Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Humanitárna kríza na Slovensku: Najviac hospitalizovaných je v Košickom kraji

Hospitalizácie na koronavírus Zobraziť galériu (2)
Hospitalizácie na koronavírus (Zdroj: TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

BRATISLAVA - Najviac hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 je k pondelku v Košickom kraji. Ide o 673 osôb a z nich je 79 percent nezaočkovaných. Uviedla to hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

Na druhom mieste v počte hospitalizovaných je Prešovský kraj (517 osôb). Z nich je 73 percent nezaočkovaných. Nasleduje Trenčiansky kraj (470 osôb z toho 77 percent je nezaočkovaných), Žilinský (448 osôb z toho 77 percent je nezaočkovaných) a Bratislavský kraj (411 osôb z toho 71 percent je nezaočkovaných). Najmenej hospitalizácií je v Banskobystrickom (395 osôb z toho 76 percent je nezaočkovaných), Nitrianskom (272 osôb z toho je 80 percent je nezaočkovaných) a v Trnavskom kraji (233 osôb z toho je 73 percent nezaočkovaných).

Koronavírus na Slovensku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NCZI, korona.gov.sk)

"Najviac hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 zostáva vo vekovej skupine 65 rokov a viac, dovedna ich je 1888, z toho je 1360 nezaočkovaných," spresnila Sivá.

Za uplynulý deň bolo odhalených 3020 prípadov s pozitívnym výsledkom PCR testu, z toho 247 bolo vo vekovej kategórii 65 a viac rokov.

Monoklonálnymi protilátkami liečia pacientov v 6 nemocniciach

Monoklonálne protilátky na liečbu ochorenia COVID-19 podávajú pacientom všetky tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) – myjavská, považskobystrická a prievidzská. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

„Cieľom je zabrániť úmrtiu alebo hospitalizácii, v indikovaných prípadoch je možné podať túto liečbu aj hospitalizovaným pacientom. Monoklonálne protilátky sa podávajú ambulantnou formou vo forme jednorazovej infúzie po predchádzajúcom telefonickom objednaní v priestoroch na to vyhradených (infúzny covidový stacionár alebo ambulancia),“ uviedla hovorkyňa.

Liečba je podľa nej indikovaná u pacientov s vysokým rizikom ťažkého priebehu ochorenia, ktorí majú potvrdené ochorenie COVID-19 metódou RT-PCR alebo LAMP, prípadne prostredníctvom rýchlej PCR diagnostiky.

Manažment pacienta s indikáciou na podanie monoklonálnych protilátok a objednávanie pacienta zabezpečuje lekár. Liek môže indikovať lekár v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo, pediatria alebo lekár so špecializáciou v inom špecializačnom odbore ako všeobecné lekárstvo. Ako dodala, okrem troch krajských nemocníc používajú liečbu monoklonálnymi protilátkami aj Fakultná nemocnica Trenčín a nemocnice v Partizánskom a Ilave.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaNemocniceHospitalizácieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu