Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kritická situácia v nemocniciach: Z Trenčianskeho kraja musia pacientov prevážať! Lôžka s ventiláciou sa míňajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Hendrik Schmidt/dpa via AP)

BRATISLAVA - Situácia sa nezlepšuje ani po zavedení lockdownu. V nemocniciach je hospitalizovaných viac ako 3500 pacientov a lôžka sa napĺňajú. Vláda sa chystá tvrdé opatrenia predĺžiť ešte o týždeň. Nemocnice sa však stále napĺňajú a aktuálne je obsadených trištvrte UPV lôžok.

Celková kapacita lôžok pre pacientov s COVID-19 je aktuálne naplnená na 76,1 %. Aktuálne je v nemocniciach 62 voľných lôžok s možnosťou napojenia pacientov na podporu umelej pľúcnej ventilácie (ÚPV).

Lengvarský predstavil trojdielny plán covidových opatrení, ktorý chce predložiť vláde a koaličnej rade (Zdroj: Topky/Maarty)

Z Trenčianskeho kraja musia pacientov prevážať

Najviac ich je k dispozícii aktuálne v Košickom kraji (14), naopak žiadna voľná umelá pľúcna ventilácie nie je v tejto chvíli v Trenčianskom kraji a ďalší pacienti v prípade potreby ÚPV sú prevážaní do iných nemocníc. 

Kritická situácia v nemocniciach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Ministerstvo zdravotníctva prevozy realizuje v úzkej kooperácii s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby a s nemocnicami. "Za posledných sedem dní sanitky previezli 30 pacientov, ktorí potrebovali podporu umelej pľúcnej ventilácie. Najviac pacientov bolo prevezených z Univerzitnej nemocnice v Martine, na druhej strane najviac ich prijala Nemocnica Milosrdní Bratia v Bratislave," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.  

Najviac pacientov končí v Bratislave

Za uplynulý týždeň sa realizovali aj prevozy pacientov s COVID-19, ktorí si nevyžadovali podporu ÚPV. Takýchto pacientov bolo 137. "Najviac pacientov sa previezlo z nemocnice v Novom Meste nad Váhom, najviac ich za posledných sedem dní prijala Univerzitná nemocnica Bratislava na Kramároch," skonštatoval minister. 

Kritická situácia v nemocniciach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Pacientov na ECMO (spôsob dlhodobej podpory krvného obehu a dýchania pacientov, ktorých srdce a pľúca nie sú schopné poskytnúť organizmu dostatočný tlak a prietok krvi, pozn. red.) je šesť. Dvaja sú v nemocnici v Poprade, traja v Národnom ústave tuberkulózy a pľúcnych chorôb vo Vyšných Hágoch a jeden vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb. 

"Za posledných sedem dní sa v nemocniciach, ktoré sú subjektmi hospodárskej mobilizácie vykonalo 5636 operácií. Najviac výjazdov záchraniek evidujeme v prešovskom regióne. Ďakujem všetkým zdravotníkom za nasadenie, nesmierne si to vážim a ubezpečujem vás, že situáciu intenzívne a nepretržite riešime," dodal Lengvarský. 

Viac o téme: NemocniceKoronavírusVladimír LengvarskýCovid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu