Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tillinger, Sabaka a Hložník sa pustili do politikov: Šírite bludy, tretia vlna je vlnou primitivizmu!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: FB / MZSR, Jakub Tillinger, Topky.sk )

BRATISLAVA - Aj keď sa denne zaočkujú tisícky ľudí, situácia nie je vôbec dobrá. Denne laboratória odhalia viac ako 9-tisíc infikovaných. K zlepšeniu situácie nepomáhajú ani opoziční politici. Uznávaní lekári a dátoví analytik sa na ich vyjadrenia dopodrobna pozreli. Všetci sa zhodli na jednom - ľudská hlúposť sa liečiť nedá.

Víkend sa opäť niesol v znamení politických diskusií, v ktorých sa stretli koaliční aj opoziční politici. A témou číslo jeden bol opäť koronavírus a očkovanie. Mnohým odborníkom sa však nepáčil štýl diskusie mladého Erika Kaliňáka. Ten okrem iného poukazoval na veľké benefity ivermektínu na liečbu ťažkého stavu koronavírusu.

Archívne VIDEO Konzílium navrhuje predĺžiť LOCKDOWN do 16. decembra, novinkou by mohol byť OTP režim vo vlakoch a autobusoch

Konzílium navrhuje predĺžiť LOCKDOWN do 16. decembra, novinkou by mohol byť OTP režim vo vlakoch a autobusoch (Zdroj: Topky, MZ SR)

Jeho slová dostali do vývrtky napríklad dátového analytika a bývalého člena projektu Dáta bez pátosu Jakuba Tillingera. Ako uviedol, z toho, čo Kaliňák hovoril vo verejnoprávnej televízii, mu ostal rozum stáť. Slová mladého smeráka označil za nezmysly. "Vypnite si správy, prestaňte počúvať bludy od pseudoodborníkov, nečítajte nezmysly na sociálnych sieťach, nepočúvajte politických lídrov, ktorí vás strašia, zavádzajú a klamú (obzvlášť Kotleba, Uhrík, Mazurek, Taraba, Blaha, Fico a ich súpútnici) a konečne sa zaočkujte!" napísal Tillinger nahnevane. Následne poukázal na statusy dvoch lekárov priamo „z fachu“ - infektológa Petra Sabaku a anestéziológa Jakuba Hložníka. Obaja pracujú na COVID oddeleniach. 

Tillinger, Sabaka a Hložník
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Peter Sabaka, Jakub Hložník, Jakub Tillinger)

Pán Fico, príďte sa pozrieť na JIS

Sabaka rovnako, ako Tillinger, kritizoval slová ďalšieho politika - konkrétne šéfa Smeru Roberta Fica. "Môže tu byť na nejakých 15 percent záujem tým ľuďom pomôcť očkovaním, ale ten zostatok je čisto len a len otázka zvyšovania príjmov a ziskov farmaceutických firiem," citoval Sabaka jeden z Ficových výrokov. A následne ho aj okomentoval. Ako vysvetlil, pri tom, ako ľudí nabádal na očkovanie, nikdy nemal iný záujem, ako im pomôcť a zabrániť tak zbytočnému utrpeniu či kolapsu nemocníc. V súčasnosti je totiž drvivá väčšina pacientov hospitalizovaných v nemocniciach neočkovaných a vo veľmi ťažkých stavoch. Ak aj sú v nemocnici ľudia plne zaočkovaní, zvyčajne je to kvôli vyššiemu veku a pridruženým ochoreniam. 

Tillinger, Sabaka a Hložník
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Peter Sabaka, Jakub Hložník, Jakub Tillinger)

"Prečo? Nech sa autor toho výroku vyššie príde pozrieť na našu JIS. Máme tam už len neočkovaných. Nech sa príde pozrieť, ako doposiaľ zdraví ľudia v strednom veku lapajú po dychu, ako sa po každom slove musia zhlboka nadýchnuť a nech si vypočuje, ako telefonujú domov svojím deťom, manželom a manželkám pred tým, ako ich musíme napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu, pretože pre viac ako polovicu je to ich posledné zbohom," ozrejmil Sabaka. 

Tretia vlna je aj vlnou bezohľadnosti

Svoj postoj k celej veci publikoval aj primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny nemocnice Antolská Jakub Hložník. V súčasnosti pôsobí na COVID oddelení. Zverejnil zážitky z víkendovej služby, počas ktorej prijali troch pacientov na ARO na umelú pľúcnu ventiláciu. Všetci boli neočkovaní. Išlo o jednu dámu a dvoch mužov. "Dáma bola privezená sanitkou už v bezvedomí, dvaja do poslednej chvíle odmietali intubáciu a napojenie na umelú ventiláciu pľúc. Jeden sa vyhrážal, že zabije mňa, druhý ešte zvládol fyzicky zaútočiť na naše lekárky a sestričky. Teraz sú v umelom spánku na ARE s ťažkým zlyhaním pľúc spôsobeným vírusom SARS-CoV-2," vysvetlil Hložník.

Tillinger, Sabaka a Hložník
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Peter Sabaka, Jakub Hložník, Jakub Tillinger)

Ako následne dodal, tretia vlna nie je len vlnou koronavírusu, ale aj bezohľadnosti. Podľa jeho názoru sme totiž nemuseli byť na tom tak zle, keby sme neuverili slovám rôznym šarlatánom a samozvaným odborníkom, ktorí šírili rôzne nepravdy a hoaxy a vo svojej „práci“ pokračujú aj teraz. "Výsledkom sú plne obsadené umelé ventilácie pľúc, kolaps necovidovej zdravotnej starostlivosti, desiatky mŕtvych denne a obrovské ekonomické straty. Každý, kto šíri bludy a dezinformácie či už o covide, alebo o očkovaní prispieva k tejto agresii proti zdravotníkom a v podstate predlžuje covidovú agóniu so všetkými dôsledkami pre zdravie, životy a ekonomiku. S covidom sa vyhrať dá, boj s ľudskou hlúposťou však nie," uzavrel Hložník.

Viac o téme: OčkovanieRobert FicoHoaxyErik KaliňákPeter SabakaJakub TillingerJakub Hložník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu