Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

PREDPOVEĎ počasia: Prichádza chladný týždeň! Bude mimoriadne veterno, VÝSTRAHY pred silnou víchricou

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na horách niektorých severnejších okresoch Slovenska môže byť v pondelok (17. 1.) poriadne veterno. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy tretieho stupňa. So silnejším vetrom však treba počítať na väčšine územia, pre ktoré platia výstrahy prvého a druhého stupňa. Na severe bude tiež snežiť, pozor si bude treba dávať aj na snehové jazyky a záveje. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Na mimoriadne silný vietor si treba dať pozor najmä na horách v okresoch Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. V polohách nad 1800 metrov môže podľa meteorológov dosiahnuť rýchlosť v priemere 110 až 120 kilometrov za hodinu, v nárazoch 160 až 180 kilometrov za hodinu.

Výstrahy pred silnou víchricou!

Výstrahy druhého stupňa pred vetrom na horách boli predbežne vydané pre okresy Námestovo, Žilina, Dolný Kubín a Martin. Nad pásmom lesa môže dosiahnuť vietor priemernú rýchlosť 90 až 100 kilometrov za hodinu, v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu. Výstrahy pred vetrom na horách prvého stupňa platia predbežne pre Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky a Košický kraj.

PREDPOVEĎ počasia: Prichádza chladný
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

So silnejším vetrom však treba počítať aj mimo hôr, a to takmer na celom území Slovenska, s výnimkou niektorých oblastí krajného východu. Pre západné Slovensko boli vydané výstrahy druhého stupňa, pre stredné a značnú časť východného Slovenska platia výstrahy prvého stupňa. V niektorých severných okresoch môže v pondelok snežiť, napadnúť môže desať až 15 centimetrov nového snehu. Na snehové jazyky a záveje si treba dať pozor na strednom a východnom Slovensku, vydané boli predbežne výstrahy prvého a druhého stupňa. Na východe sa môže tvoriť aj naďalej poľadovica.

PREDPOVEĎ počasia: Prichádza chladný
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

"V priebehu pondelka postupne zosilnie severozápadný vietor, ktorý miestami, najmä na západe Slovenska a pod Tatrami, dosiahne silu prudkého až búrlivého vetra s nárazmi 60 až 90 kilometrov za hodinu, ojedinele aj viac. Ešte veternejšie bude na horách, kde očakávame víchricu, na hrebeňoch Tatier mohutnú víchricu až orkán. Studený front prinesie aj sneženie, najmä na severe Slovenska. Pri silnom vetre sa tak budú vytvárať snehové jazyky a záveje, pričom najnepriaznivejšiu situáciu očakávame v Žilinskom kraji, pod Tatrami a na horských priechodoch Nízkych Tatier," hovorí meteorológ Miroslav Šinger.

PONDELOK

V pondelok postúpi do našej oblasti studený front. Bude oblačno až zamračené, ojedinele zmenšená oblačnosť. Na väčšine územia bude snežiť, prípadne sa môže vyskytnúť dážď so snehom alebo snehové prehánky. Ojedinele sa môže vyskytnúť poľadovica a najmä v severnej polovici tvorba snehových jazykov a závejov. Cez bude 3 až 8 stupňov, najnižšia nočná teplota sa bude pohybovať od - 2 do - 7 stupňov. 

PREDPOVEĎ počasia: Prichádza chladný
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Pondelok však bude mimoriadne veterný a SHMÚ preto vydalo výstrahy. Bude fúkať západný až severozápadný vietor rýchlosťou 5 až 10 m/s (20 až 40 km/h), neskôr miestami, najmä v západnej polovici a v Popradskej kotline okolo 12 m/s (45 km/h), v nárazoch 16 až 23 m/s (60 až 85 km/h). Na horách búrlivý vietor až víchrica, nad pásmom lesa postupne až silná víchrica!

UTOROK

Aj utorok bude chladný s malou, miestami zväčšenou oblačnosťou. Ojedinele sa môže v noci vyskytnúť sneženie alebo snehové prehánky. Najnižšia nočná teplota bude 0 až - 5 stupňov. Cez deň sa bude teplota pohybovať od dvoch do siedmich stupňov, v severnej polovici - 3 až 2 stupne.

PREDPOVEĎ počasia: Prichádza chladný
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Aj v utorok bude veľmi veterno. Bude fúkať prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v noci miestami okolo 12 m/s (45 km/h). Nad pásmom lesa prechodne až silná víchrica.

STREDA

V stredu bude počasie podobné ako predchádzajúce dni. Bude zamračené, oblačnosť bude nízka. Ojedinele sa vyskytnú slabé zrážky s možnou tvorbou poľadovice. Najvyššia denná teplota bude od - 2 do 3 stupňov. Najnižšia nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí - 4 až - 9, v údoliach lokálne až - 11 stupňov. 

PREDPOVEĎ počasia: Prichádza chladný
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.sk)

ŠTVRTOK

Na Slovensku bude prenikať studený morský, pôvodom arktický vzduch. Bude premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. Na mnohých miestach môže snežiť. Najnižšia nočná teplota bude od 1 do - 4 stupňov. Najvyššia denná teplota bude 1 až 6 stupňov.

PREDPOVEĎ počasia: Prichádza chladný
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.sk)

PIATOK

Koncom týždňa bude premenlivá, prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach by malo opäť snežiť. Bude opäť veterno a pocitovo veľmi chladno. Najvyššia denná teplota bude - 3 až 2 stupne. V noci sa bude teplota pohybovať od - 4 do - 9 stupňov, na severe môže teplota klesnúť na - 14 stupňov.

PREDPOVEĎ počasia: Prichádza chladný
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu