Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SPOVEĎ sestry z COVID oddelenia: Bojíme sa, čo bude! Stav pacientov je nevyspytateľný

Zdravotná sestra Magdaléna Zobraziť galériu (3)
Zdravotná sestra Magdaléna (Zdroj: archív M. Ľ.)

LEVOČA - Zdravotníci na internom oddelení Nemocnice AGEL Levoča sa doposiaľ starali o covid pozitívnych pacientov počas všetkých troch vĺn pandémie koronavírusu. Často čelili náporu preplneného oddelenia pacientov, ktorým bolo potrebné pomôcť, každým dňom bojovať o ich životy. Jednou z nich je aj Magdaléna, ktorá si už na hodiny v ochrannom obleku zvykla.

Pod každým ochranným oblekom a maskou sa ukrýva samostatný príbeh. Príbeh zdravotníkov, ktorí síce v uniforme vyzerajú rovnako, no sú jedineční a každý svoj príbeh prežíva inak. Magdaléna pracuje na internom oddelení od roku 2010. Na ochranný odev si už zvykla. 

VIDEO Povinné očkovanie na Slovensku už podľa Matoviča nemá zmysel: Kto nie je zaočkovaný, toho zaočkuje omikron

Povinné očkovanie na Slovensku už podľa Matoviča nemá zmysel: Kto nie je zaočkovaný, toho zaočkuje omikron (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Starostlivosť o pacientov sa zmenila

"Na internom oddelení pracujem od roku 2010. V zdravotníctve som začala pracovať ako sanitár, neskôr zdravotný asistent a už tri roky pracujem ako zdravotná sestra," hovorí o svojom postupnom personálnom vývoji v zdravotníctve Magdaléna Ľachová. S príchodom COVIDU sa zmenila starostlivosť o pacientov v rámci podávanej liečby.

SPOVEĎ sestry z COVID
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív M. Ľ.)

Predtým na internom oddelení prevládali pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami či pacienti s nízkymi hodnotami hemoglobínu, ktorých zdravotný stav nemal až také výrazné a nepredpokladané zmeny v krátkom čase ako bolo zaznamenané u pacientov liečených na ochorenie COVID-19. 

Hodiny v odevoch... je to náročné

Starostlivosť o pacientov bola pre nich v nedávnom období náročná nielen z psychického hľadiska, ale aj fyzického. "Mnoho ležiacich pacientov potrebovalo pomôcť s polohovaním, čo je pre nejedného zdravotníka a zdravotníčku veľmi namáhavé. V ochrannom odeve sme od prebratia zmeny až do obedňajšej prestávky, čo sa pohybuje v rozmedzí 5 – 6 hodín," uviedla s tým, že pri výmene zmien si predávajú informácie o pacientoch.

SPOVEĎ sestry z COVID
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív M. Ľ.)

Bojíme sa, čo bude... Stav COVID pacientov je nevyspytateľný

Pacienti sú pre zdravotníkov najdôležitejší a vždy sa pre nich snažia urobiť všetko, čo je v ich silách. "V prípade kovidových pacientov sa často stáva, že ich zdravotný stav je nevyspytateľný a rapídne sa zhorší v priebehu niekoľkých hodín," opisuje pracovný postup na oddelení Magdaléna. Na oddelenie často prichádza aj s kolegami s obavou, čo bude. Či niekoho nového privezú, či niekto odíde, či budú niekoho napájať na kyslík, high flow, alebo bude musieť byť prevezený na iné oddelenie.

Zhoršujúce sa stavy COVID pacientov sa prevážali na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. V tretej vlne to boli oddelenia mimo levočskej nemocnice, ktorá nemá na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny počas tretej vlny pandémie reprofilizované lôžka pre pacientov pozitívnych na ochorenie covid-19.

Jednotlivé úkony si delíme

"S kolegyňami si stále jednotlivé pracovné úkony v súvislosti so starostlivosťou o našich pacientov rozdelíme. Jedna chystá lieky a infúzie, ďalšia vysádza pacientov, aby sa im ľahšie dýchalo a pomáha im pri stravovaní," uviedla Magdaléna s tým, že spoločne so sanitármi a zdravotníckymi asistentami tvoria jeden tím a stále si navzájom pomáhajú.

"Niektoré zdanlivo rutinné záležitosti sa v prostredí zdravotníctva môžu stať komplikovanými. Tak, ako naša práca. Práca v ochrannom odeve je iná, náročnejšia a obmedzujúca, no my sme už zvykli. Človek si zvykne na všetko," dodáva obetavá zdravotná sestra z interného oddelenia levočskej nemocnice Magdaléna Ľachová. 
 

Viac o téme: NemocnicaZdravotná sestraPacientiLevočaMagdalénaCOVID
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu