Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PROTEST proti obrannej dohode s USA: Stovky ľudí na námestí! Dav burcovali Uhrík, Marček aj Harabin

Protest v Bratislave Zobraziť galériu (7)
Protest v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na Hviezdoslavovom námesti v Bratislave, kde sa nachádza aj americká ambasáda, dnes protestovali stovky ľudí. Do ulíc ich tentoraz vyhnala obranná zmluva s USA. Na pódiu sa vystriedalo niekoľko poslancov za ĽSNS či Republiku. Nechýbal ani Peter Marček či Štefan Harabin

V centre hlavného mesta Slovenska sa zišlo niekoľko stoviek ľudí. Organizátori podujatia sa rozhodli poslať vláde odkaz, že mnohí občania nesúhlasia s podpisom obrannej dohody s USA. Ľudia skandovali viaceré heslá.

PROTEST proti obrannej dohode s USA: Stovky ľudí v uliciach! Dav burcovali kotlebovci, Marček aj Harabin (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na proteste vystúpil aj Harabin, Uhrík či Marček

"My sme tu doma! Slovensko si nedáme! Zradcovia odstúpiť!" kričali ľudia na námestí. Protestujúci odmietajú prítomnosť amerických vojakov a základní na slovenskom území. S príhovorom k protestujúcim vystúpil aj poslanec parlamentu za hnutie Republika Ondrej Ďurica či europoslanec a líder hnutia Milan Uhrík. Neskôr sa k nim pridal aj Štefan Harabin a Peter Marček, ktorý akciu moderoval. 

Galéria: Protest proti obrannej dohode s USA

PROTEST proti obrannej dohode
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ľudia si doniesli množstvo transparentov a nechýbali ani slovenské vlajky. Okrem nich viali vo vzduchu aj tie kotlebovské. Na zhromaždenie dohliadala aj polícia a všetko prebehlo bez väčších incidentov. Podľa slov polície bola situácia pokojná.

Protest obranná dohoda USA 2 (Zdroj: Topky)

PROTEST proti obrannej dohode
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Situácia bola pokojná, žiadne prípady narušenia verejného poriadku sme nezaznamenali," uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Ľudia na záver protestu zaspievali slovenskú hymnu.

PROTEST proti obrannej dohode
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mimoriadna schôdza v parlamente

Obrannú dohodu s USA odmieta opozícia a v utorok k tomu bude zvolaná mimoriadna schôdza, ktorú inicioval Smer-SD. V referende sa chce pýtať občanov, či súhlasia, aby parlament vyslovil súhlas s dohodou. Obrannú zmluvu s USA schválila vláda na stredajšom rokovaní. Musí ju ešte schváliť parlament a musí ju podpísať aj prezidentka Zuzana Čaputová. Poslanci za opozičné strany Smer, Hlas aj ĽSNS a niektorí nezaradení poslanci dohodu odmietajú. 

PROTEST proti obrannej dohode
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Protest obranná dohoda USA 1 (Zdroj: Topky)

Ide len o rámcovú zmluvu

Na margo obrannej dohody s USA vyhlásil premiér Eduard Heger, že ide len o rámcovú zmluvu. "Americká armáda nemôže doviezť na Slovensko na základe rámcovej dohody nič," zdôraznil s tým, že zmluva upravuje len všeobecné podmienky a na ich základe sa bude rokovať o prípadných budúcich dohodách, ktoré sa ešte budú schvaľovať vládou a parlamentom. Podotkol, že aktuálne je na Slovensku napríklad 20 alebo 30 ruských vojakov.

PROTEST proti obrannej dohode
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Starajú sa nám o štyri lietadlá, štyri migy. Títo vojaci majú voľný pohyb po Slovensku a stojí nás to 50 miliónov eur ročne," podčiarkol. Pripomenul, že zmluva začala vznikať už za predchádzajúcej vlády. Zdôraznil, že jeho kabinetu sa podarilo dosiahnuť lepšie podmienky aj v porovnaní s inými krajinami. Kritiku súčasnej opozície označil za pokrytectvo. Podotkol, že práve predchádzajúca vláda rozhodla o nákupe amerických stíhačiek, pričom pre ne potrebujeme zrekonštruovať letiská, na čo by mali USA poskytnúť Slovensku v zmysle dohody financie.

PROTEST proti obrannej dohode
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odmietame takýto cirkus

Koaličná SaS odmieta šírenie dezinformácií v súvislosti s obrannou dohodou s USA. Program mimoriadnej schôdze nepodporí. Rovnaký postoj avizuje strana Za ľudí. "SaS nepodporí program mimoriadnej schôdze, na ktorej chce Robert Fico a opozícia pokrytecky šíriť hoaxy. Je hanebné, keď zmluvu kritizujú smeráci a exsmeráci, ktorí sa na jej príprave podieľali," uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Strana Za ľudí to vidí podobne a rovnako hovorí o pokrytectve politikov opozičného Smeru-SD a mimoparlamentného Hlasu-SD. Tvrdí, že aktuálny text dohody je ešte sprísnený v prospech Slovenska. "Cirkus s mimoriadnou schôdzou nepodporíme," dodala. Dohoda s USA má posilniť vzájomnú spoluprácu SR a USA. Minister obrany Jaroslav Naď i šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) deklarovali, že plne rešpektuje suverenitu SR. Odmietajú, že by vytvárala predpoklad stálej prítomnosti USA na území SR.

Viac o téme: ProtestAmerická ambasádaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu