Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sabaka otvorene o boji s COVIDOM: Hrobárovi z lopaty sme vzali mnohých! Zachraňovali tehotnú ženu aj seniorov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Nie každého, kto sa dostane do nemocnice s diagnózou Covid-19, sa podarí zachrániť. Svoje o tom vedia najmä lekári, ktorí sa o takýchto pacientov starajú dennodenne. Jeden z nich – Peter Sabaka – sa podelil o svoje skúsenosti z posledných dní. Z jeho slov však srší optimizmus.

Sabaka optimisticky uviedol, že v boji s pandémiou sme zaznamenali veľa úspechov. "Za takmer dva roky sa nám podarilo vyvinúť účinné liečebné postupy ktoré zachraňujú tisíce životov každý deň. Poznáme účinnú liečbu ťažkého COVID-19 a čoskoro budeme mať k dispozícii aj lieky ktoré nám umožnia ťažkému priebehu COVID-19 predchádzať už vo včasnom štádiu. A v neposlednom rade tu máme vakcínu, dokonca hneď niekoľko a čoskoro sa k ním pridajú ďalšie," uviedol.

Sabaka otvorene o boji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

"Každý deň sledujeme že sa niekoho stav zlepší, že už potrebuje menej kyslíka, klesla mu horúčka alebo sa ho podarí odpojiť od vysokoprietokového kyslíka. Každý deň sa nám podarí niekoho stiahnuť hrobárovi z lopaty," pokračuje.

Spomenul hneď niekoľko prípadov, ktoré sú na dobrej ceste. "Dvoch pacientov, šesťdesiatnikov, ktorí boli na JIS na vysokoprietokovom kyslíku viac než dva týždne, sa nám podarilo dostať už len na liečbu nízkoprietokovým kyslíkom a zložiť z JIS na oddelenie, aby sme na JIS prijali ďalších," uviedol.

"Taktiež sa nám podarilo odpojiť od vyokoprieotkového kyslíka mladú, inak zdravú, tehotnú pacientku, ktorá je už dnes na najlepšej ceste domov a verím, že ona aj bábätko budú v poriadku," uviedol s tým, že má z toho obzvlášť veľkú radosť.

Sabaka otvorene o boji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podelil sa tiež o skúsenosť kolegov z kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny,ktorým sa podarilo odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie štyridsiatničku, ktorú museli v jeho službe intubovať. "Tie dva roky v pekle priniesli veľa nezdarov a beznádeje, veľa utrpenia a bolesti. Ale aj veľa malých aj veľkých víťazstiev. A v mnohých ľuďoch prebudili hrdinov a skutočných altruistov. A ja som rád že som mohol byť pri tom," uviedol.

Nie každý príbeh má ale šťastný. "Na to si ale pri liečbe COVID-19 musíte zvyknúť. Nech sa snažíte akokoľvek, všetkých nezachránite," vysvetlil.

Viac o téme: PandémiaSkúsenostiKoronavírusPeter SabakaOptimizumus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu