Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Inflácia nemá konca: Ekonóm hovorí ešte o dlhej ceste, NBS je naopak optimistická, čo ťahá zdražovanie stále ďalej?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, NBS)

BRATISLAVA - Peňaženky Slovákov, no aj viacerých ľudí v okolitých štátoch už dlhšie zožiera inflácia, čiže rastúca cena za produkty, ktorá sa týka čoraz väčšieho množstva tovarov. To, ako dlho budú ešte tieto pekelné rasty cien pokračovať sme sa pýtali ekonómov a zaujímalo nás, čo ich spôsobuje a prečo pokračovanie rastu cien stále prebieha.

archívne video

Guvernér NBS: Ceny tovaru a služieb začali razantne rásť, očkovanie je rozhodujúca premenná pre vývoj v nasledujúcich mesiacoch (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Inflácia nás zastihla nepripravených

Prvé progrnózy priniesol analytik Martin Vlachynský zo spoločnosti INESS. "Zvýšená inflácia je po dlhých rokoch ekonomická "novinka" v našich končinách, aj vo veľkých častiach ostatného vyspelého sveta. Oficiálne miesta zachytila nepripravené - veď ešte v marci 2021 NBS vo svojej oficiálnej prognóze predpokladala spomalenie, nie zrýchlenie inflácie v roku 2021," pripomína Vlachynský.

"Pandémia okrem lockdownov, upchatých prístavov či náraste dopytu po elektronike priniesla aj oveľa intenzívnejšie "tlačenie peňazí", ktoré začali prúdiť do štátnych rozpočtov a odtiaľ na trh spotrebných statkov," vysvetľuje analytik z INESSu.

"Nové peniaze" z pandemickej pomoci spôsobujú pretrvávanie inflácie

Vlachynský aj tuší, kde pramení čiastkový problém pretrvávajúcej inflácie. "Pandemická pomoc, ale aj odmena za očkovanie, tehotenské, 13. dôchodok... to všetko je financované vďaka "novým" peniazom, na ktoré si politici aj voliči veľmi rýchlo navykli nielen u nás, ale aj v celej EÚ. Preto sa obávam, že ak nepríde ku zmene, tak inflácia, ktorú vidíme dnes, môže pretrvávať aj niekoľko rokov," upozornil.

Inflácia nemá konca: Ekonóm
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Optimistická NBS hovorí o obrate už v apríli

Trend zrýchľovania inflácie síce pokračuje, no obrat Národná Banka Slovenska (NBS) narozdiel od INESSu očakáva už od apríla tohto roka. "Za vyššou infláciou sú naďalej nákladové faktory (vysoké importné ceny a ceny agrokomodít). Čistá inflácia bez pohonných látok dosiahla 5,6 %. K jej zrýchleniu prispel najmä pokračujúci rast cien služieb spojených s bývaním v rodinnom dome a cien tovarov spojených s rekreáciou a kultúrou. Od konca druhej vlny koronavírusu sa v zrýchlení cien tovarov premieta pri vysokom dopyte domácností po zariadeniach nedostatok medziproduktov a silný rast importných cien," vysvetľuje NBS.

Inflácia nemá konca: Ekonóm
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NBS)

Inflácia nemá konca: Ekonóm
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NBS)

Potraviny draželi astronomicky 

Tempo rastu cien potravín v decembri podľa analýzy zrýchlilo výraznejšie ako predpoklady. "Prispel najmä rast cien základných výrobkov z múky a bázický efekt v cenách zeleniny. Medziročné tempo rastu cien potravín by mohlo v marci 2022 atakovať úroveň až takmer 9 %," ukazujú na dátach.

Inflácia nemá konca: Ekonóm
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: NBS)

"Od januára začnú ťahať infláciu vyššie ceny elektriny, plynu a tepla. Vďaka tomu by sa mohla celková inflácia pohybovať na začiatku roka 2022 nad 7 %, čo odkrojí časť nominálnych príjmov," dodáva NBS.

Inflácia nemá konca: Ekonóm
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Viac o téme: CenyZdražovanieInfláciaNBSINESS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu