Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál na agrorezorte: Minister chcel ututlať kauzu! Výzva na okamžitú demisiu

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuel Vlčan
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuel Vlčan (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Strana Hlas-SD a predseda mimoparlamentného Maďarského fóra Zsolt Simon vyzývajú agroministra Samuela Vlčana (nominant OĽANO) na okamžitú demisiu. Podľa Hlasu-SD Vlčan osobne schválil systém vyplácania financií v kauze "Najdrahšie svine". Zároveň minister OĽANO žiadal, aby celý proces prebehol bez medializácie. Má to vyplývať z emailovej komunikácie členov vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú má Hlas–SD k dispozícii. Strana žiada o okamžité odstúpenie ministra.

"Pred dvoma týždňami som oslovil agrorezort so žiadosťou v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Chcel som vedieť, kto rozhodol o schválení vzorca vyplácania dvoch miliónov eur za zber údajov o sviniach na Slovensku. MPRV mi odmietlo údaje poskytnúť. Niekto na úrade sa však už na túto korupciu nemohol pozerať. Informácie, ktoré sme dostali, poukazujú na to, že nastavenie vzorca mal schváliť osobne minister OĽANO Vlčan. Zároveň o tejto ´podpore´ nechcel minister verejnosť informovať," uviedol nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a člen predsedníctva Hlasu–SD Róbert Puci.

V kauze "najdrahších svíň", v ktorej len štyrom percentám chovateľov ošípaných vyplatilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) dva milióny eur, pritom podľa Puciho agrorezort nebol schopný vysvetliť prakticky nič. Vďaka zvláštne a nelogicky nastavenému vzorcu dostala podľa kritikov firma rodiny štátneho tajomníka OĽANO Milana Kyseľa 4500 eur na každú zo šiestich svíň a 10.500 eur získal aj Augustín Polák, kandidát vo voľbách do NR SR za OĽANO.

"Hlas–SD na základe informácií, ktoré nám boli doručené, a ktoré zverejníme v utorok (25. 1.), žiada ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana z OĽANO, aby bezodkladne podal demisiu. Hlas–SD už zároveň pripravuje trestné oznámenie. Policajný prezident Štefan Hamran je totiž aj napriek výzvam a závažným podozreniam z korupcie a zneužitia právomoci verejného činiteľa pri kauze najdrahších svíň a ľudí z OĽANO hluchý a slepý," zdôraznil Puci.

Kritika aj od exministra

Na odchod z postu agroministra vyzýva Vlčana aj exminister pôdohospodárstva Simon. "Najnovšie sa na verejnosť dostala emailová komunikácia úradníkov ministerstva, z ktorej jasne vyplýva, že minister Vlčan o systéme poskytnutia podpôr vybraným vedel. Ako aj o tom, že celé sa to má realizovať bez veľkej medializácie a potichu. Celé sa to udialo s vedomím a posvätením ministra. Tu už nestačí odchod podriadených ministra Vlčana," povedal Simon.

Delenie dotácií "natajnáša" pre vybraných je podľa Simona korupcia najhrubšieho zrna o to viac, že sa to dialo "pod taktovkou" samotného ministra. "Vyzývam ministra Vlčana, aby sa okamžite vzdal svojej funkcie," podčiarkol Simon. Ak premiér Eduard Heger (OĽANO) nechce zakrývať prípady podobné kauze Dobytkár, mal by podľa neho začať bezodkladne konať.

Demisiu žiada aj KDH

e vážne podozrenie, že peniaze, ktoré mali ísť na účinný boj proti africkému moru ošípaných (AMO), skončili v rukách niekoľkých vyvolených. Ak sa potvrdí e-mailová komunikácia úradníkov na ministerstve pôdohospodárstva, minister Samuel Vlčan musí odstúpiť. Kresťanskodemokratické hnutie tým reaguje na uniknuté e-maily z agrorezortu, ktoré získal .týždeň. Hnutie tiež upozorňuje, že od ministra stále nedostalo objasnenie série nezrovnalostí, ktoré mu ku kauze "najdrahších ošípaných" adresovalo listom. 

Zverejnené e-maily poukazujú na to, že štátne dotácie na AMO boli cielene určené iba pre asi 100 chovateľov, pričom zvyšné tisíce fariem ani nevedeli, že sa o ne môžu uchádzať. Úradníci okolo ministra Vlčana mali najskôr tlmočiť potrebu informovať farmárov o možnosti čerpať dotácie "maximálne cez tlačovú správu". S tým, že potenciálnych žiadateľov a stavovské organizácie následne "osloví priamo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC)". Neskôr v komunikácii došlo k zmene a  úradníci tlmočili informáciu, že správa o dotáciách bude bez medializácie a NPPC hneď môže začať s cieleným oslovením farmárov.

"Kauza najdrahších ošípaných sa vyvíja presne opačne, ako by sa mala. Namiesto zodpovedania mnohých otáznikov sa objavujú ďalšie. Ak sú uniknuté e-maily pravdivé, nasledovať by mali iba dva kroky: okamžité odstúpenie ministra a dôsledné prešetrenie celej kauzy, vrátane personálneho auditu ministerstva. Nevysmievajme sa farmárom, ktorí idú z posledného a namiesto pomoci musia byť svedkami absurdných káuz," uviedol podpredseda KDH Marián Čaučík. 

Ako ďalej zdôrazňuje, ak sú e-maily pravdivé, nie je pravda, že ministerstvo oslovilo všetkých dotknutých farmárov, ako to pôvodne tvrdilo. Ide aj o jednu z nezrovnalostí, ktoré kresťanskí demokrati požadovali od ministra Vlčana písomne urýchlene objasniť. "Odpovede neprišli ani po týždni. Ani tá, prečo o vyplnení dotazníka nevedeli všetci chovatelia ošípaných, ale ani, prečo chýbal na webe ministerstva, na vyplnenie bolo iba 10 dní či koľko subjektov sa zapojilo. Záhadou tiež zostáva, prečo dostali firmy rozličnú odmenu a dodatok k 30-miliónovému kontraktu zverejnili až koncom novembra. Stále však nepoznáme ani celkové náklady na prieskum," približuje Čaučík. 

"Od začiatku upozorňujeme, že odstúpenie štátneho tajomníka Milana Kyseľa nestačí a že kauza nie je iba o ňom. Opakovane žiadame bezodkladne vyvodiť zodpovednosť a dôsledne dotiahnuť prešetrenie kauzy do konca. Ako vidíme, všetko nasvedčuje tomu, že ide o systémové zlyhanie, ktoré odkrýva množstvo otáznikov. Taký systém, pri ktorom sa národ má iba prizerať pochybnému prideľovaniu verejných peňazí, nesmieme tolerovať a treba urobiť všetko pre to, aby sa zlyhania odhalili a chyby do budúcna napravili," uzavrel podpredseda KDH Igor Janckulík

Viac o téme: DemisiaZsolt SimonSamuel VlčanHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu