Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prečo sa beta variant nepresadil ako iné mutácie? Vedci prišli so zaujímavými skutočnosťami: TOTO sú hlavné dôvody!

Koronavírus v Poľsku Zobraziť galériu (5)
Koronavírus v Poľsku (Zdroj: TASR/AP )

BRATISLAVA – Prečo delta a omikron vlny sú také silné, ale beta, ktorá zúrila minulý rok, taký rozsah nemala? Doteraz zrejme na tento problém nik nemal odpoveď, ale to už minulosťou. Vedci totiž zistili, čo je dôvodom neschopnosti beta variantu presadiť sa tak, aby spôsobil problémy. K celej veci sa vyjadril aj Peter Lednický, ktorý šéfuje laboratóriám Unilabs Alpha Medical.

Situácia s koronavírusom a variantom omikron sa na Slovensku začína drasticky zhoršovať a denne laboratória odhalia tisícky nových prípadov. Pre zhoršujúcu sa situáciu po dlhom čase opäť zasadá aj Ústredný krízový štáb.

Archívne VIDEO Na Slovensku sa začína vlna OMIKRON, variant už u nás zrejme dominuje: Pred nemocnicami vzniknú tzv. triážne stany, kde budú pacientov deliť

Na Slovensku sa začína vlna OMIKRON, variant už u nás zrejme dominuje: Pred nemocnicami vzniknú tzv. triážne stany, kde budú pacientov deliť (Zdroj: Topky/Vlad Anjel)

Variant omikron však v súčasnosti vzbudzuje záujem v takmer všetkých krajinách sveta, kde spôsobuje doslova vlnu tsunami a robí problémy. A to najmä pre jeho schopnosť prelomiť imunitu hostiteľa - či už z dôvodu prekonania alebo očkovania. Problém tohto rozsahu tu je po prvýkrát, aj keď sa už objavil variant, ktorý rovnako dokázal prelomiť imunitu hostiteľa. Nie však tak, ako omikron. Ide pritom o variant beta.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Prišli na to?

Ten bol známy tým, že ako prvý variant začal ľudí strašiť svojou možnou odolnosťou voči vakcínam a prekonaniu. Napriek tomu sa mu nepodarilo poriadne presadiť a spôsobiť obrovskú vlnu. V jednej štúdií však viacerí významní vedci však zrejme prišli na koreň problému, prečo sa tak nestalo. 

Údajne je problém celkom jednoduchý - kým variant omikron nosí v sebe množstvo mutácii, vďaka ktorým nedokážu imunitné bunky rozoznať potenciálne nebezpečenstvo - v tomto prípade vírusové častice. Variant beta však fungoval na inom princípe - podľa vedcov nemal schopnosť úplne obísť imunitné bunky, dokázal ich iba oslabiť.

Prečo sa beta variant
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Covariants.org)

Bude z neho len chrípka?

Na tieto slová sa pozrel aj šéf slovenských laboratórií Unilabs Alpha medical Peter Lednický. Podľa jeho slov sa prvé mutácie vyznačovali vyššou nákazlivosťou a tým aj vyšším reprodukčným číslom, ktoré však už v súčasnosti stráca svoj význam. Nejde totiž o hlavnú výhodu nových mutácií, ktoré v súčasnosti pustošia svet - teda varianty delta a omikron.

"Rýchlosť šírenia bola zjavnou selekčnou výhodou v prvých vlnách pandémie, v imunologicky naivnej populácii. Dôležité bolo čo najrýchlejšie preskočiť z človeka na človeka. Preto sa predchádzajúce úspešné mutácie Alpha a Delta odlišovali hlavne vyššou nákazlivosťou, kým Beta, odlišujúca sa hlavne schopnosťou obchádzať imunitnú ochranu, sa nepresadila," upozornil Lednický. 

Následne poukázal na slová vedcov - a teda, že aktuálne varianty sa vyznačujú najmä rovnakou schopnosťou, ako mal variant Beta, ale oveľa silnejšou - a to prekonaním imunity po očkovaní a prekonaní. Práve obchádzanie imunity spolu s vysokou infekčnosťou je v súčasnosti hlavným dôvodom masívneho šírenia vírusu - môže sa totiž šíriť aj na tých ľudí, ktorí už imunitu voči koronavírusu mali a mysleli si, že sú chránení. 

"Je zrejme potrebné do budúcna počítať s tým, že každá nová úspešná mutácia, bude vynikať práve v schopnosti obchádzať vybudovanú imunitnú ochranu. Teda niečo podobné ako u chrípky," uviedol Lednický. 

Prečo sa beta variant
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Možné scenáre

Vedci rovnako predpovedajú, ako sa môže pandémia koronavírusu vyvíjať - majú štyri rôzne scenáre. Prvý sa možnosti, že koronavírus sa bude podobať osýpkam a budú ho šíriť najmä neimunizované deti. Druhou možnosťou je to, že sa bude podobať rotavírusu - ten mnohí z nás už prekonali, keď sme boli deti a získali sme voči nemu imunitu. Tá však postupne slabne a môžeme sa ním opäť nakaziť, avšak s miernymi príznakmi. Okrem toho, rotavírus pravidelne mutuje a aj to spôsobuje problémy.

Podľa Andrewa Rambauta, evolučného biológa Edinburghskej univerzity, sa v prípade, ak sa vírus vydá touto cestou, prakticky stane detským vírusom. Rovnako môže ísť cestou chrípky - a to alebo bude mutovať takým spôsobom, že predchádzajúce prekonanie vírusu či očkovanie nezabráni opätovnému nakazeniu, ako v prípade chrípky typu A, alebo sa vydá cestou chrípky typu B, ktorá postihuje najmä deti s oveľa slabšou imunitou, ako majú dospelí. 

Prečo sa beta variant
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

"Je možné, že budúcnosť SARS-CoV-2 je stále v ľudských rukách. Očkovanie čo najväčšieho počtu ľudí, kým sú očkovania stále vysoko účinné, by mohlo zabrániť vírusu odomknúť zmeny, ktoré poháňajú novú vlnu. Vírus môže ísť viacerými smermi," uzavrel Rambaut.

Viac o téme: ProblémyLaboratóriumPeter LednickýOmikronUnilabs Alpha MedicalBeta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu