Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

AKTUÁLNE Vláda schválila mimoriadnu daň z ruskej ropy aj protiinflačný balík: Sulík si veto neuplatnil

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Richard Sulík a minister financií Igor Matovič si už niekoľko dní posielajú štipľavé odkazy o tom, kto klame. SaS nesúhlasí s protiinflačným balíkom a časť z neho plánuje vetovať. Matovič uviedol, že to na vláde prejde a zajtra to predložia v parlamente. SaS plánuje vetovať aj zdanenie lacnejšej ruskej ropy, ktoré predstavil minister financií včera.


VIDEO Premiér Heger a ministri po rokovaní vlády

Premiér Heger a minister financií Matovič o schválenej dani na ruskú ropu a o pomoci rodinám (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Pokiaľ vláda neschváli daň z ropy, Matovič zavedie cenovú reguláciu: Ak to chce Sulík vetovať, budeme postupovať podobne ako Maďari

Pokiaľ vláda neschváli daň z ropy, Matovič zavedie cenovú reguláciu: Ak to chce Sulík vetovať, budeme postupovať podobne ako Maďari (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 17:12 Premiér Heger si nevie predstaviť, že by niekto v Národnej rade (NR) SR nezahlasoval za protiinflačnú pomoc, ktorú v stredu schválila vláda. Uviedol to po rokovaní kabinetu s tým, že tento návrh trvalo zlepšuje sociálnu situáciu rodín s deťmi. Minister financií vyhlásil, že na detské prídavky bude použitý lepší výber daní, keďže SaS nesúhlasila so zdanením približne 100 bohatých firiem, hazardu a liehu.

Aktualizované 16:24 Premiér Eduard Heger potvrdil, že vo štvrtok ide do parlamentu zdanenie ruskej ropy aj jednorazová pomoc rodinám proti inflácii. Podľa neho by bolo zlé vylúčiť z pomoci strednú vrstvu. O zhode troch strán na balíku opatrení povedal, že je spokojný s návrhom.

Aktualizované 16:08 "Som rád, že sme dokázali po dvoch hodinách presvedčiť aj kolegov z SaS," povedal Matovič na margo zdanenie ropy.

Gröhling označil voľnočasové poukazy za nezodpovedné hazardovanie s financiami (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:55 Premiér Heger v úvode povedal, že sa im podarilo schváliť dva dôležité zákony - daň z ruskej ropy a pomoc v čase vysokej inflácie. Cituje z programového vyhlásenia, ktoré hovorí o tom, že vláda bude podporovať rodinu ako základnú bunku spoločnosti. "Som rád, že sa nám podarilo schváliť jednorázovú, ale aj systémovú pomoc," uviedol.

Aktualizované 15:40 Šéf slovenskej diplomacie víta krok amerických kongresmanov, ktorí v otvorenom liste žiadajú spoločnosť Meta, aby riešila proruské dezinformácie na Slovensku. Korčok si myslí, že odozva sociálnej siete Facebook na manipuláciu verejnej mienky na Slovensku nie je adekvátna. Korčok tvrdí, že táto aktivita vyšla zo slovenskej strany. Dodal, že o téme hovoril s kongresmanmi Naď a zdôraznil pred nimi veľký význam sociálnych sietí, cez ktoré sú šírené dezinformácie. Vplyv kongresmanov je podľa Korčoka veľký. Premiér Heger ocenil list amerických zákonodarcov, v ktorom požiadali spoločnosť Meta, aby riešila proruské dezinformácie na Slovensku. Na sociálnej sieti im poďakoval za pomoc.

Aktualizované 15:15 Mária Kolíková po rokovaní vlády. "Je to presadenie návrhu ministra financií. Nechcem hodnotiť kvalitu alebo nekvalitu návrhu, ale dôvody na skrátenie legislatívneho procesu tu neboli," uviedla. 

Kolíková uviedla, že dôvody na skrátenie legislatívneho procesu neboli: Je to hrubé lámanie cez koleno celej koalície (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:46 Minister školstva má veľa pripomienok. "Musíme meniť osem zákonov. Prepáčte, ale tento zákon je tak nedokonalý. Kto stihne do zajtra do 12, kedy budú výbory, napísať takýto pozmeňovak?" pýta sa Gröhling. Krúžky musia podľa neho rodičia potvrdzovať každý mesiac. "Je mi ľúto, že tento návrh zákona je v takomto stave," uviedol. 

Aktualizované 14:41 Minister školstva Gröhling uviedol, že vláda schválila návrh zákona o voľnočasových poukážkach napriek tomu, že minister s tým nesúhlasil. "Naozaj výrazne podporuje voľnočasovú aktivitu, pretože je to dôležité pre psychogienu, ale pokiaľ nemáme vyriešený hlavný čas v škole, nemôžeme investovať 400 miliónov eur na voľnočasové poukazy, keď deti nemá kto učiť," uviedol

Aktualizované 14:25 Cenová regulácia nebude, proti boli aj niektorí ďalší ministri. 

Aktualizované 14:16 Sulík ocenil, že na vládu neboli predložené žiadne zákony, ktoré zvyšujú dane. Sulíkovci hlasovali na vláde proti a aktuálne rozmýšľajú, či si v parlamente veto uplatnia.

Sulík ocenil, že nebol predložený ani jeden návrh, ktorým by sa dane zvyšovali: Zvažuje, či veto uplatnia v parlamente (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:11 Richard Sulík na margo mimoriadnej dane z ruskej ropy uviedol, že sa nakoniec na vláde dohodli tak, že daň prešla a veto si SaS neuplatnila. "Dohodli sme sa, že si ho môžeme uplatniť v NR SR a tam bude rešpektované. Som rád, že to Matovič pochopil," uviedol. Sulík sa ešte chce stretnúť s majiteľom Slovnaftu, aj preto veto neuplatnil. Šéf SaS sa chce uistiť, čo sa stane s peniazmi.

Aktualizované 13:46 Matovič na sociálnej sieti uviedol, že rokovania o protiinflačnom balíku sú náročné. Naznačil však, že by mohol prejsť, či aj s podporou SaS, to zatiaľ nie je jasné.

 

Ak sa viete modliť, modlite sa. Ak viete len držať palce. Držte. Rokovania sú veľmi veľmi ťažké, ale keď to ustojíme, rodiny s deťmi tento zápas vyhrajú. ✌️

Posted by Igor Matovic on Wednesday, May 18, 2022

Aktualizované 13:36 Daňové príjmy samospráv budú rásť naďalej, opatrenia ich neohrozia

Pre opatrenia na pomoc rodinám nebudú mať samosprávy nižšie príjmy, naopak, príjmy miest a obcí budú rásť v tomto roku nad úroveň rozpočtov a rovnako porastú aj v nasledujúcich rokoch. Po utorkovom rokovaní so zástupcami miest, obcí a vyšších územných celkov to konštatuje rezort financií.

"Aj po prijatí opatrení na pomoc rodinám budú ich príjmy z dane z príjmov fyzických osôb vyššie oproti pôvodne rozpočtovaným 3,442 miliardy eur, pričom vzrastú na 3,531 miliardy eur," vyčíslil rezort financií. Zvyšovať sa budú aj v budúcnosti, a to na 3,584 miliardy eur v roku 2023, na 3,605 miliardy eur v roku 2024 a na 3,872 miliardy eur v roku 2025. Ministerstvo financií pritom vychádza z aktuálnej makroekonomickej a daňovej prognózy.

13:18 Vláda schválila zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy

Rafinéria Slovnaft by mala platiť mimoriadnu daň z cenovej výhody, ktorú jej prináša spracovanie ruskej ropy. Tá je v posledných mesiacoch výrazne lacnejšia ako ropa typu Brent a štát túto výhodu využije na dodatočný príjem do štátneho rozpočtu. Vyplýva to z materiálu návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou, ktorý v stredu schválila vláda.

Kabinet Eduarda Hegera zároveň požiadal parlament o zrýchlené legislatívne konanie. "Predkladaným návrhom dochádza k zavedeniu dane z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou," uviedlo ministerstvo financií v predkladacej správe k schválenému materiálu. Daň sa bude rátať ako súčin množstva ropy s pôvodom v Ruskej federácii v bareloch obstaranej daňovníkom v príslušnom zdaňovacom období a rozdielu medzi referenčnou cenou a priemernou cenou obstarania zníženého o päť USD (4,74 eura).

Zdaňovacím obdobím bude kalendárny mesiac a sadzba dane bude vo výške 30 %. Návrh zákona ráta s jeho účinnosťou od začiatku júna tohto roka a platnosť sa skončí decembrom 2024. Pokiaľ bude rozdiel medzi cenami ropy menší ako päť USD počas troch mesiacov nasledujúcich po sebe, platnosť zákona sa skončí v tomto treťom kalendárnom mesiaci.

Aktualizované 13:06 Neevidujeme prekročenie ani narušenie vzdušného priestoru SR

Slovenská republika neeviduje prekročenie ani narušenie svojho vzdušného priestoru, uviedol minister Naď. Výhrady Turecka k členstvu Fínska a Švédska v NATO ministra neprekvapili. "Myslím si, že to bude relatívne bezproblémový proces a s Tureckom sa tak ako vždy doteraz bude dať dohodnúť," skonštatoval.

Aktualizované 12:34 Minister obrany Jaroslav Naď uviedol, že atmosféra na vláde je dobrá a pracovná. "Na začiatku boli pozície oveľa rozdielnejšie, ako sú teraz. Keď minister financií jasne deklaroval, o čo v návrhu ide, tak viacerí pochopili, že ide o racionálne konanie, ktoré môže byť reflektovaním záujmov SR," uviedol s tým, že sa rozprávajú len o benzíne. Na rokovanie vlády boli predložené dva návrhy - o benzíne a daňovom bonuse.

Na vláde je dobrá a pracovná atmosféra: Minister financií jasne deklaroval, o čo v návrhu ide, viacerí pochopili, že je to racionálne konanie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:20 Branislav Gröhling sa k téme poukážok vyjadril aj na sociálnej sieti.

 

400 MILIÓNOV EUR NA KRÚŽKY SA NAŠLO. ALE TO, ŽE NAŠE DETI NEMÁ KTO UČIŤ MATEMATIKU, MF NEZAUJÍMA. #logika

Posted by Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny on Wednesday, May 18, 2022

Aktualizované 11:40 Vláda schválila jednorázový prídavok na dieťa

Prídavok na dieťa sa za mesiac máj jednorazovo zvýši na sumu 100 eur. Cieľom je pomôcť rodinám s nezaopatrenými deťmi pri prudkom náraste cien. Za mesiac máj 2022 sa prídavok na dieťa jednorazovo zvýši o sumu 74,12 eura. Vyplatený bude v júni v celkovej sume 100 eur. Opatrenie je podľa rezortu práce reakciou na zvýšenú mieru inflácie, ktorá bola spôsobená ekonomickými dôsledkami pandémie ochorenia COVID-19. Jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa sa bude týkať 1,12 milióna nezaopatrených detí. Toto opatrenie bude mať podľa materiálu rezortu práce vplyv na výdavky verejnej správy vo výške približne 83 miliónov eur.

Aktualizované 11:23 Ministerstvo financií zaslalo počas rokovania vlády stanovisko k návrhu, ktorý včera predstavila SaS

"Ministerstvo financií SR odhaduje, že vplyv na rozpočet týchto opatrení bude na úrovni takmer 900 miliónov eur ročne. Zvýšením životného minima a následným rastom nezdaniteľnej časti základu dane odhadujeme dopad na úrovni 536 miliónov eur ročne. Vplyv na rozpočet príspevku na bývanie by bol podľa Inštitútu finančnej politiky na úrovni 222 miliónov eur ročne. Ostatné opatrenia by štát stáli 95 miliónov eur ročne. 

MFSR týmto potvrdzuje dáta uvedené Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré prezentovalo pred dnešným rokovaním vlády. Mierny rozdiel v kvantifikácii MF SR a MPSVaR môže prameniť z neexistencie legislatívneho návrhu a v nejasnostiach predložených dát, kde analytické jednotky museli pracovať len s predpokladmi."

Aktualizované 11:05 "Oni všetko vetujú. Všetky dane, ktoré by mali vziať peniaze oligarchom a zbohatlíkom, všetko vetujú. Teraz sa ukazuje, kto za koho kope. Tri strany v koalícii tu kopú za rodiny a jedna strana tu kope za zbohatlíkov a v prípade Slovnaftu chce dobrovoľne, aby sme zaplatili 300 miliónov Maďarsku. Tomu sa v našej Ústave hovorí vlastizrada," povedal Matovič. Kritizuje, že Sulík nechodí pravidelne na koaličné rady a keď príde, je tam 15 minút a povie, že hovoria blbosti.

Aktualizované 10:57 Alternatívou k zavedeniu navrhovanej mimoriadnej dane z rozdielu medzi cenami na Slovensku spracovanej ruskej ropy a ropy typu Brent, je zavedenie cenovej regulácie na motorové palivá, O návrhu na zavedenie novej dane pre rafinériu Slovnaft by mala rokovať vláda, koaličná SaS však podľa jej predsedu a ministra hospodárstva Richarda Sulíka plánuje návrh vetovať.

AKTUÁLNE Vláda schválila mimoriadnu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"Ak to Sulík chce vetovať a ostatní koaliční partneri povedia, že si necháme iba tak utiecť 300 miliónov zo štátneho rozpočtu, lebo Sulík chce chrániť majiteľov Slovnaftu z Maďarska, tak v tom prípade my na ministerstve financií (MF) spustíme reguláciu v duchu ako v Maďarsku," povedal Matovič.

Aktualizované 10:49 Podľa tohto zákona bude podľa ministra školstva môcť ktokoľvek učiť deti po škole čokoľvek. "A štát to bude financovať, keďže tam nie sú žiadne kritériá, kvalitatívne podmienky atď.," uviedol Gröhling. Skonštatoval, že pre voľnočasové poukazy bude potrebných 486 ďalších zamestnancov na ministerstve financií. Ďalej je vyčlenených 9,2 milióna eur na technickú realizáciu poukazov. "On bohapusto klamal," reagoval Matovič. "Myslím, že sa vyvršujú na deťoch a rodinách len preto, lebo návrh predložil Matovič," dodal. 

SaS bude vetovať všetky daňové návrhy: Dohoda so Slovnaftom neexistuje, voľnočasové poukážky sa nedajú realizovať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:45 Pokiaľ vláda neschváli daň z ropy, zavedie MF cenovú reguláciu

Aktualizované 10:36 "Ak sa nedohodneme inak a ak bude platiť veto SaS, ja veto rešpektujem," odpovedala Remišová na to, či v prípade veta nebude hlasovať za protiinflačnú pomoc.

Remišová bude rešpektovať veto strany SaS, ak sa nedohodnú inak: Je čas, aby sa upratali všetci (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:20 Krajniak konštatoval, že keď dá niekto veto, tak to platí. Prípad Slovnaftu je však podľa neho iný. Podotkol, že tento návrh má "zastropovať" ceny benzínov na úroveň spodnej tretiny cien v Európskej únii. "Súčasťou toho by bola garancia, že ľudia na Slovensku nebudú mať ceny benzínu vyššie, ako, dajme tomu, že je v priemere tá jedna tretina najnižších cien a súčasne by to bol značný príjem pre štátny rozpočet, ktorý sa dá použiť na pomoc ľuďom. Takže je otázne, či na toto sa dá dať veto, keďže je to vlastne po dohode s tým subjektom, ktorého sa to týka," poznamenal.

Minister práce Krajniak k protiinflačnej pomoci: To, čo SaS predstavila, je nekrytých 900 miliónov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:06 Voľňočasové poukážky sa nepozdávajú ani ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi. Uviedol, že by bolo potrebné meniť ďalších osem zákonov. "Je to hrubosť, znásilnenie legislatívneho procesu," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Dopady návrhov sú podľa nej neakceptovateľné. "Mňa ako ministra vyrušuje spôsob vládnutia," uviedol šéf diplomacie Ivan Korčok.

Aktualizvoané 10:04 "Budeme vetovať nové dane, budeme vetovať navýšenie daní, to je pre nás červená čiara, pretože to sme voličom sľúbili. Vetujeme všetky daňové návrhy," uviedol Richard Sulík. Žiadna dohoda podľa neho neexistuje, keďže Slovnaft má vlastnú cenotvorbu a nevie zaručiť zastropovanie cien. Návrh videl včera večer a nestihol si ho preštudovať celý.

VIDEO Matovič priblížil protiinflačný balík: My si ho presadíme tak či tak, SaS nemôže povaliť ďalšiu vládu

Matovič priblížil protiinflačný balík: My si ho presadíme tak či tak, SaS nemôže povaliť ďalšiu vládu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:03 "Vieme si predstaviť, že podporíme časť toho, čo navrhuje SaS," uviedla ministerka investícií Veronika Remišová. Veto SaS bude rešpektovať. "Dobré vzťahy robia dobrých partnerov, aj keď s tým nesúhlasím, budem to rešpektovať." Remišová dodala, že treba nájsť kompromis, lebo sa nedá fungovať tak, že sa tri mesiace nevedia dohodnúť. "Je čas, aby sa upratali všetci," dodala. 

Aktualizované 9:37 Podľa ministra práce Milana Krajniaka je v Sulíkovom návrhu protiinflačnej pomoci nekrytých 900 miliónov eur. Krajniak si Sulíkov návrh dal prepočítať. Sme rodina zároveň nemá problém s navrhovaným zdanením ruskej ropy. "Vecný návrh sme videli skôr, nemáme s tým problém," uviedol.

AKTUÁLNE Vláda schválila mimoriadnu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na protiinflačnej pomoci sa koalícia nedohodla

Matovič opakovane avizoval, že na vládu predloží aj ďalšie opatrenia, zamerané na podporu rodín s deťmi. Plánuje zvýšiť detské prídavky, daňový bonus na dieťa a zaviesť podporu služieb pre deti, tzv. krúžkovné. S týmto plánom nesúhlasí koaličná SaS, ktorá kritizuje, že opatrenia budú drahé a majú byť financované zvyšovaním daní či znížením budúcich príjmov samospráv.

 

10 PREPOČTOV NOVEJ PODPORY RODÍN - pozrite si svoj👍 Ahojte, chcem všetkých z Vás, ktorí chcete pomôcť rodinám, poprosiť...

Posted by Igor Matovic on Sunday, May 15, 2022

Okrem toho sa má za máj jednorázovo zvýšiť aj prídavok na dieťa na sumu 100 eur, na čom bola dohoda už minulý týždeň. Počíta s tým nariadenie z dielne ministerstva práce, ktoré má v stredu prerokovať vláda. Cieľom je pomôcť rodinám s nezaopatrenými deťmi pri prudkom náraste cien. Na tomto návrhu vo vládnej koalícii panuje zhoda.

SaS plánuje vetovať aj zdanenie lacnejšej ruskej ropy, je proti zavedeniu novej dane

Minister financií predloží na vládu aj návrh zákona, ktorým sa zdaní rozdiel v cenách medzi lacnejšou ruskou ropou a ropou typu Brent. Sadzba dane bude 30 % z určeného rozdielu cien a bude platiť na všetku ruskú ropu spracovanú na Slovensku. Matovič to oznámil na utorkovej tlačovej konferencii. "Zavedieme mimoriadnu daň z výhody pri nákupe ruskej ropy, ktorá sa použije na spracovanie na Slovensku," povedal Matovič.

VIDEO Matovič predloží návrh na zdanenie lacnejšej ruskej ropy

Matovič predloží návrh na zdanenie lacnejšej ruskej ropy (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Minister spresnil, že ruská ropa bola v minulosti štandardne o päť USD (4,797 eura) lacnejšia na barel (159 litrov), ako ropa typu Brent, no v súčasnosti je cena ruskej ropy nižšia až o 30 USD. Prvých päť USD rozdielu sa podľa ministra nebude zdaňovať, ostatný rozdiel zaťaží štát daňou vo výške 30 %. Do štátneho rozpočtu by podľa Matoviča malo pritiecť z tejto dane ročne okolo 300 miliónov eur, ktoré chce použiť na vykrytie nákladov protiinflačného balíčka.

Minister je presvedčený, že Slovnaft pre toto mimoriadne zdanenie ceny motorových palív nezvýši a neočakáva ani odpor koaličných strán pri schvaľovaní zákona. Zákon by chcel poslať do parlamentu spolu so žiadosťou o zrýchlené legislatívne konanie. SaS s návrhom nesúhlasí a rovno oznámila, že návrh bude vetovať. Sulík zdôraznil, že strana je zásadne proti akejkoľvek novej dani. "Tento návrh ministra financií sme nemohli doteraz vetovať, pretože sme sa o novej dani dozvedeli až z tlačovej besedy. Veto si však uplatníme, pretože táto daň s istotou povedie k vyšším cenám benzínu a nafty," uviedol v reakcii na zverejnený návrh Sulík. SaS zopakovala, že pokiaľ Matovič predloží na vládu návrhy na zvyšovanie daní, bude to považovať za porušenie koaličnej zmluvy.

Na zámer zavedenia novej dane zareagovala aj rafinéria Slovnaft. Hovorca spoločnosti Anton Molnár zdôraznil, že Slovnaft bude aj naďalej uplatňovať svoju cenotvorbu na základe trhových princípov, na základe vývoja na medzinárodných, ako aj lokálnych trhoch v súlade s princípmi hospodárskej súťaže. "Budeme postupovať tak, aby konkurenčné prostredie na trhu s palivami bolo na Slovensku naďalej zachované. To znamená, aby voľný obchod s motorovými palivami mohol prúdiť smerom na Slovensko, ale aj zo Slovenska," uviedol Molnár.

Viac o téme: Protiinflačný balíkIgor MatovičRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu