela doložiť dôkazy, napríklad v podobe prepisov výsluchov rôznych osôb či článkov z médií.

Odvolanie má vyše 450 strán

V odvolaní, ktoré má vyše 450 strán bez príloh a má viacero doplnení, namieta Kováčik zákonnosť procesu a spochybňuje výpovede viacerých svedkov. Upozorňuje aj na to, že súd vykonal najmä dôkazy navrhnuté prokuratúrou, zatiaľ čo väčšina dôkazov od obhajoby bola odmietnutá. Sporné je podľa neho aj to, kedy sa začalo samotné trestné stíhanie.

V súvislosti s rozsudkom ŠTS o podporovaní zločineckej skupiny sa v odvolaní argumentuje, že dosiaľ nebola existencia zločineckej skupiny preukázaná. Obhajoba tiež namietala, že súd argumentoval existenciu zločineckej skupiny aj obvineniami, teda procesmi, v ktorých ešte nebolo rozhodnuté o vine danej osoby. Rovnako poukázala na to, že súd argumentoval prípadmi, v ktorých boli uzavreté dohody o vine a treste. Spochybnil teda výpovede tzv. spolupracujúcich obvinených.

V súvislosti s odsúdením pre prijímanie úplatku sa upozorňuje napríklad na rozpory vo výpovediach svedkov. Namieta sa aj to, že nebolo špecifikované, aké informácie mal Kováčik nezákonne poskytovať. Obhajobe tiež prekáža, že prvostupňový súd nevylúčil z pojednávania verejnosť. Ohradila sa aj voči tomu, že nebolo možné meniť poradie výsluchov.

Prvostupňový súd Dušana Kováčika uznal za vinného vo všetkých štyroch bodoch obžaloby. V prípade prepustenia Ľubomíra Kudličku, považovaného za bosa skupiny takáčovcov, z väzby mal intervenovať u zastupujúcej prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry Blanky Godžovej, aby nepodala sťažnosť.

V dôsledku toho Kudličku 21. júla 2017 prepustili z väzby na slobodu. Kováčik mal za to inkasovať 50.000 eur. Podľa sudkyne ŠTS Pamely Záleskej mal tiež minimálne od leta 2018 do septembra 2020 z pozície špeciálneho prokurátora vynášať informácie o konaniach na Úrade špeciálnej prokuratúry. Mal tým vytvárať podmienky, ktoré mohli sťažiť dokumentovanie činnosti zločineckej skupiny takáčovcov.

Dušan Kováčik prichádza na Najvyšší súd, ktory rozhoduje o jeho odvolaní (Zdroj: Topky/Maarty)

Vo zvyšných dvoch bodoch bol neprávoplatne odsúdený za pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, keď mal bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi vyzradiť viaceré utajované skutočnosti. Kováčik šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020.

Galéria: Dušan Kováčik na Najvyššom súde

Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra 2020. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. V tomto prípade čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe bol od októbra 2020 do marca 2022.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na Najvyššom súde (Zdroj: Topky/Maarty)

 

Viac o téme: OdvolanieVäzenieNajvyšší súdDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu