Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Respirátor povinný v exteriéri aj nový režim OP plus: TAKTO vyzerá nová vyhláška ÚVZ!

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Povinnosť nosiť respirátor bude od stredy 19. januára platiť nielen v interiéri, ale aj v exteriéri v prípade, že nebude možné dodržať dvojmetrový odstup. Rovnako bude respirátor prekrývajúci ústa a nos povinný aj na hromadnom podujatí bez ohľadu na možnosť dodržať odstup dva metre od iných osôb. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Povinné očkovanie už nemá zmysel, omikron zaočkuje každého, tvrdí Matovič

Povinné očkovanie už nemá zmysel, omikron zaočkuje každého, tvrdí Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Hovorkyňa ÚVZ Daša Račková pripomenula, že z prekrytia horných dýchacích ciest respirátorom platia aj výnimky, ich zoznam sa oproti predchádzajúcej vyhláške nezmenil. "Výnimku majú napríklad deti do šiestich rokov, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, takisto zamestnanec, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám, alebo osoba pri výkone športu," priblížila.

Lehota po prekonaní COVID-19 sa zatiaľ skracovať nebude

Pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní ochorenia COVID-19 zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá. V režime OP a OTP tak naďalej budú osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami.

OP plus režim bude platiť od stredy pre viaceré prevádzky aj podujatia

Nový režim OP+, ktorý bude platiť od stredy 19. januára, bude podmienkou vstupu do vybraných prevádzok, ako napríklad fitnes, wellness, akvaparky, kúpele a kúpeľné liečebne bez zdravotnej indikácie, ako aj krátkodobé ubytovacie služby - hotelové, turistické. Bude platiť aj pre vysokorizikové podujatia, ako oslavy, večierky, svadby, kary či diskotéky v prevádzkach. 

Viac informácií o režime OP plus

V múzeách a galériách budú možné aj skupinové prehliadky

V galériách a múzeách bude možné konať aj skupinové, nielen individuálne prehliadky. Knižnice sa zasa zaraďujú medzi prevádzky, ktoré sú prístupné v režime základ, teda pre všetkých bez ohľadu na ich imunitný status.

Otvárajú sa všetky prevádzky služieb, rozšíri sa režim základ

V rámci nových pravidiel sa od stredy (19. 1.) budú môcť otvoriť všetky doteraz uzavreté prevádzky služieb, avšak iba v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Takisto sa rozšíri zoznam prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ - po novom budú môcť byť otvorené pre všetkých aj predajne odevov a obuvi, kancelárske a školské potreby, potreby pre deti, galantéria a textil, stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál, železiarstva, farby-laky, predajné miesta diaľničných známok či knižnice.

Viac informácií o otvorených prevádzkach

Autoškoly budú prístupné aj pre testovaných

Autoškoly sa zaradia k prevádzkam fungujúcim v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19).

Vonkajšie športoviská môžu byť otvorené do 22.00 h v režime OTP

Podobne ako napríklad lanovky a vleky, aj vonkajšie športoviská budú prístupné v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Ruší sa pre ne kapacitné obmedzenie. Hygienici v nej spresňujú, že vonkajšie športoviská môžu fungovať od 5.00 h do 22.00 h. Doterajšie kapacitné obmedzenie maximálne jedna osoba na 15 štvorcových metrov alebo najviac 30 osôb sa ruší. Podmienky nastavené pre organizovaný a profesionálny šport sa nemenia.

Celé znenie vyhlášky ÚVZ zo 17.1.2021

Viac o téme: PandémiaVyhláškaÚVZKoronavírusOP plus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu