Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Štát sa pripravuje na OMIKRON: Bude prudký a krátky, zasiahne veľa sektorov! Dôležité sú ŠTYRI zásady

Vladimír Lengvarský a Roman Mikulec Zobraziť galériu (17)
Vladimír Lengvarský a Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Rezort vnútra včera oznámil, že sa bude konať rokovanie Ústredného krízového štábu. Dôvodom je situácia okolo vlny omikron, ktorá už u nás začala. Badať to na zhoršení situácie v okresoch, preventívne opatrenia prijala vláda vo forme nového COVID manuálu už 19. januára. Zároveň sa skrátila aj karanténa. Z krízového štábu sa nakoniec vykľula koordinačná porada, detaily budú známe na zajtrajšom rokovaní vlády.


VIDEO Vyhlásenie ministrov Mikulca a Lengvarského po rokovaní krízového štábu

Omikron bude prudký a krátky: Zasiahne mnoho sektorov! Lengvarský upozorňuje na štyri hlavné zásady (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 18:47 Lengvarský vyzval ľudí, aby dodržiavali opatrenia a používali respirátor. "Verím, že to zvládneme tak, aby dopady nielen na zdravotníctvo, ale aj na celý chod štátu boli minimálne," povedal Lengvarský.

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 18:42 Ostatné informácie a detaily priblížia po zajtrajšom rokovaní vlády. 

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 18:39 Minister zdravitníctva uviedol, že všetky rezorty si plnia svoje povinnosti. "Všetci sú dostatočne informovaní o tom, že omikron bude krátky, prudký a zasiahne veľa sektorov," uviedol Lengvarský, ktorý zároveň informoval o štyroch základných veciach, ktoré zabránia šíreniu omikronu:

- maximálne možné testovanie,
- obmedzenie kontaktov,
- maximálne možná práca z domu,
- očkovanie. 

Aktualizované 18:37 Mikulec uviedol, že šlo o koordinačné stretnutie, nie rokovanie krízového štábu, ako to včera v pozvánke uviedli. "Mnohé krajiny už majú vlnu omikronu za sebou, prípadne sú popredu o niekoľko týždňov. Cieľom bolo, aby sme sa oboznámili s tým, ako sme pripravení na ďalší vývoj," uviedol Mikulec.

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 18:14 Rokovanie prebieha niečo vyše hodiny a o malú chvíľu by malo skončiť. Na rokovaní je aj minister zdravotníctva a niekoľko štátnych tajomníkov. 

Aktualizované 17:06 O sprísňovaní opatrení je predčasné hovoriť. Najprv si idú vypočuť to, s čím prišiel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Máme pripravené scenáre tak, že keby nám ľudia ostali doma, aby sme vedeli riešiť situáciu v polícii alebo hasičskom zbore," uviedol rezort vnútra s tým, že debatovať by sa malo aj o možnom skrátení karantény pre zaočkovaných.

Krízový štáb zvolal minister zdravotníctva, témou bude omikron a vývoj situácie, uviedol minister vnútra Mikulec (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 17:04 "ÚKŠ sme zvolali na základe požiadavky ministra zdravotníctva. Témou je omikron," povedal Mikulec pred začiatkom krízového štábu s tým, že zaoberať sa budú viacerými vecami. "Konkrétne ide o veľa vecí, ako sa vyvíja omikron, čo ďalej, aké sú zodpovednosti jednotlivých rezortov alebo čo treba ďalej robiť," uviedol.

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 16:53 Na rokovanie dorazil minister vnútra Roman Mikulec. Najprv sa musel ísť otestovať. 

Mikulec sa pred zasadnutím krízového štábu išiel otestovať (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 16:52 Aj preto sa na Slovensku skracuje karanténa. "Veľké výpadky personálu obzvlášť v prípade kritickej infraštruktúry, vrátane zdravotníctva, by na Slovensku neúnosne zvýšili tlak na zvyšných zamestnancov," skonštatoval Úrad verejného zdravotníctva. 

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)

"Skrátenie izolácie pozitívnych osôb a karantény úzkych kontaktov je medzirezortným kompromisom, ktorý zohľadňuje ochranu ľudského zdravia a života a spoločensko-ekonomické fungovanie štátu. Kratšia izolácia pozitívnych osôb a karanténa úzkych kontaktov má riešiť praktické následky rýchleho šírenia variantu omikron a neznamená, že osoby infikované alebo v karanténe už nepredstavujú žiadne riziko z pohľadu ďalšieho šírenia nákazy," dodáva úrad. 

Aktualizované 16:50 Rokovanie Ústredného krízového štábu sa má začať o piatej. Témou bude aktuálna pandemická situácia a nástup nového variantu koronavírusu omikron. V krajinách, v ktorých sa stal variant omikron v uplynulých týždňoch dominantným, totiž došlo k prudkému a významnému nárastu počtu osôb pozitívnych na COVID-19, ktorý mal za následok masívne výpadky pracovnej sily naprieč odvetviami.

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)

COVID manuál

Nový tzv. COVID manuál platí na Slovensku od 19. januára. Vláda sa spoločne s konzíliom zatiaľ rozhodli nevrátiť sa k pôvodnému COVID automatu, ktorý určoval podmienky pre jednotlivé okresy. Dôvodom je fakt, že variant omikron sa šíri veľmi rýchlo, je zatiaľ najviac infekčný a automat by nestihla reagovať na zmeny dostatočne rýchlo. V rámci manuálu sa tak zaviedli štyri režimy. Tri z nich poznáme už dlhšiu dobu, ide o režim "základ", "OTP" a "OP".

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)

Novinkou je režim "OP+", ktorý platí v niektorých typoch služieb a prevádzok a takisto pre vysokorizikové hromadné podujatia. Pre hromadné podujatia platí zvláštny režim a delia sa na tri druhy podľa rizikovosti. Väčšina podujatí si môže medzi režimami vybrať, na základe režimu potom uplatnia pravidlá. Vysokorizikové podujatia však môžu fungovať len v tom najprísnejšom režime. Upraviť sa muselo niekoľko vyhlášok, o ktorých informoval ÚVZ SR. 

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)

Skrátenie karantény

Novinkou, ktorá platí od dnešného dňa, je skrátenie karantény. K tomuto kroku pristúpili odborníci, a uvítali ho aj viacerí vládni predstavitelia, takisto kvôli novému variantu. Keďže sa omikron šíri rýchlo, môže spôsobiť obrovské výpadky medzi zamestnancami v jednotlivých odvetviach, čo by mohlo spôsobiť ich nefunkčnosť. Problém zrejme nastane v zdravotníctve, školstve, ale napríklad aj v gastre a iných prevádzkam, ktorých zamestnanci a zamestnávatelia nemôžu vykonávať prácu z domu. Karanténa sa preto skráti. 

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)

Vysvetlenie pojmov
IZOLÁCIA = po doručení pozitívneho výsledku testu
KARANTÉNA = po úzkom kontakte s pozitívnou osobou

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že skrátenie izolácie a karantény je pragmatické, nie medicínske rozhodnutie. Ako príklad uvádza MZ SR novú (pre-print) štúdiu na americkej NBA, ktorá u omikron prípadov ukázala, že viac ako polovica bola ešte infekčná 5 dní po prvom pozitívnom teste, 25 % na šiesty deň a 13 % na siedmy deň.

"Ide o snahu zachovať chod štátu a základných služieb v čase, kedy budú v karanténe končiť v jednom momente veľké počty zamestnancov nielen kritickej infraštruktúry, ale aj iných odvetví, ktoré sú dôležitou súčasťou každodenného života občanov (energetika, hromadná doprava, potravinárska výroba, preprava tovarov a podobne)," upozorňuje ÚVZ SR.

Najdôležitejšie zmeny oproti predchádzajúcim pravidlám

1. Dopĺňajú sa klinické príznaky COVID-19, pri výskyte ktorých je nutné izolovať sa od ostatných a kontaktovať ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup

Medzi klinické príznaky COVID-19 ÚVZ SR po novom zaraďuje:

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)

V izolácii musia po výskyte niektorého z vyššie uvedených klinických príznakov zostať všetky osoby. Teda osoby neočkované, osoby očkované a osoby po prekonaní COVID-19.

2. Skracuje sa dĺžka domácej izolácie pozitívnej osoby z 10 na 5 dní

Domáca izolácia bude trvať 5 dní od dátumu odobratia vzorky s pozitívnym výsledkom, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín u pozitívnej osoby nevyskytli príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť. Môžu to byť napríklad vysoká teplota alebo črevné a zažívacie problémy. ÚVZ SR však upozorňuje, že o tom, čo sú príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť, rozhoduje ošetrujúci lekár po individuálnom posúdení zdravotného stavu pacienta.

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)

Izolácia pozitívnej osoby sa týka aj tých, ktorí sú zaočkovaní alebo COVID-19 prekonali.

Po ukončení domácej izolácie musí osoba, ak je staršia ako 6 rokov, nosiť na verejnosti 5 dní respirátor FFP2, a to aj v exteriéri, ak je od inej osoby vzdialená viac ako 2 metre. Deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško.

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)

Ak sa počas posledných 24 hodín z času päťdňovej izolácie vyskytli u osoby klinické príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť, izoláciu ukončuje jej ošetrujúci lekár. 

3. Skracuje sa dĺžka domácej karantény úzkeho kontaktu

V prípade neočkovanej osoby a zaočkovanej osoby bez posilňujúcej dávky, ak od zaočkovania uplynulo viac ako 9 mesiacov:
- bude trvať 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín u osoby nevyskytli príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť, 
- vykonanie RT- PCR testu na 5. deň už nebude potrebné pri každom úzkom kontakte; o vykonaní testu na COVID-19 najskôr na piaty deň po úzkom kontakte rozhodne ošetrujúci lekár,
- po ukončení času karantény je osoba staršia ako 6 rokov povinná mať na verejnosti po obdobie 5 dní prekryté dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu a dodržiavať hygienu rúk; deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško,
- ak sa počas 5-dňovej karantény vyskytnú u osoby príznaky ochorenia, o ďalšom postupe rozhodne všeobecný lekár.

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)

V prípade očkovanej osoby s posilňujúcou dávkou, zaočkovanej osoby, ktorá bola zaočkovaná pred nie viac ako 9 mesiacmi a osoby, ktorá prekonala COVID-19 pred menej ako 180 dňami:

- ak očkované osoby, ktorým bola aplikovaná posilňujúca dávka, alebo boli zaočkované pred nie viac ako 9 mesiacmi, alebo ide o osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred menej ako 180 dňami, nemajú klinické príznaky, karanténa pre nich nie je povinná. Na verejnosti však musia mať prekryté dýchacie cesty  respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu po obdobie 7 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou (a to aj v prípade, ak sa od ostatných osôb v exteriéri nachádzajú viac ako 2 metre); deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško),
- tieto osoby však zostávajú v karanténe ak sa u nich vyskytol čo i len jeden z klinických príznakov COVID-19; ak ošetrujúci lekár posúdi u tejto osoby karanténu ako potrebnú, môže to byť pre zreteľahodné epidemiologické dôvody, ktorými sú napríklad dlhodobý úzky kontakt s pozitívnou osobou, ohrozenie imunodeficientnej osoby na pracovisku.

4. Mení sa definícia úzkeho kontaktu

Štát sa pripravuje na
Zobraziť galériu (17)

Obdobie úzkeho kontaktu sa počíta 2 dni pred odberom pozitívnej vzorky alebo od objavenia sa príznakov u pozitívnej osoby, ktorá je blízkym kontaktom.

5. Kto sa bude po novom považovať za pozitívnu osobu

Za pozitívnu sa bude považovať osoba po doručení výsledkov RT-PCR, LAMP, antigénového testu, ako aj Point of care testu (PoCT) a rovnako aj osoba po domácom antigénovom teste, ktorý však musí posúdiť jej všeobecný lekár. (PoCT je podobne ako LAMP test rýchla metóda molekulárnej biológie, vykonáva sa napríklad v nemocniciach pred prijatím pacienta na hospitalizáciu, vyšetrenie alebo zákrok).

Pri antigénovom, LAMP, PoCT i samoteste nebude potrebná konfirmácia PCR testom. K tomuto kroku pristupujeme pre očakávaný vysoký nárast počtu pozitívnych osôb v jednom momente a s tým spojený nedostatok PCR testov, denných PCR testovacích kapacít a personálu v laboratóriách.

6. Fungovanie osôb v osobitnom režime v prípade pozitivity zostáva nezmenené

Podľa vyhlášky môžu počas pandémie pracovať aj pozitívni pracovníci v zdravotníckych zariadeniach a v zariadeniach sociálnych služieb bez klinických príznakov. Je to však možné iba  v prípade nedostatku týchto pracovníkov, ak je potrebné podať neodkladnú zdravotnú alebo sociálnu starostlivosť a nie je možné zabezpečiť iného pracovníka ani z okolitých zariadení. Presné podmienky určuje vyhláška v § 4, odsek 4.

Vyhláška tiež určuje možnosť pracovať pozitívnym pracovníkom kritickej infraštruktúry a ústavným činiteľom bez klinických príznakov, ak by ich neprítomnosť na pracovisku mohla vážne ohroziť zabezpečenie chodu kritickej infraštruktúry alebo ak je výkon ich práce nevyhnutný pri riešení mimoriadnych udalostí a úloh. Sú to pracovníci v energetike a tepelnej energetike, ústavní činitelia. Presné podmienky určuje vyhláška v § 4, odseky 5 a 6.

Viac o téme: KoronavírusRoman MikulecAktuálna situáciaÚstredný krízový štábCOVIDOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu