Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Premiér o záveroch analýzy k POVINNÉMU očkovaniu: Je to možné! Zaviesť sa dá štyrmi spôsobmi

Eduard Heger Zobraziť galériu (6)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Povinné očkovanie na ochorenie COVID-19 sa zrejme zavedie až vtedy, ak sa objaví nový koronavírusový variant, ktorý by dostával ľudí do nemocníc. Slovensko je momentálne v stúpajúcej vlne omikronu a očakáva sa, akým spôsobom sa prejaví v nemocniciach.

Pred rokovaním vlády to uviedol premiér Eduard Heger. Povinné očkovanie je podľa analýzy rezortov spravodlivosti a zdravotníctva na Slovensku možné zaviesť.


Rokovanie VLÁDY: Riešiť sa bude Ukrajina aj vlna OMIKRON! Lengvarský by mal predstaviť detaily


Premiér Heger k povinnému očkovaniu: Zaviesť ho môžeme štyrmi spôsobmi, vývoj na Ukrajine je znepokojivý (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Povinné očkovanie je legitímnym nástrojom štátu

Premiér sa k záverom analýzy k zavedeniu povinného očkovania vyjadril pred začiatkom rokovania vlády. "Povinné očkovanie proti COVIDU je legitímnym nástrojom štátu s cieľom ochrany verejného zdravia. V analýze sa jasne uvádza, že vakcíny sú bezpečné, zabraňujú šíreniu ochorenia, znožujú riziko hospitalizácie a následného úmrtia. Benefity vakcinácie sú preukázateľné," povedal.

Premiér o záveroch analýzy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Štyri spôsoby, ako ho zaviesť

Povinné očkovanie sa dá podľa premiéra zaviesť štyrmi spôsobmi:

- novelizáciou vyhlášky ministerstva zdravotníctva (č. 585 z roku 2008).
- novelizáciou vyhlášky ÚVZ SR alebo RÚVZ SR
- novelizáciou zákona o ochrane verejného zdravia
- zavedením samostatného zákona.

Premiér o záveroch analýzy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vlna omikron prudko stúpa

"Dnes sme v prudko stúpajúcej vlne omikron a čakáme, ako sa prejaví v nemocniciach. Zatiaľ nemáme dostatočné dáta a musíme počkať na odznenie vlny. Variant sa šíri veľmi rýchlo, čo vidíme aj dnes v rekordnom počte pozitívnych testov," povedal premiér. Dnes pribudlo takmer 14-tisíc pozitívnych prípadov.

Premiér o záveroch analýzy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poznamenal, že povinné očkovanie začal riešiť v čase, keď na Slovensku "silno úradoval" variant delta a nemocnice zaplňovali ľudia vo veku 60+. Slovensko zatiaľ nemá dostatočné dáta v súvislosti so zaplňovaní nemocníc pri variante omikron. "Ak sa opäť objaví variant, ktorý by mohol ľudí dostať opäť do nemocníc, vtedy môžeme uvažovať o povinnom očkovaní," uviedol.

Dôležité bude vyhodnocovanie dát

Poukazuje, že omikron sa šíri rýchlo a u nezaočkovaných je o 25 percent nižšie riziko hospitalizácie. "U náš je však zaočkovanosť nízka, preto nad tým nemôžeme mávnuť rukou," uviedol. Dôležité podľa premiéra bude sledovanie a vyhodnocovanie dát v súvislosti s omikronom.

Heger deklaroval, že analýzu o povinnom očkovaní vláda zverejní. V zmysle schváleného uznesenia vlády sa mala zaoberať možnosťami zavedenia povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 a možnosti obmedzenia úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť poskytnutú osobe, ktorá sa rozhodla dobrovoľne sa nezaočkovať.

Minister Lengvarský nepovažuje za vhodné tlačiť ľudí do povinného očkovania

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) nepovažuje v čase silnejúceho variantu omikron za vhodné ani rozumné tlačiť ľudí do povinného očkovania. Počkať si chce na odznenie variantu medzi nakazenými a na následný vývoj. "Keď však bude treba, preberiem povinné očkovanie na svoje plecia," dodal po rokovaní vlády minister.

Premiér o záveroch analýzy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zo zverejnenej analýzy vyplýva, že inštitút povinného očkovania je legitímnym nástrojom štátu, ktorý vedie k ochrane verejného zdravia. Opatrenie je však možné aplikovať, len ak to bude primerané a účelné. Pozitíva povinného očkovania podľa analýzy prevažujú nad negatívami. Povinnosť sa podľa dokumentu nemá týkať tých, ktorí sa nemôžu dať očkovať zo zdravotných dôvodov, a tých, ktorí nemajú dostatočnú imunitu. "Takéto osoby nie sú rizikom pre verejné zdravie a prevažuje tu individuálna ochrana ich zdravia a telesnej integrity," vysvetľuje sa v analýze.

Právna úprava by musela riešiť otýzky odškodňovania či slobodu výberu vakcíny

Právna úprava povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 by musela tiež podľa analýzy riešiť otázky odškodňovania či slobodu výberu vakcíny. Pri otázke možnosti obmedzenia úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť poskytnutú osobe, ktorá sa rozhodla dobrovoľne sa nezaočkovať, analýza konštatuje, že výška a podmienky prípadnej finančnej spoluúčasti na liečbe ochorenia COVID-19 by mali byť nastavené tak, aby nedošlo k odopretiu zdravotnej starostlivosti pre neočkovaných a bez prekonania ochorenia.

"Za ústavne udržateľnú by tak bolo možné považovať kombináciu percentuálneho určenia sadzby spoluúčasti so súčasným určením maximálnej výšky spoluúčasti napríklad pod hranicou životného minima pre jednu dospelú osobu," navrhuje sa v analýze.

Analýza k povinnému očkovaniu bude zverejnená, tvrdí šéfka justície

Právna analýza k povinnému očkovaniu bude zverejnená. Je to teoretický dokument a ak sa vláda rozhodne, že o povinnom očkovaní bude uvažovať, bude potrebné urobiť aktualizačnú analýzu. Vyplýva to z vyjadrení ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej po stredajšom rokovaní vlády.

VIDEO Analýza k povinnému očkovaniu bude zverejnená, uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková

Analýza k povinnému očkovaniu bude zverejnená, uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Analýza bude zverejnená. Myslím, že sa v nej dozviete všetko," reagovala Kolíková na otázky novinárov s tým, že základnou otázkou analýzy bol súlad s Ústavou SR pri úvahách o povinnom očkovaní a v akých konkrétnych prípadoch a či možno hovoriť o špecifických skupinách osôb, s ohľadom na ich osobitnú zraniteľnosť i vek.

Vysvetlila, že táto analýza pojednáva o možnosti očkovania a konštatuje, že ústavnoprávne to možné je. Podotkla, že pandemická situácia sa mení a vyvíja, a to aj vzhľadom na nový variant vírusu omikron. "Situácia sa mení. V tom momente, keď by vláda o tom uvažovala, bude musieť urobiť aktualizačnú analýzu na základe kritérií, ktoré tam sú," povedala. Dodala, že "test ústavnosti" je v analýze presne popísaný.

Viac o téme: AnalýzaSlovenskoKoronavírusPovinné očkovanieEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu