Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Opozícia sa vybrala na nákupy do zahraničia: Veľké porovnanie cien, vláda podľa nich vraj ignoruje zdražovanie!

Robert Fico, Pavol Gašpar, Marek Para na tlačovej konferencii. Zobraziť galériu (6)
Robert Fico, Pavol Gašpar, Marek Para na tlačovej konferencii. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Inflácia zaťažuje peňaženky ľudí po celej Európe a Slovensko nie je žiadnou výnimkou. Po avizovaných nárastoch cien energií prišlo aj na "krájanie chleba" a síce - potraviny. Tie išli vo viacerých prevádzkach pod vplyvom inflácie cenovo vyššie, čo výrazne prekáža opozičnému Smeru, ktorý si urobil test a rozhodli sa urobiť rovnaké nákupy v okolitých štátoch v tom istom obchode. Podľa nich sú cenove rozdiely výrazné a môžu byť ešte viac po tom, ako v Poľsku pristúpia k nulovej DPH na isté druhy potravín.

VIDEO Tlačová konferencia predstaviteľov Smeru:

Predstavitelia strany Smer hovoria, že ceny za potraviny u nás a v zahraničí sú neporovnateľné (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéf Smeru začal tlačovú konferenciu kritikou vlády. "Predseda parlamentu sa iba chechce, premiér Heger sa vytratil a minister financií sa vyzmizikoval. Táto vláda vlastne ani neexistuje," povedal na úvod predseda Smeru. Následne popísal cesty do zahraničia, kde nakupovali potraviny a z každého reťazca podľa vlastných slov priniesli ten istý nákup. "Boli sme v Česku, v Břeclavi, v Rakúsku, Poľsku a v Maďarsku," popísal trasy nákupov Fico s tým, že všetky potraviny nakúpili v tom istom reťazci.

Išli podľa čerstvého kurzu

Fico popísal aj ceny, ktoré na tabuli vypísali. "Použili sme pritom včerajší kurz k menám ako poľský zlotý či maďarský forint. Ak si porovnáme Poľsko a Slovensko, je tam rozdiel viac ako 4 eurá. Je to 25 percent. VIete si predstaviť, že v jednej krajine, ktorá je susednou a je v EÚ a naši ľudia tam môžu, si ľudia môžu ušetriť 25 percent? Keď si urobí 100-eurový nákup, ušetrí ten človek 25 percent. To je neskutočný peniaz," pokračoval.

Opozícia sa vybrala na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vláde je podľa Fica vraj všetko jedno

"Táto vláda je banda ignorantov, všetko im je jedno. Všetkému inému sa venujú, ale keď príde na podstatné veci, skutek-utek," dodal ešte v rámci kritiky vlády Eduarda Hegera. Fico pritom ešte neskončil a povedal, že ceny v Poľsku a v Maďarsku môžu dokonca ešte viac klesnúť. "Idú robiť opatrenia, ktoré budú ešte tieto poľské a maďarské ceny znižovať. To budeme ešte šokovaní..." dodal predseda Smeru.

Opozícia sa vybrala na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Túto vetu o ďalšom postupe znižovania cien v zahraničí ešte dovysvetlil ďalší člen opozičného Smeru "Poľsko niektoré DPH znižuje na nulu! Čiže tie ceny sa možno nakoniec ocitnú niekde na siedmich, ôsmich eurách. Naša vláda však nič, naša vláda spí," povedal Richard Takáč.

Opozícia sa vybrala na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Sú pripravení podporiť tento návrh ministerstva

Ministerstvo pôdohospodárstva môže podľa Takáča ponúknuť zvýhodnené úvery pre poľnohospodárov a potravinárov cez záručnú rozvojovú banku. Môže tiež znížiť odvodové a daňové zaťaženie v rámci zamestnancov podnikov fungujúcich v poľnohospodárstve a potravinárstve. Znížiť sa tiež môžu ceny elektriny, odporúča Takáč. Fico uviedol, že ak by koaličníci prišli s návrhom znížiť DPH na potraviny, Smer by návrh podporil.

Opozícia sa vybrala na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Chystajú aj protest

Smer bude navyše v stredu (26. 1.) pred Prezidentským palácom v Bratislave protestovať proti zdražovaniu potravín aj obrannej zmluve s USA. Na parlamentnú schôdzu, ktorá začne 1. februára, chce tiež podať návrh, aby vláda predstavila harmonogram krokov, ako ide proti zdražovaniu bojovať.

Opozícia sa vybrala na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: CenyNákupRozdielyInfláciaRobert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu