Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľký úspech pre Slovensko! Michal Šimečka bol zvolený za podpredsedu Európskeho parlamentu

Michal Šimečka Zobraziť galériu (3)
Michal Šimečka (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

ŠTRASBURG - Slovenský europoslanec Michal Šimečka (PS) bol v utorok zvolený za jedného zo 14 podpredsedov Európskeho parlamentu (EP). Za kandidáta ho navrhla liberálna skupina Obnovme Európu.

Šimečka získal 494 hlasov a stal sa historicky prvým Slovákom vo funkcii podpredsedu EP. "Veľmi si vážim dôveru poslankýň a poslancov z celej Európy, ktorí ma dnes zvolili," povedal Šimečka po svojom zvolení. "Špeciálne ma teší, že je to úspech pre Slovensko. Prvýkrát sme získali takúto vysokú funkciu v EP a mňa teší, že hlas Slovenska v európskej politike bude aj vďaka mojej práci opäť o niečo silnejší," uviedol.

Šimečka zároveň zdôraznil, že bude naďalej aktívny a prítomný v domácej politike na Slovensku. Európsky parlament v utorok za svoju novú predsedníčku zvolil maltskú europoslankyňu Robertu Metsolovú. Hlasovalo za ňu 458 zo 705 poslancov. Po voľbe nového predsedu tejto inštitúcie europoslanci volia 14 podpredsedov EP a piatich kvestorov.

Dita Charanzová obhájila post podpredsedníčky

Česká europoslankyňa Dita Charanzová v utorok obhájila funkciu podpredsedníčky Európskeho parlamentu. Charanzová (46) získala 406 z celkovo 680 platných hlasov. Stala sa tak prvou predstaviteľkou Česka, ktorá bude zastávať túto pozíciu počas celých piatich rokov volebného mandátu, informuje spravodajský webový portál Novinky.cz. "Byť znovu zvolená na post podpredsedníčky je pre mňa veľká česť a veľký záväzok. Veľmi si vážim podporu, ktorú mi kolegovia vyslovili," uviedla Charanzová. Spomenula tiež predsavzatie priblížiť europarlament viac ľuďom v členských krajinách, čo je aj téma v utorok zvolenej maltskej predsedníčky EP Roberty Metsolovej.

Charanzovú navrhla do pozície podpredsedníčky parlamentu liberálna frakcia. Pre strmo rastúci počet ľudí nakazených koronavírusovým variantom omikron dosluhujúce vedenie EP minulý týždeň rozhodlo, že voľba sa prvýkrát uskutoční na diaľku. Volebné obdobie europoslancov je päťročné a vždy v jeho polovici sa vyberá nové vedenie. EP má aktuálne 705 poslancov a od júla 2019 ho viedol nedávno zosnulý taliansky socialista David Sassoli, ktorý zomrel minulý týždeň v utorok vo veku 65 rokov.

V predchádzajúcom zložení EP väčšina členov predsedníctva v polovici mandátu svoje pozície obhájila, v niekoľkých skorších prípadoch sa ale menila približne polovica podpredsedov. Európsky parlament v utorok za svoju novú predsedníčku zvolil maltskú europoslankyňu Robertu Metsolovú. Hlasovalo za ňu 458 zo 705 poslancov. Po voľbe nového predsedu tejto inštitúcie europoslanci volili 14 podpredsedov EP a v stredu budú voliť piatich kvestorov.

Najviac podpredsedníckych kresiel majú socialisti, liberálom pomohol Šimečka

V novom zložení podpredsedov EP bude v druhej polovici mandátu osem žien a šesť mužov z desiatich členských krajín EÚ. Prvýkrát je na tejto úrovni zastúpené aj Slovensko. Najviac kresiel, päť, získali socialisti a demokrati (S&D), po tri kreslá dostali Európska ľudová strana (EPP) a liberáli z Obnovme Európu (RE) a uspeli aj kandidát Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), kandidátka z frakcie Zelených a nominant Konfederatívnej skupiny zjednotenej ľavice/Nordickej zelenej ľavice (GUE/NGL). Šimečka neuspel v hlasovaní v prvom kole volieb, keď sa s počtom 326 hlasov pri 691 hlasujúcich ocitol tesne za deväťčlennou skupinou kandidátov, ktorým sa podarilo prekonať potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov (346).

 

 

Prvými známymi menami boli: Othmar Karas (Rakúsko), Pina Piciernová (Taliansko), Pedro Silva Pereira (Portugalsko), Ewa Kopaczová (Poľsko), Eva Kailiová (Grécko), Evelyn Regnerová (Rakúsko), Rainer Wieland (Nemecko), Katarina Barleyová (Nemecko) a Dita Charanzová (Česká republika). K nim sa po druhom kole pripojili Michal Šimečka (SR), ktorý nakoniec získal 494 hlasov, Nicola Beerová (Nemecko) a Roberts Zile (Lotyšsko). Po treťom kole zoznam doplnili Dimitrios Papadimulis (Grécko) a Heidi Hautalová (Fínsko).

Kandidatúru na post kvestorov mohli europoslanci predkladať v utorok do 22.00 h. Voľba kvestorov sa uskutoční v stredu o 9.00 h. Predsedníctvo EP tvorí 14 podpredsedov a päť kvestorov spolu s predsedom. Predsedníctvo stanovuje pravidlá pre bezproblémové fungovanie inštitúcie, vypracúva predbežný návrh rozpočtu EP a rozhoduje o administratívnych, personálnych a organizačných záležitostiach. Podpredsedovia môžu v prípade potreby zastupovať predsedu, a to aj pri plenárnych rozpravách a pri zastupovaní EP na konkrétnych obradoch alebo aktoch.

Viac o téme: PodpredsedaEurópsky parlamentMichal Šimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu