Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jasný odkaz koalície: Toto je zrejme posledná motivácia! Povinné OČKOVANIE je čoraz reálnejšie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Za povinné očkovanie sa pred pár dňami vyslovil premiér Eduard Heger. Odvtedy sa o ňom hovorí čoraz viac. Momentálne najväčším obhajcom povinného očkovania je vicepremiérka Veronika Remišová. Podľa viacerých je 300-eurový príspevok seniorom poslednou pozitívnou motiváciou.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) vyzvala prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby jasne a priamo podporila povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Strana Za ľudí bude podľa nej presadzovať povinné očkovanie minimálne pre ľudí nad 60 rokov od začiatku budúceho roka.

VIDEO Koalícia našla dohodu na opatreniach

Koalícia celú noc brúsila dohodu o lockdowne a poukazoch pre seniorov, nakoniec predstavili riešenie (Zdroj: Topky/Maarty)


MIMORIADNE Koalícia sa DOHODLA: Výhody pre očkovaných už od piatku! Školy sa zatvoria, v hre je aj povinné očkovanie


Lockdown nie je riešením

"Tieto pravidlá, akékoľvek sú, či už je to COVID automat, alebo lockdown, nie sú ani dlhodobé, ani udržateľné riešenia. Zaočkovanie čo najväčšej časti obyvateľstva je považované za riešenie pandémie na celom svete bez ohľadu na charakter spoločenského usporiadania," uviedla Remišová s tým, že sa na tom zhodujú vyspelé krajiny sveta.

Jasný odkaz koalície: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Strana Za ľudí si podľa nej uvedomuje citlivosť témy, no poukázala na vysoké počty úmrtí na ochorenie COVID-19. Podčiarkla potrebu urobiť všetko na ochranu životov a zdravia ľudí. Aj preto by podľa nej hlava štátu mala jasne a priamo podporiť zavedenie povinného očkovania. "Neustále sa opakujúce lockdowny nie sú riešením," podotkla vicepremiérka s tým, že ničia ekonomiku, pracovné miesta i spoločnosť.

Remišová v tejto súvislosti apelovala i na lídrov súčasnej opozície. Pripomenula, že v minulosti aj jej predstavitelia zavádzali povinné očkovania proti vírusovým ochoreniam pre určité skupiny obyvateľstva. Očakáva preto, že podporia aj povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. "To by bolo férové a nebolo by to pokrytecké," uviedla.

Posledná motivácia

Ešte pred oznámením opatrení sa k situácii vyjadril člen Za ľudí Juraj Šeliga. "To, kam sme sa posunuli, bude k spokojnosti epidemiológov aj občanov. Posunuli sme sa tak, aby sme sa priblížili k západným krajinám, ktoré bojujú s pandémiou tak, ako sa s ňou bojovať má," uviedol. Podľa jeho osobného názoru sme aktuálne na hranici toho, ako vieme motivovať ľudí.

Posunuli sme sa k spokojnosti epidemiológov aj občanov, uviedol poslanec Za ľudí Juraj Šeliga (Zdroj: Topky/Maarty)

Prvou motiváciou je podľa neho zdravý rozum. "Každý rozumný človek vie, že vakcína je riešenie, že chráni jeho, jeho blízkych a pomáha zdravotníkom. Druhá motivácia je finančná motivácia a tretia motivácia, ktorú ukladá štát, keď zlyhá všetko, je povinné očkovanie. Myslím, že za ten rok sme prešli procesom, aby sme začali hovoriť o povinnom očkovani a aby bolo zavedené," uviedol. Svoje slová zopakoval aj na sociálnej sieti. 

Matovič verí, že finančný príspevok pomôže

Jedno z ďalších opatrení sú aj očkovacie poukazy ministra financií Igora Matoviča. Ten však predstavil takisto prekvapivú zmenu. Koalícia sa nakoniec dohodla, že seniori nedostanú 500-eurové poukážky, ale 300 eur na ruku."Toto je posledný pokus primäť tých najviac ohrozených ľudí, aby sa očkovali pozitívnou motiváciou," povedal Matovič o finančných odmenách. 

Jasný odkaz koalície: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Premiér Heger vyzval ľudí, aby počas tohto obdobia opatrenia dodržiavali. "Len my rozhodneme, ako to bude vyzerať po tomto dátume (po 9. januári, pozn. red.) tým, ako sa budeme správať a či sa budeme očkovať," povedal. O poukážkach ešte rokuje parlament. Matovič poďakoval všetkým koaličným partnerom, osobitne strane SaS, že nakoniec našli zhodu. 

Cigániková protestovať nebude, Sme rodina povinné očkovanie odmieta

"Áno, môže to zaviesť Lengvarský sám," povedala novinárom v súvislosti s povinným očkovaním šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS). V klube majú na to podľa nej rôzne názory. "Je to jedna z ciest, ak to teda bude chcieť zobrať  Lengvarský na seba a pokiaľ je to možné, ja určite nebudem protestovať. Druhá vec je, či je to realizovateľné a kontrolovateľné v praxi," povedala.

Myslíme na ekonomiku aj na podnikateľov, no na prvom mieste sú ľudské životy a ochrana zdravia, uviedol Šipoš (Zdroj: Topky/Maarty)

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský tvrdí, že Sme rodina odporúča očkovanie, ale je proti povinnému očkovaniu. "Ale z právneho hľadiska to majú v rukách minister zdravotníctva a hlavný hygienik, ktorí to vedia dať aj vyhláškou," skonštatoval s tým, že ak by sa pre to minister rozhodol, asi by znášal nejaké dôsledky, no nechcel o tom špekulovať. Vetovať takéto rozhodnutie podľa neho Sme rodina nemôže.

Podľa šéfa poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša sú všetky možnosti v hre. Šipoš je za motivovanie ľudí dať sa ísť dobrovoľne zaočkovať, ale ak sa vyčerpajú všetky možnosti, je na stole aj otázka povinného očkovania. "Ak vyčerpáme všetky možnosti na dobrovoľnú motiváciu k očkovaniu, môžeme sa rozprávať o povinnom očkovaní," povedal.

Rezort zdravotníctva pripraví analýzu

O povinnom očkovaní sa hovorí už dlhšie. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zároveň informoval, že by mal v stredu vláde predložiť uznesenie, ktorým ho kabinet zaviaže vypracovať právnu analýzu k povinnému očkovaniu a analýzu prípadnej finančnej spoluúčasti nezaočkovaných ľudí na liečbe. "Najdôležitejšie, čo sa musí teraz spraviť je, aby sa ľudia očkovali," uviedol Lengvarský s tým, že povinné očkovanie alebo pokuty nie je to, čo vláda chce.

Predpokladá, že by na to mohol mať mesiac a následne by sa na základe aktuálnej situácie mohli rozhodnúť. "My chceme, aby sa ľudia očkovali dobrovoľne," hovorí Lengvarský. "Musíme nájsť cestu, ktorá bude jasná, vymožiteľná a nezaťaží celý systém verejného zdravotníctva vymáhaním pokút, ktoré nebudú pre ľudí motivačné," poznamenal. 

Viac o téme: Povinné očkovaniaKoronavírusVeronika RemišováAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu