Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Komunálne a regionálne voľby už poznajú svoj pravdepodobný termín: Musí ho však ešte potvrdiť Kollár

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa budú na jeseň konať prvýkrát v jeden termín. Podľa lehôt, ktoré stanovuje zákon, by sa mali konať 29. októbra.

Pri oboch typoch volieb zákon hovorí, že sa majú konať v posledných 14 dňoch ich volebného obdobia. "Volebné obdobie sa končí uplynutím štyroch, respektíve piatich rokov odo dňa vykonania volieb," uviedol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra. Voľby do orgánov samosprávy obcí sa naposledy konali 10. novembra 2018 a voľby do vyšších územných celkov 4. novembra 2017. Spoločný sobotný termín, ktorý pre obe voľby spĺňa podmienku dvoch týždňov, je 29. október. Termín vyhlási predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Komunálne a regionálne voľby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Voliči si budú na jeseň vo svojich samosprávach vyberať primátora mesta, respektíve starostu obce, a tiež poslancov mestských, respektíve obecných zastupiteľstiev. V prípade Bratislavy a Košíc budú vyberať aj starostov mestských častí a poslancov miestnych zastupiteľstiev. Zároveň budú Slováci voliť predsedov samosprávnych krajov a poslancov krajských zastupiteľstiev.

Infikovaní voliči by mohli mať špeciálnu prenosnú volebnú schránku

Pripravovaná volebná legislatíva by mala riešiť aj situáciu voličov nakazených novým koronavírusom. Podľa predsedu parlamentného ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka (OĽANO) sa diskutuje o tom, aby mali nakazení voliči, ktorí sú v domácej izolácii, k dispozícii špeciálnu prenosnú volebnú schránku. Vetrák je členom pracovnej skupiny, ktorá na pôde Ministerstva vnútra (MV) SR rieši zmenu volebných zákonov. Legislatíva by mala podľa Vetráka prísť do parlamentu v polovici roka.

"Predstava ministerstva vnútra, o ktorej ešte chceme diskutovať, je taká, že by sa umožnilo použitie prenosnej volebnej urny, ktorá by slúžila len pre tieto osoby. Bola by odlišná od volebnej urny, ktorá je už dnes zavedená pre imobilných pacientov," priblížil Vetrák problematiku voličov nakazených novým koronavírusom. "Skôr to bude možné asi len pre osoby, ktoré sú v domácej izolácii a nie sú napríklad v nemocniciach, kde je riziko nákazy oveľa vyššie a ľudia sú oveľa infekčnejší," dodal.

Rezort vnútra pracuje na návrhu zákona pre tých voličov, ktorí majú prekážku pri výkone volebného práva z dôvodov ochrany verejného zdravia. "Zákon by mal na jednej strane umožniť takýmto voličom hlasovať, na strane druhej musí byť zabezpečená aj ochrana verejného zdravia. Detaily zverejníme po vypracovaní zákona," uviedli z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) už priblížil, že legislatívna úprava by mala byť vypracovaná a schválená parlamentom ešte pred vyhlásením termínu volieb do orgánov samosprávy obcí a volieb do orgánov samosprávnych krajov. Podoba hlasovacích lístkov pre jesenné voľby má podľa Vetráka ostať nezmenená. Chce, aby boli súčasťou novej legislatívy aj pravidlá pre odmeňovanie voličov, tiež zjednodušenie volieb zo zahraničia a pravidlá týkajúce sa referendovej kampane. SaS uviedla, že vzhľadom na všeobecnosť a rovnosť volieb iniciatívu MV o zmene volebnej legislatívy podporuje.

Viac o téme: VoľbyDátumKomunálne voľbyVÚCSamosprávne kraje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu